Učenik bjelopoljske OŠ vratio se povrijeđen sa ekskurzije: Modrice zbog "igre" sa TikToka

Iz Uprave policije za “Vijesti” je rečeno da je dječak povrijeđen na Ivanovim koritima 20. aprila, nakon učeničke žurke

37741 pregleda 200 reakcija 23 komentar(a)
Grube “igre” sa društvene mreže, Foto: ilustracija
Grube “igre” sa društvene mreže, Foto: ilustracija

Učenik sedmog razreda bjelopoljske Osnovne škole “Aleksa Bećo Đilas” vratio se sa ekskurzije povrijeđen, a modrice je dobio u “igri udaranja” - izazovu sa TikToka.

Dvojica učenika, koja su ga povrijedila, kažnjena su ukorom. Krivično nijesu odgovorni.

Iz Uprave policije za “Vijesti” je rečeno da je dječak povrijeđen na Ivanovim koritima 20. aprila, nakon učeničke žurke.

Toj bezbjednosnoj ustanovi slučaj je prijavio Centar za socijalni rad (CSR).

Prethodno, roditelji su prijavili školi, a direktor te vaspitno-obrazovne ustanove, Marko Šćekić nakon sjednice tima za vršnjačko nasilje obavijestio je CSR, rečeno je “Vijestima”.

U izvještaju škole, u koji su “Vijesti” imale uvid, piše da je dječak povrijeđen u večernjim satima 20. aprila, nakon učeničke žurke. Tada su se i “igrali udaranja”.

”Prvo su dva dječaka započela igru, a ubrzo im se pridružio treći. Nakon udaranja, dječaku su ostali tragovi po tijelu. Događaj je posmatralo više đaka, ali nastavnici koja je držala otvorena vrata osim uobičajenog dječjeg žagora nije primijetila ništa neuobičajeno, a ubrzo je i prekinula njihovo druženje i poslala ih na spavanje. Slučaj, kako piše u izvještaju, niko nije prijavio, ni kada je nastavnica ujutro pitala djecu da li je sve u redu. Oni su, nakon ekskurzije, predati roditeljima 21. aprila, u večernjim satima”, piše u tom dokumentu.

Dodaje se da je iste noći nastavnicu pozvala majka jednog učenika i saopštila da je njen sin sa ekskurzije došao sa modricama po tijelu.

Nastavnica je o tome obavijestila direktora škole i pedagoga.

”Odmah u subotu, 22. aprila, obavijestili smo članove Tima za vršnjačko nasilje koji je dao predloge mjera postupanju po protokolu: podjela odgovornosti i postupanje u cilju prevencije i slučajevima pojave nasilja i vandalizma, a nakon toga je održan i roditeljski sastanak. Tim je u 24. aprila obavijestio Centar za socijalni rad o preduzetim koracima i postupcima, a izrečena je vaspitna mjera prema učenicima za koje se sumnja da su vršili nasilje, za dva učenika - ukor nastavničkog vijeća”, piše u izvještaju.

Pojašnjeno je da su istog dana održane sjednice odjeljenskog i nastavničkog vijeća, u prisustvu roditelja uzete izjave od učenika, a “saslušali” su i nastavnicu koja je vodila djecu.

”U cilju pomoći oštećenom učeniku da prevaziđe stresnu situaciju u kojoj se nalazi, organizovana je individualna i grupna podrška kroz radionice, a odrađena je i restitucija sa učenicima akterima događaja. Škola je organizovala individualna savjetovanja i radionice sa učenicima koji su izvršili nasilje, u cilju pomoći suzbijanja neprihvatljivog ponašanja, a uslijediće i radionice sa roditeljima kao i opšti roditeljski sastanak”.

U izvještaju piše i da je poslije sastanka Tima održan roditeljski sastanak, kom su prisustvovali i učenici. “Iz svega jasno proističe da su djeca započela veoma grubu igru u koju su ušli dobrovoljno, ali su dva učenika prekršila pravila igre koja se nije lijepo završila”, piše u izvještaju.

Iz Centra za socijalni rad za opštinu Bijelo Polje za “Vijesti” su kazali da su policiju obavijestili o sumnjama na vršnjačko nasilje odmah nakon što su iz škole dobili informaciju o događaju i zahtjev za podršku u rješavanju problema:

”Centar za socijalni rad je u ovom slučaju sumnje na vršnjačko nasilje postupio u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima i peduzeo sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti, postupajući po prioritetu neodložne intervencije, u cilju zaštite najboljeg interesa djeteta i pružanja podrške porodici”, rekla je direktorica te ustanove mr Vesna Minić.

Dječacima ukori nastavničkog vijeća

Nakon incidenta na Ivanovim koritima, predloženo je da se dječacima koji su povrijedili vršnjaka odredi mjera premještaja u drugu školu. Ipak, odlučeno je da im se izrekne blaža mjera - ukor nastavničkog vijeća.

”Vaspitna mjera donijeta je 28. aprila, uz uzimanje svih okolnosti za učenike koji su bili učesnici ‘grube igre’”, rečeno je “Vijestima”.

Pojašnjeno je da je Savjet roditelja bio saglasan da se problem riješi u korist svih učenika, a da je o predloženim mjerama istog dana kada su donijete, roditelje sva tri učenika obavijestio direktor škole.

”Razgovarao je sa roditeljima sva tri učenika, sa ciljem upoznavanja sa predloženim mjerama i načinima rješavanja”, rečeno je za “Vijesti”.

Akteri grube igre krivično neodgovorni

Dječaci koji su učestvovali u “igri udaranja”, krivično su neodgovorni - imaju manje od 14 godina, rečeno je “Vijestima” iz tužilaštva.

Njih je, o događaju na Ivanovim koritima obavijestila policija, kazali su “Vijestima” iz te bezbjednosne ustanove.

Objasnili su da ih je CZR Bijelo Polje 25. aprila obavijestio da su iz škole dobili zahtjev za rješavanje problema koji se desio 20. aprila 2023. godine na Ivanovim koritima, tokom “Edukativne ekskurzije učenika VII razreda”.

“Navedeno je da su učenici VII razreda OŠ ‘Aleksa Bećo Đilas’ nakon organizovane zabave u jednoj sobi započeli ‘igru udaranja’ sa društvene mreže TikTok. U tom dopisu su navedena imena učenika sedmog razreda koji su učestvovali u toj igri, kao i učenika koji je od te igre po njihovom kazivanju zadobio povrede (modrice)”, odgovorili su iz UP.

Iz Osnovnog državnog tužilaštva u Bijelom Polju odgovorili su da je policajcima naloženo da utvrde uzrast djece koja su boravila na Ivanovim koritima i učestvovala u konfliktnoj situaciji:

”Nakon čega je utvrđeno da su akteri događaja mlađi od 14 godina, koja ne podliježu krivičnoj odgovornosti. Ovlašćenim službenicima UP je naloženo da obavijeste Centar za socijalni rad, kao i školu koju učenici pohađaju, a sve kako bi preduzeli mjere i radnje i postupili iz okvira svoje nadležnosti”, odgovorili su iz ODT-a Bijelo Polje.

Bonus video: