UP: Dobrovoljno predato 296 komada vatrenog oružja, nastavljeno sprovođenje kampanje "Poštuj život – vrati oružje"

Napominju da gađani ne donose sami oružje u policijske stanice, dodajući da to naročito izbjegavaju ako se radi o eksplozivnim napravama.

7449 pregleda 62 reakcija 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Uprava policije (UP) od danas, uz podršku Misije OEBS-a u Crnoj Gori, nastavlja sa intenzivnijim sprovođenjem kampanje "Poštuj život – vrati oružje", a u cilju podizanja svijesti građana o opasnosti od štetnih posljedica posjedovanja vatrenog oružja, saopšteno je iz te institucije.

Iz UP su podsjetili da su 8. maja pozvali građane da shodno Zakonu o oružju nesmetano i dobrovoljno predaju vatreno oružje, bez bilo kakvih pravnih posljedica.

"Od tog datuma građani su do danas policiji predali 296 komada vatrenog oružja, 13.485 komada municije različitog kalibra, 32 minsko – eksplozivnih sredstava i 157 djelova oružja", kazali su iz UP.

Napominju da gađani ne donose sami oružje u policijske stanice, dodajući da to naročito izbjegavaju ako se radi o eksplozivnim napravama.

"Pozivom na broj 122 građanin može obavijestiti policijske službenike da želi da vrati oružje, nakon čega će policijski službenik preuzeti oružje na mjestu gdje se lice nalazi i izdati potvrdu o preuzetom vatrenom oružju", dodali su iz UP.

Podsjetili su da je od stupanja na snagu Zakona o oružju vraćeno 2.315 komada vatrenog oružja, 49.712 komada municije različitog kalibra, 419 minsko-eksplozivnih sredstava i 1.285 djelova oružja.

"Imajući u vidu nemile događaje koji su se dogodili u prethodnom periodu u regionu, ali i kod nas, Ministarstvo unutrašnjih poslova – Uprava policije, u saradnji sa Misijom OEBS-a u Crnoj Gori sprovodi kampanju u cilju podizanja svijesti građana o zloupotrebi lakog i malokalibarskog oružja", piše u saopštenju policije.

Zahvalili su se svim građanima koji su dobrovoljno predali oružje policiji.

"Svojim postupcima oni doprinose da zajedno stvramo još bezbjedniji ambijent za odrastanje naše djece i budućih generacija, te još jednom apelujemo na sve građane koji posjeduju oružje da iskoriste ovu mogućnost doprinoseći tako ličnoj, ali i bezbjednosti svojih porodica i društva u cjelini", rekli su iz UP.

Bonus video: