Optužuju policajce za krađu novca

Barsko tužilaštvo formiralo predmet po prijavi protiv službenika Uprave policije

19680 pregleda 11 komentar(a)
Arhiva/ilustracija, Foto: SAVO PRELEVIC
Arhiva/ilustracija, Foto: SAVO PRELEVIC

Barski tužioci utvrđuju da li su trojica pripadnika Protivterorističke jedinice policije ukrali novac tokom pretresa kuće Baranina Seada Lukača, saznaju “Vijesti”.

Njih trojica nedavno su preraspoređeni iz te organizacione jedinice u drugu, ali iz Uprave policije tvrde da to nema veze sa istragom, već da su na nova radna mjesta upućeni na lični zahtjev.

Iz Osnovnog državnog tužilaštva u Baru, odgovoreno je “Vijestima” da su formirali predmet nakon što im je prijavljeno da je iz porodične kuće Lukača novac nestao kada su njihove prostorije, početkom januara, pretresli policijski specijalci.

“Sestra od lica kod koga je vršeno pretresanje prijavila je na zapisniku kod policije da je prilikom pretresa ‘navodno’ nestalo nekoliko hiljada eura, te da je sam pretres vršen nezakonito, odnosno bez naredbe. U Osnovnom državnom tužilaštvu u Baru povodom te prijave formiran je predmet i postupak je u fazi izviđaja”, odgovorio je ranije rukovodilac Osnovnog državnog tužilašta Bar Radovan Đurišić.

Krajem prošle sedmice, Đurišić je odgovorio da je taj predmet i dalje u fazi izviđaja.

Iz Uprave policije objašnjavaju da su njihovi službenici 6. januara u jutarnjim časovima, postupajući po naredbi nadležnog sudije, pretresli kuću i druge prostorije koje koristi “bezbjednosno interesantno lice” Sead Lukač i njegovi srodnici H. L. i J. L. u naselju Zaljevo u Baru.

“Nakon pretres od S. L., H. L. i J. L. su prikupljenja obavještenja u svojstvu građana na okolnosti pronađenih i izuzetih predmeta tokom pretresa. Pomenuta lica nisu imala primjedbe na postupanje policijskih službenika prilikom vršenja radnje pretresa. Tog dana u večernjim časovima u službene prostorije je pristupila srodnica S. L., N. L., koja, napominjemo, nije prisustvovala pretresu, a koja je tom prilikom podnijela prijavu u odnosu na neprofesionalno postupanje policijskih službenika prilikom vršenja radnje pretresa, a u kojoj je navela da je pretres odrađen nezakonito, te da je došlo do uništenja stvari u kući, nezakonitog postupanja prema J. L., te da je, navodno, iz kuće nestala određena suma novca”, odgovorili su iz UP.

Objašnjavaju da su o toj prijavi i prethodno prikupljenim obavještenjima, upoznali državnog tužioca u ODT Bar.

“Kojem su dostavljeni spisi predmeta na ocjenu i dalje instrukcije za postupanje policijskih službenika po prijavi. U odnosu na sve navode preduzimaju se sve zakonom predviđene mjere na utvrđivanju činjeničnog stanja. Radnja pretresanja je izvršena u skladu sa zakonom i predviđenim standardima, na koju vlasnik objekta nije imao nijednu primjedbu nakon njegovog okončanja”, tvrde iz Uprave policije.

UP: Specijalci nisu ni pretresali objekat...

Više sagovornika “Vijesti” iz Uprave policije tvrde da je šef PTJ, odmah nakon što mu je saopšteno šta je prijavila porodica Lukač, iz te elitne jedinice udaljio trojicu službenika čiji identite je poznat “Vijestima”.

Iz UP, međutim, to negiraju, tvrdeći da specijalci nijesu ni pretresali kuću Lukača.

“U odnosu na policijske službenike za koje ste izrazili interesovanje, kao i određene službenike koji su u prethodnom periodu privremeno raspoređeni na druga radna mjesta, obavještavamo Vas da njihov radni aganžman na tim mjestima nema nikakve veze sa prethodnim navodima. Rasporedi u te organizacione jedinice su izvršeni na lične zahtjeve ili u skladu sa potrebama službe za rasporedom policijskih službenika. Osim toga, pripadnici Protivterorističke jedinice nisu vršili radnju pretresa, već taktičkog upada u objekat radi stavljanja lica u objektu pod kontrolu jer se očekivalo pružanje otpora”, odgovorili su iz UP.

Bonus video: