Kuperman, Likota i "Zapad banka" oslobođeni optužbe

Presudu je u Višem sudu u Podgorici izrekao sudija Nenad Vujanović

9661 pregleda 1 komentar(a)
Zgrada Višeg suda u Podgorici, Foto: Luka Zeković
Zgrada Višeg suda u Podgorici, Foto: Luka Zeković

Aleksandar Kuperman, Dmitro Likota i "Zapad banka" oslobođeni su optužbe da su uz pomoć Maksima Slutskog zloupotrebom službenog položaja i povjerenja, kompaniji "Svitland Global F.Z.E." nanijeli štetu od 1.502.524,92 eura u korist firme "Ofimmo GMBH".

Presudu je danas u Višem sudu u Podgorici izrekao sudija Nenad Vujanović.

U obrazloženju presude Vujanović je rekao da nije nastala šteta za "Svitland Global", zbog toga što je Zapad banka zatvorila kredit, jer je ova firma bila garant-jemac za kredit koji je firma "Ofimmo" uzela kod banke.

Sudija je dodao da je banka čak bila obavezna da zatvori kredit jer je "Ofimmo" kasnila sa otplatom kredita.

Državni tužilac Miloš Šoškić u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, odustao je od krivičnog gonjenja protiv okrivljenih. Krivično gonjenje zatim je preuzeo advokat Lazar Aković, kao punomoćnik kompanije „Svitland Global, koji je u završnoj riječi ostao kod svojih podnesaka i zatražio od suda da ih oglasi krivim i kazni po zakonu.

Branioci okrivljenih advokati Igor Ivanović, Danilo Mićović i Nenad Pavličić, podržali su stav državnog tužioca zastupnika optužnice i predložili sudu da ih oslobodi od optužbe.

Advokat Aković je između ostalog u podnesku naveo vezano za nezakonite radnje optuženih. Podsjetio je da su Zapad banka AD Podgorica, i "Ofimmo Gmbh" koga zastupa direktor Vladislav Seev Izrailit, zaključili su Ugovor o kreditu kao i Aneks Ugovora o kreditu, osnovom kojeg je klijentu stavljen na raspolaganje kredit u iznosu od 1.500.000 eura.

Na ime obezbjeđenja ispunjenja obaveza "Ofimmo" osnovom Ugovora o kreditu, a u skladu sa uslovima Ugovora o jemstvu, zaključenim između banke, "Ofimmo" i jemca "Svitland Global" koga zastupa Svitlana Jemeljanova, zaključen je Ugovor o oročenom novčanom depozitu i izvršeno je polaganje oročenog novčanog depozita i iznosu od 1.500.000 eura dana 3. 12. 2015. godine.

"Izjavom 31.03.2017. godine Ofimmo GMBH se obratio banci u kojoj navodi da nije u mogućnosti da izvrši svoje obaveze prema banci osnovom Ugovora o kreditu u iznosu ukupnog duga klijenta, te su saglasni da dana 31.03.2017., banka svoja potraživanja namiri od jemca osnovom položenog depozita. Svitlana Yemeljanova je navodno u ime jemca "Svitland Global F.Z.U" istog dana, takođe dala izjavu 31.03.2017. godine da Zapad banka može ukupan dug klijenta prema banci osnovom naznačenog Ugovora o kreditu, naplatiti u iznosu od 1.504.481,69 eura.

Banka je svoje potraživanje po osnovu Ugovora o kreditu krajnje nezakonito namirila od jemca. Želimo da ukažemo, g-đa Svitlana Jemeljanova kao zastupnik jemca "Svitland Global F.Z.U" nije niti dala, niti je potpisala izjavu od 31.03.2017. godine da Zapad banka može ukupan dug klijenta prema banci osnovom naznačenog Ugovora o kreditu, naplatiti u iznosu od 1.504.481,69 eura. Radi se o njenom falsifikovanom potpisu. Golim okom se može vidjeti da je potpis g-đe Svitlane Jemeljanove u kartonu deponovanih potpisa koji se nalazi kod banke, različit od navodnog njenog potpisa na spornoj izjavi.

Iz nalaza i mišljenja grafološkog vještačenja od 27.12.2019. godine, Ministarstvo pravde Ukrajine, Kijevskog naučnog istraživačkog Forenzičkog instituta, proizilazi da potpis na dokumentu koji je registrovan kod AD Zapad banke Podgorica od 31.03.2017. godine na drugoj strani u rubrici „Saglasan“ nije izvršeno rukopisno, nego su slike koje su nanesene putem elektrofotografske štampe korišćenjem uredjaja za kopiranje i umnožavanje. Potpis Svitlane Jemeljanove na kopiji sporne izjave u rubrici "Davalac saglasnosti" ne odgovaraju potpisima Svitlane Jemeljanove koji se sadrže u kartonu deponovanih potpisa klijenta "Zapad banke" Svitlane Jemeljanove.

Nezakonit rad banke se ogleda ne samo u tome što je koristila navedenu falsifikovanu izjavu, već i u tome što nije ispoštovala odredbe Ugovora o jemstvu od 30.11.2015. godine, tačnije odredbe član 2 Predmet Ugovora, tačka 5, gdje je propisano: „Ako dužnik ne ispuni svoju obavezu na vrijeme, Banka je dužna obavijestiti o tome Jemca, inače odgovara za štetu koju bi isti pretrpio zbog toga", istakao je advokat Aković.

Optužnicom je predstavljeno da su okrivljeni Kuperman i Likhota 31. 03. 2017. godine u Podgorici, u svojstvu odgovornih lica u subjektu privrednog poslovanja Zapad banci AD Podgorica, zloupotrebom svog položaja povjerenja u pogledu raspolaganja tudom imovinom, pravnom licu Ofimmo GMBH pribavili protivpravnu imovinsku korist, a na štetu Svitland Global FZE. Okrivljeni Slutski Maksim je sa umišljajem pomogao u izvršenju krivičnog djela, na način što su okrivljeni Kuperman, izvršni direktor za poslove prodaje u inostranstvu i Dmitro Likhota, izvršni direktor za poslove podrške poslovanja, uz pomoć Slutskog, po prethodnom dogovoru zatvorili - prijevremeno otplatili kredit Ofimmo GMBH odobren po osnovu Ugovora o kreditu 684/2015 od 10. 11. 2015.godine, zaključen sa "Zapad bankom" u iznosu od 1.500.000 eura, Aneksa ugovora o kreditu 684/1/2015 od 30.11.2015., iz depozita oštećenog pravnog lica "Svitland Global F.Z.E" deponovanog po Ugovoru o oročenom novčanom Svitlane Jemeljanove kojom bi odobrila prijevremeno zatvaranje kredita pravnom licu Ofimmo GMBH iz depozita Svitland Global F.Z.E". Kopija izjave sa navodnim potpisom Svitlane Jemeljanove je dostavljena dana 31. 03. 2017.godine okrivljenom Kupermanu od okrivljenog Slutskog putem emaila sa adrese firme Aviaweb, u vlasništvo supruge Slutskog.

U optužnici se navodi da je Slutski falsifikovanom izjavom stvorio uslove za izvršenje krivičnog djela, iako je po bankarskim propisima izjava – saglasnost mora biti u originalu, potpisana u prisustvu bankarskog službenika.

Bonus video: