Nema razdvajanja krivičnog procesa, optužena sutkinja najavila podnošenje novog predloga

Sutkinja Milica Vlahović Milosavljević optužena je u sudskom predmetu protiv bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice

3137 pregleda 0 komentar(a)
Stiže novi predlog :Viši sud (ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC
Stiže novi predlog :Viši sud (ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC

Vanraspravno krivično vijeće Višeg suda u Podgorici odbilo je predlog odbrane da se razdvoji krivični postupak protiv sutkinje Milice Vlahović Milosavljević, optužene u sudskom predmetu protiv bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, potvrdila je “Vijestima” samostalna savjetnica za odnose sa javnošću Marija Raković.

Vlahović Milosavljević u izjavi za “Vijesti” je najavila da će njen branilac, advokat Nikola Martinović sudu dostaviti novi predlog za razdvajanje postupka.

“Iz razloga koji su navedeni u obrazloženju rješenja Višeg suda u Podgorici... kao i iz izjašnjenja Specijalnog državnog tužilaštva... koje je interpretirano u naznačenom rješenju tog suda, zaključuje se da je prvobitno podnijeti predlog za razdvajanje postupka od 29. 03. 2023. godine tretiran kao predlog za razdvajanje postupka samo u odnosu na optuženu Milicu Vlahović Milosavljević, odnosno da su razmatrani zakonski uslovi za razdvajanje postupka samo u odnosu na optuženu Milicu Vlahović Milosavljević. Međutim, imajući u vidu pravnu kvalifikaciju i činjenični opis pod tačkom III dispozitiva optužnice, jasno je da iz procesnih razloga postupak nije moguće razdvojiti samo u odnosu na optuženu Milicu Vlahović Milosavljević zbog čega je prvobitno podnijetim predlogom za razdvajanje postupka od 29. 03. 2023. godine traženo razdvajanje postupka po tački III dispozitiva optužnice, a što podrazumijeva, tj. konsumira u sebi predlog za razdvajanje postupka kako u odnosu na optuženu Milicu Vlahović Milosavljević za krivično djelo zloupotreba službenog položaja iz člana 416 stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore, tako i u odnosu na optuženu Vesnu Medenicu za krivično djelo zloupotreba službenog položaja putem podstrekavanja iz člana 416 stav 1 u vezi sa članom 24 stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore, koja su obuhvaćena tačkom III dispozitiva optužnice. Imajući u vidu navedeno, već sjutradan ću preko branioca predati novi precizirani predlog za razdvajanje postupka, koji postupak bi zasigurno bio efikasan i okončan u razumnom roku”, izjavila je sudija Vlahović Milosavljević.

Specijalno državno tužilaštvo u optužnici je navelo da se okrivljenoj Vesni Medenici stavlja na teret da je krajem 2018. i početkom 2019. godine, kao predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore, podstrekivala okrivljenu Vlahović Milosvaljević, sudiju Privrednog suda Crne Gore, da zloupotrijebi službeni položaj i u parnici i suprotno Zakonu o izvršenju i obezbjeđenju, donese privremenu mjeru u korst Rada Arsića, kuma okrivljene Medenice, i njegovog privrednog društva, čime su teže povrijeđena prava druge parnične stranke.

Bonus video: