Usvojena Ustavna žalba za Vladana Lučića, službenika UIKS-a

Lučiću je krajem jula 2022. određen pritvor kako se ne bi dao u bjekstvo i uticao na svjedoke u istrazi grupe koja je planirala likvidaciju vođe škaljarskog klana Jovana Vukotića dok se nalazio spuškom Istražnom zatvoru

5264 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Ustavni sud Crne Gore na danas održanoj sjednici, usvojio je ustavnu žalbu advokata Stefana Jovanovića, koji je uložio žalbu na odluku Višeg suda u Podgorici kojim je određen pritvor Vladanu Lučiću, službeniku UIKS-a.

Njemu je krajem jula 2022. određen pritvor kako se ne bi dao u bjekstvo i uticao na svjedoke u istrazi grupe koja je planirala likvidaciju vođe škaljarskog klana Jovana Vukotića dok se nalazio spuškom Istražnom zatvoru.

„Drugo vijeće za meritorno odlučivanje o ustavnim žalbama Ustavnog suda, u sastavu sudija Desanka Lopičić, predsjednica vijeća i sudije Milorad Gogić i Budimir Šćepanović, članovi vijeća, na VI sjednici održanoj 19. maja 2023. godine, usvojilo je ustavnu žalbu u predmetu “U-III broj 359/23“, navodi se u saopštenju.

"Za odluku Ustavnog suda Crne Gore U-III-359/23 sam saznao putem medija i mogu reci da istu doživljavam kao potvrdu navoda odbrane da u procesno-pravnom smislu ne postoje razlozi za dalje trajanje pritvora kada je u pitanju moj branjenik Vladan Lučić. Očekujem da nižestepeni sudovi, kada se službenim putem upoznaju sa odlukom, istu cijene upravo na afirmativan način, budući da je očigledno da su ispunjeni svi zakonom propisani uslovi da se okrivljeni Vladan Lučić u krivčnom postupku koji se vodi pred Višim sudom u Podgorici Ks.br 6/23 brani sa slobode", kazao je advokat Jovanović "Vijestima".

Specijalno državno tužilaštvo u januaru ove godine, podiglo je optužnicu protiv Radoja Zvicera, Milana Vujotića, Slobodana Kašćelana i još 14 osoba, zbog planiranja ubistva sada pokojnog Jovana Vukotića i Jovana Jovanovića.

Članovima te grupe SDT je označilo i Dragana Kneževića, Gorana Vukčevića, Igora Terzića, Danila Bakića, Stevana Kraljevića, Radovana Mujovića, Vladana Lučića, Filipa Kneževića i Ratka Živkovića.

Vukotića su, prema njihovim tvrdnjama, planirali da ubiju dok je bio u pritvoru u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

"Specijalno državno tužilaštvo je, Specijalnom odjeljenju za suđenje za krivična djela organizovanog kriminila, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda u Podgorici, danas predalo optužnicu protiv 18 okrivljenih lica: R. Z., M. V., S. K., D. K., G. V., I. T., S. K., D. B., R. M., V. L., F. K., R. Ž., M. K., M. J., M. Č., V. V., D. R., i S. J., za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, protiv okrivljenih R. Z. i M. V., za krivično djelo teško ubistvo putem podstrekavanja, i protiv okrivljenog M. K., za krivično djelo nedozvoljeno državnje oružja i eksplozivnih materija.

"U izviđaju i istrazi su prikupljeni dokazi iz kojih proizlazi osnovana sumnja da su okrivljeni R. Z. i M. V., u Crnoj Gori i na treritoriji drugih država Evrope, u 2020. godini, organizovali kriminalnu organizaciju, čiji su članovi postali ostali okrivljeni i druga nepoznata lica, između ostalog i sa ciljem vršenja krivičnih djela teško ubistvo u odnosu na oštećenog J. V., za vrijeme njegovog boravka u pritvoru, u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, i oštećenog J. J., u Kotoru, iz bezobzirne osvete i drugih niskih pobuda, i na svirep i podmukao način, te podstrekavali druge članove kriminalne organizacije i preduzimali druge radnje u tom cilju", saopštio je tada specijalni tužilac i portparol Vukas Radonjić.

Bonus video: