Tužilaštvo formiralo predmet povodom ponovnog imenovanja Raonića

Rukovodilac ODT-a Podgorica Duško Milanović potvrdio je "Vijestima" da je to tužilaštvo "samoinicijativno formiralo predmet"

22911 pregleda 170 reakcija 34 komentar(a)
Raonić, Foto: Luka Zeković
Raonić, Foto: Luka Zeković

Osnovno državno tužilaštvo otvorilo je izviđaj oko ponovnog imenovanja Borisa Raonića za generalnog direktora Radio - televizije Crne Gore.

Rukovodilac ODT-a Podgorica Duško Milanović potvrdio je "Vijestima" da je to tužilaštvo "samoinicijativno formiralo predmet".

Glasovima četiri od pet članova Savjeta RTCG, Raonić je u četvrtak 1. juna ponovo imenovan za generalnog direktora RTCG uprkos pravosnažnoj presudu Višeg suda u kojoj je potvrđeno da je generalni direktor RTCG bio u sukobu interesa jer je u trenutku imenovanja već obavljao drugu javnu funkciju - člana savjeta Agencije za elektronske medije, iako je to po Zakonu o nacionalnom javnom emiteru predstavljalo smetnju...

Viši sud je pravosnažnom presudom proglasio nezakonitom odluku o imenovanju Raonića za generalnog direktora Javnog servisa.

Savjet RTCG se oglušio, pa je u formi predloga predsjednik tog tijela Veselin Drljević pitao prisutne članove: "Da li ste za poništenje konkursa za izbor generalnog direktora raspisanog 17.06.2021. godine, koji je rezultirao izborom Borisa Raonića za generalnog direktora".

Tri člana Savjeta glasala su za, tri protiv, dok je jedan bio uzdržan.

Članovi su potom glasali za predlog o tome da se postupak izbora generalnog direktora vrati na prethodni korak odnosno na konkurs iz 2021. nakon čega je Raonić dobio potrebnu većinu.

Protiv ovog predloga je bila potpredsjednica Savjeta Marijana Camović Veličković, koja je istakla da je protiv toga i istakla da je predsjednik Savjeta u dvogodišnjem periodu "podržao Raonića i u zakonitim i nezakonitim odlukama, ali da on više ne može biti generalni direktor po sudskoj presudi Višeg suda".

"Savjet nikako ne može ozakoniti njegov izbor i da bi trebalo da odgovaraju zbog nesprovođenja pravosnažne presude", navela je Camović Veličković.

O ponovnom izboru prijavljena četiri kandidata - Borisa Raonića, Nikole Markovića, Milutina Stijepovića i Srđana Čovića glasalo je predsjednik Savjeta Veselin Drljević i četvoro članova. To su Amina Murić, Predrag Miranović, Naod Zorić i Filip Lazović.

Član Savjeta RTCG Bojan Baća neposredno prije početka sjednice podnio je ostavku.

Bonus video: