Tužilac ulazi u stanove povlašćenih

Vukas Radonjić najprije će saslušati funkcionera DPS-a Predraga Boškovića zbog sumnje da je učestvovao u nezakonitoj raspodjeli državnog novca za kupovinu stanova

55995 pregleda 600 reakcija 103 komentar(a)
Bošković, Foto: BORIS PEJOVIC
Bošković, Foto: BORIS PEJOVIC

Bivši vioski državni i partijski funkcioneri sljedeće sedmice će u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) objašnjavati kako su “rješavali” stambena pitanja povlašćenim pojedinicima iz izvršne, sudske i zakonodavne vlasti.

Saslušanja su zakazana nakon što je Specijalno državno tužilaštvo (SDT), tokom izviđaja, pribavilo dokumentaciju od Vlade, Uprave za katastar i državnu imovinu i Državnog arhiva...

SDT sumnja da su Bošković kao predsjednik, a ostali kao članovi, donosili odluke o rješavanju stambenih potreba funkcionera suprotno propisima i tako drugima pribavljali imovinsku korist koja prelazi 30.000 eura

Tužilac koji rukovodi tim predmetom Vukas Radonjić i tim glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića provjeravali su tu dokumentaciju, kako bi utvrdili da li postoji odgovarajući stepen sumnje da su bivši članovi Vladine komisije od 2016. do 2020. godine počinili produženo krivično djelo zloupotrebe službenog položaja.

Radonjić
Radonjićfoto: Boris Pejović

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, saslušanja će početi u ponedeljak - u svojstvu osumnjičenog, a prvi će se pred specijalnim tužiocem pojaviti poslanik Demokratske partije socijalista Predrag Bošković.

Tu informaciju potvrdio je i njegov pravni zastupnik, advokat Zoran Piperović.

Istog dana, Radonjić će saslušati i osumnjičenu poslanicu DPS-a Dragicu Sekulić i njihovog partijskog kolegu, nekadašnjeg ministra više resora, Suada Numanovića.

Sekulić
Sekulićfoto: Luka Zeković

Sagovornik upućen u istragu rekao je da je planirano da saslušanja traju nekoliko dana, a da bi nakon toga mogli biti saslušani i vlasnici stanova, odnosno funkcioneri koji su dobili povoljne kredite za rješavanje stambenog pitanja.

Numanović
Numanovićfoto: Luka Zeković

Navodno, poziv da se u svojstvu osumnjičenih jave SDT-u poslat je i poslanicima Socijaldemokrata Ivanu Brajoviću i Damiru Šehoviću, bivšim ministrima Budimiru Šegrtu (DPS) i Osmanu Nurkoviću (BS), i bivšem šefu kabineta predsjednika i nekadašnjem konzulu u Sremskim Karlovcima Draženu Miličkoviću.

Ti funkcioneri sumnjiče se da su dodjelom stanova, ali i stambenih kredita, pričinili višemilionsku štetu državi.

Sagovornik iz istrage rekao je da su to i utvrdili, nakon čega je SDT i tražilo da se poslanicima Boškoviću, Sekulićevoj, Suzani Pribilović, Šehoviću i Ivanu Brajoviću skine imunitet, što je i učinjeno na skupštinskom zasjedanju 19. aprila.

SDT sumnja da su Bošković kao predsjednik, a ostali kao članovi, donosili odluke o rješavanju stambenih potreba funkcionera suprotno propisima i tako drugima pribavljali imovinsku korist koja prelazi 30.000 eura.

Vlada Crne Gore je krajem prošle godine SDT prijavila funkcionere bivše vlasti zbog navodno nezakonite dodjele stambenih kredita za funkcionere i zaposlene u sve tri grane vlasti. Prijavu su dopunili sredinom aprila, i to u vezi sa dodjelom stanova po povlašćenim uslovima.

Aktuena izvršna vlast tvrdi da su bivši članovi Vladine komisije od 2016. do 2020. zloupotrijebili službeni položaj jer su donosili odluke o dodjeli stambenih jedinica suprotno odluci o načinu kriterijumima za rješavanje stambenih potreba funkcionera.

Sagovornik “Vijesti” ističe i da je iz arhive povučen i predmet po prijavi NVO Alternativa Crna Gora, takođe u vezi sa stanovima, a za koji je bivši GST Milivoje Katnić ranije ocijenio da nema osnova za krivično gonjenje.

Tako je stan dobio bivši predsjednik Ustavnog suda Dragoljub Drašković (109 kvadrata za 24.290 eura), bivši specijalni tužilac koji je u pritvoru zbog sumnje da je počinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije Saša Čađenović (89 kvadrata za 18.576 eura), specijalna tužiteljka Lidija Vukčević (75 kvadrata za15.653 eura), bivši ministri Šehović (89 kvadrata za 22.922 eura), Nurković (zamjena stana od 60 za stan od 90 kvadrata uz doplatu od 4.610 eura)…

Na spisku zvaničnika kojima je Komisija navodno podijelila kredite mimo odluke o načinu i kriterijumima za rješavanje stambenih potreba funkcionera, bili su bivši vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, bivši predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić, potpredsjednik Vlade i lider i nekadašnji poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović, bivša viša tužiteljka Vesna Jovićević, bivši poslanik DPS-a i ambasador Obrad Mišo Stanišić...

U krivičnoj prijavi Vlade navodi se da su bivši predsjednik i članovi Komisije oštetili državu za 1.823.000 eura, tako što su od 2016. do kraja 2020. godine podijelili stambene kredite za preko stotinu tužilaca, sudija, poslanika, ministara i drugih državnih službenika i funkcionera. Navodi se da je Komisija donosila odluke o dodjeli kredita suprotno odredbi člana Odluke kojom je propisano da se funkcioneru može dodijeliti kredit “za poboljšanje uslova stanovanja do 15.000 eura”.

Bonus video: