Predmet "Stanovi": Saslušavaju nas zbog političkih poena

U SDT-u iskaze u svojstvu osumnjičenih Damir Šehović, Budimir Šegrt i Osman Nurković

14549 pregleda 117 reakcija 12 komentar(a)
Šehović nakon saslušanja, Foto: Boris Pejović
Šehović nakon saslušanja, Foto: Boris Pejović

Funkcioneri nekadašnje Vlade Damir Šehović, Budmir Šegrt i Osman Nurković juče su u Specijalnom državnom tužilaštvu negirali da su, kao članovi Komisije za rješavanje stambenih pitanja, počinili bilo koje krivično djelo.

Njih je saslušao specijalni tužilac Vukas Radonjić, koji njih, Ivana Brajovića, Dražena Miličkovića, Suada Numanovića, Dragicu Sekulić i nekadašnjeg predsjednika Komisije Predraga Boškovića, sumnjiči da su mimo zakona dijelili stanove i kredite povlašćenim pojedincima iz sve tri grane vlasti.

Šehovićev advokat, Nikola Martinović, nakon saslušanja novinarima je rekao da je njegov branjenik pred tužiocem jasno istakao da nema bilo kakve odgovornosti ili krivice za njegove članstvo u Komisiji koja je rješavala stambena pitanja.

“Naravno, dao je objašnjenje na sve nerazjašnjene okolnosti koje mogu izazvati bilo kakvu sumnju kod državnih organa, objasnio kako je Komisija radila i ono što je najvažnije dao je pozadinu ove krivične prijave, a to je, da je pozadina pomoć političkoj kampanji za predstojeće izbore koju kreira odlazeći premijer Dritan Abazović. On je saopštio da je ova krivična prijava dio političkog folklora i jedan jeftin marketinški trik Dritana Abazovića koji pokušava da podigne svoj rejting pred predstojeće izbore”, rekao je Martinović.

Nurković
Nurkovićfoto: Boris Pejović

Dodao je da je Šehović tužioca zamolio da donese odluku što je prije moguće donese odluku u ovoj pravnoj stvari kako bi sve činjenice bile apsolutno razjašnjene i kako bi se skinuo teret sa njegovog imena, jer on se osjeća časnim čovjekom koji nije napravio bilo kakvo krivično djelo”, rekao je advokat.

Svi, do juče saslušani, tvrdili su tužiocu da su u Komisiji radili zakonito, da kasa nije bila u njihovim, već u rukama Vlade, i da je izvršna vlast donosila odluke, a ne oni.

Ipak, što je čija nadležnost jasno je propisano, objašnjeno je Vijestima.

U dopuni krivične prijave, koju je podnio Abazović, a po kojoj je SDT i postupa, piše da je Komisija donosila odluke o dodjeli stambenih jedinica suprotno Odluci o kriterijumima za rješavanje stambenih potreba funkcionera.

Šegrt dolazi u zgradu tužilaštva
Šegrt dolazi u zgradu tužilaštvafoto: Boris Pejović

Odluka predviđa da funkcioner rješava stambeno pitanje po osnovu zakupa stana ili kupovinom po povoljnijim uslovima.

“Iz priložene dokumentacije, evidentno je da je Komisija dodjeljivala stanove na način da ih je bez izuzetka davala u zakup na neodređeno vrijeme, s pravom kupovine stana po povoljnim uslovima”, piše u dopuni krivične prijave.

Komisija se, stoji u dokumentu, pozivala na član Odluke, prema kojem “Komisija, uz saglasnost Vlade, može rješavati stambene potrebe pojedinih funkcionera bez oglašavanja… u skladu sa zakonom”.

Bonus video: