Boljević odbacio navode da je za račun Kovačevića pokušao da iznudi novac od Gazivode

Odgovarajući na pitanja sudije Radovića, okrivljeni Boljević je naveo da od okrivljenog Dragana Kovačevića nije dobio nikakvu uslugu ili novac, ali jeste poklon

6125 pregleda 2 komentar(a)
Viši sud u Podgorici, Foto: Viši sud
Viši sud u Podgorici, Foto: Viši sud

U Višem sudu u Podgorici danas je pred specijalnim vijćem sudije Zorana Radovića, nastavljeno suđenje bivšem direktoru Uprave za nekretnine Draganu Kovačeviću i ostalim okrivljenim pripadnicima kriminalne organizacije, koju je formirao radi prisvajanja vrijednih parcela državnog zemljišta u zoni Morskog dobra.

Iznoseći odbranu, okrivljeni Aleksandar Boljević je izjavio da nije član kriminalne organizacije, kao ni krivično djelo iznude u saizvršilaštvu prema Aleksandru Gazivodi.

Odgovarajući na pitanja sudije Radovića, okrivljeni Boljević je naveo da od okrivljenog Dragana Kovačevića nije dobio nikakvu uslugu ili novac, ali jeste poklon.

"Kada smo bili na ručku u Staroj varoši u Podgorici, poklonio mi je torbu. U njoj su bili neki njegovi papiri iz katastra, što sam mu vratio. U torbi nije bilo novca. Mene Kovačević nije davao uputstva kako da postupam, niti mi je obećao bilo kakav novac ili uslugu", rekao je Boljević.

Okrivljeni je veoma detaljno ispričao kada upoznao sam okrivljenim Kovačevićem, Gazivodom i Mićom Vujanovićem.

"Kategorično odbijam navode optužnice da sam član kriminalne organizacije. Živim u Dansku već 25 godina, tako da niam mogao da postanem član kriminalne organizacije Dragana Kovačevića, kojeg sam upoznao 2020. Odbijam navode da sam izvršio krivično djelo iznuda na štetu Gazivode. Nikada mu nijesam prijetio, niti primijenio silu, kao ni njegovoj porodici. Dok sam se nalazio u Danskoj, Gazivoda me nazvao telefonom i rekao: "Dragan je pušten niz vodu", i dao mi broj da se javim u tužilaštvo", ispričao je Boljević.

Naveo je da je upoznao Dragana Kovačevića preko sestre od strica, optužene Sanje Popović.

Bila mu je potrebna pomoć da otkupi 19 kvadrata državne zemlje da bi sagradio ogradu oko kuće u Podgorci. Nakon što mu je sestra dala mobilni telefon, kontaktirao je Kovačevića u vezi ovoga. Napomenuo je da to do danas još nije završio.

Dodao je da ga je Kovačević pitao da li su Danci zainteresovani kupe kuću na moru, a potom mu ponudio da tokom ljeta boravi u njegovoj kući na moru, kako bi mogao da je ponudi zainteresovanim kupcima.

Zaključili su ugovor kod notara a potom otišao da pogleda kuću. Boljević navodi da iako je imao ključeve nije mogao da uđe, pa je nakon konsultacija sa sestrom Sanjom, koja mu je prenijela Kovačevićeve sugestije, ušao u kuću tako što je odvojio i podigao roletne u suterenu, a zatim ušao u kuću.

Dodao je da su staklena vrata bila otključana. Kada je ispred kuće vidio parkirano auto, saznao je da je to Gazivode. Nazvao ga i predstavio se imenom i prezimenom.

"Rekao sam da skloni auto, finim riječima bez ikakve prijetnje", a on je dodao: "Objasniću ja tebi", kazao je Boljević.

Dodao je da su se nakon nekoliko dana sreli na terasi hotela "Hilton Crna Gora" u Podgorici, te da ga je prepoznao po fotografiji sa fejsbuka.

"Netačno je u optužnici navedeno da sam zagrlio Gazivodu i opisao ga profesionalno, da vidim da li ima oružja. Da li bi iko na tako nešto pristao. To je nelogično. Da je tužilaštvo htjelo da dokaže, moglo je da izuzme kamere i vidjelo bi se da li sam ga pretresao. Naš razgovor je tekao normalno i Gazivoda je rekao da mu je Dragan Kovačević ostao dužan 110.000 eura povodom izgradnje kuće na moru i da ima fakture. Nakon ovoga, sreo sam se sa Kovačevićem u restoranu, koji mi je rekao da je vlasnik cijelog placa. “Pojasnio mi je da je Aleksandar Gazivoda samo na papiru vlasnik ¼ tog placa, jer taj pravi vlasnik nije htio da proda svoj dio, već samo Gazivodi, koji je to kupio za 13.000 eura a prodao je Kovačeviću za 28.000 eura. Novac je dao Kovačević i tako ga Gazivoda prevario za 15.000 eura", ispričao je Boljević.

Dodao je da u daljim kontaktima sa Gazivodom prenio da je Kovačević spreman da mu da 50.000, ali je Gazivoda tražio 100.000 eura. Potom se u dogovore i pregovore uključio Mićo Vujanović, prijatelj Gazivode. Boljević je objasnio da je nakon nekoliko razgovora, došlo se do dogovora da je Kovačević pristao da isplati Gazivodi 80.000 eura.

"Ja sam otišao u Budvu kod notara optuženog Dalibora Kneževića, sa Dankom Kovačevićem, sinom Draganovim. To je sve bilo dogovoreno, ali se tamo nije pojavio Gazivoda, već je dao punomoćje Miću Vujanoviću. Potpisan je ugovor i ovjeren između Vujanovića i Danka Kovačevića. Vidio sam kada je Danko dao 80.000 eura, što je Vujanović izbrojao", naveo je Boljević u odbrani.

Odgovarajući na pitanja advokata Mitra Mugoše, branioca okrivljenog Dragana Kovačevića, optuženi Boljević je prepičao razgovor sa Draganom, koji mu je rekao da je Gazivoda bio izvođač radova i bio zadužen za organizaciju radova, a da je novac davao Kovačević.

Osim Dragana Kovačevića, u optužnici za nezakonito prisvajanje državnog zemljišta u zoni Morskog dobra, su i njegov sin Danko, Ana Lakićević-Grdinić, Veselin Tomašević, Krsto Pavićević, Danilo Jovanović, Sanja Popović, Aleksandar Boljević i podgorička kompanija ,"Geo&Arh".

Sumnja se da je Kovačević preko Sanje Popović angažovao njenog brata od strica Aleksandra Boljevića da za određeni novčani iznos prinudi drugog suvlasnika kuće u Bogišićima da mu proda svoj dio, za iznos koji je ispod realne vrijednosti.

Optužnicom je predstavljeno da je okrivljeni Dragan Kovačević izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401 a stav 1 u vezi stava .6 KZCG, a okrivljeni Ana Lakićević-Grdinić, Veselin Tomašević, Krsto Pavićević, Danilo Jovanović, Danko Kovačević, Sanja Popović I Aleksandar Boljević krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401 a stav 2 u vezi stave 1 i 6 KZCG. Okrivljeno pravno lice “Geo & Arh” doo Podgorica krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401 a stav 2 u vezi stava 1 i 6 KZCG u vezi sa članom 5 Zakona o odgovornosti pravnih lica za krivična djela.

Dodaje se da je okrivljena Ana Lakićević Grdinić pod tačkom a, b, c i e optužnice izvršila produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja, Dragan Kovačević pod tačkom a,b, c i e izvršio produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja putem podstrekavanja, zatim krivično djelo protivpravno zauzimanje zemljišta i krivično djelo iznude putem podstrekavanja.

Okrivljeni Danilo Jovanović izvršio krivično djelo zloupotreba službenog položaja, kao i Veselin Tomašević, dok je optužnicom predstavljeno da je okrivljeni Krsto Pavićević izvršio krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju u sticaju sa krivičnim djelom falsifikovanje isprave.

Danko Kovačević krivično djelo utaja poreza i doprinosa, okrivljeni Dalibor Knežević izvršio krivično djelo zloupotreba službenog položaja, dok su okrivljeni Aleksandar Boljević i okrivljena Sanja Popović krivično djelo iznude u saizvršilaštvu.

Pravno lice "Geo & Arh Projekt" doo Podgorica izvršilo je krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju u sticaju sa krivičnim djelom faslifikovanje isprave.

Bonus video: