Tužilački savjet odbio predlog za smjenu Lepe Medenice

Sjednica Savjeta je bila zatvorena za javnost

40106 pregleda 200 reakcija 98 komentar(a)
Sa uvodnog dijela sjednice Savjeta, Foto: Luka Zeković
Sa uvodnog dijela sjednice Savjeta, Foto: Luka Zeković

Tužilački savjet na današnjoj sjednici odbio je predlog za smjenu rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepe Medenice.

Sjednica je bila zatvorena za javnost.

Sa uvodnog dijela sjednice Savjeta
Sa uvodnog dijela sjednice Savjetafoto: Luka Zeković

Optužni predlog za razrješenje Medenice ranije je podnijela zamjenica disciplinske tužiteljke Tanja Nišavić.

Tužilački savjet je, kako je saopšteno, utvrdio da podnijeti optužni predlog ne sadrži opis djela iz kojeg proizilaze zakonska obilježja razloga za razrješenje, kao što su, između ostalog, opis radnje i načina izvršenja radnje koja se Medenici stavljaju na teret, da nije navedeno svojstvo odnosno funkcija koju imenovana obavlja, "a što sve predstavlja bitne elemente razloga za razrješenje".

"Takođe, u činjeničnom opisu podnijetog optužnog akta navedeno je da je imenovana tužiteljka navodno postupala suprotno Zakonu o Državnom tužilaštvu, ali nije navedena konkretna norma koja bi eventualno bila prekršena. Imajući u vidu prednje, Tužilački savjet je većinom glasova, shodno članu 453 stav 1 u vezi sa članom 294 stav 1 tačka 1 Zakonika o krivičnom postupku, donio odluku da se predmetni optužni predlog odbije", saopšteno je iz Tužilačkog savjeta.

Vršiteljka dužnosti vrhovne državne tužiteljke Tatjana Begović u uvodnom dijelu današnje sjednice predložila je da se glasa o isključivanju javnosti.

Član Savjeta Stevo Muk reagovao je i tražio pojašnjenje po kojim odredbama Zakona o državnom tužilaštvu i Poslovniku o radu tog tijela se isključuje javnost.

Nakon pojašnjenja, on je kratko rekao: "Dobro, ja ću biti protiv isključenja javnosti".

Tokom glasanja 10 članova Savjeta je bilo da se isključi javnost, a samo Muk je bio protiv takve odluke.

Lepa Medenica
Lepa Medenicafoto: Boris Pejović

Predlog za razrješenje Medenice Tužilačkom savjetu uputio je ministar pravde Marko Kovač, zbog sumnje da je vršila neprimjeren uticaj na tadašnje kolegu iz Osnovnog drzavnog tužilaštva u Podgorici - Vukasa Radonjića, u slučaju istrage otvaranja granice za beogradske kriminalce Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Zamjenica disciplinske tužiteljke Tanja Nišavić u optužnom predlogu navela je da je Medenica pozvala Radonjića nakon ponoći i, suprotno zakonu, “na grub i neprimjeren način”, tražila da oslobodi uhapšene policajce Sašu Đurovića i Aleksandra Boškovića.

Ti policajci prethodno su uhapšeni zbog sumnje da su ukinili zabranu kojom je do tada onemogućeno da Belivuk i Miljković legalno uđu u državu, kao bezbjednosno interesantne osobe.

Bonus video: