Tužilaštvo će ocijeniti da li su Marković i članovi njegove Vlade počinili krivično djelo nesavjestan rad u službi

Osnovnom državnom tužilaštvu su iz Specijalnog državnog tužilaštva dostavili kopiju krivične prijave

42450 pregleda 129 reakcija 25 komentar(a)
Marković, Foto: Boris Pejović
Marković, Foto: Boris Pejović

Osnovno državno tužilaštvo ocijeniće da li su nekadašnji premijer Duško Marković i članovi njegove Vlade počinili produženo krivično djelo nesavjestan rad u službi, time što su stambenoj Komisiji dali saglasnost da poboljšava uslove stanovanja funkcionerima i drugim zaposlenima.

To će istraživati jer su im kolege iz Specijalnog državnog tužilaštva dostavili kopiju krivične prijave i to nakon što su završili svoj dio posla i podnijeli neposrednu optužnicu protiv predsjednika i članova te Komisije.

"Specijalno državno tužilaštvo je, nakon što je u izviđaju utvrdilo da je Vlada Crne Gore, dala prethodnu saglasnost Komisiji za donošenja odluka o dodjeli kredita za poboljšanje uslova stanovanja funkcionerima i drugim zaposlenima, Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, dostavilo primjerak krivične prijave, kako bi, nakon izviđaja, ocijelnilo da li postoje osnovi sumnje da su predsjednik i članovi Vlade Crne Gore, u periodu od 2016. do 2020. godine, učinili produženo krivično djelo nesavjestan rad u službi, koje je iz stvarne i mjesne nadležnosti tog tužilaštva", saopštio je tužilac i portparol SDT-a, Vukas Radonjić.

SDT je podgoričkom Višem sudu danas predalo neposrednu optužnicu protiv okrivljenih Predraga Boškovića, Budimira Šegrta, Suada Numanovića, Sanje Vlahović, Ivana Brajovića, Dražena Miličkovića, Damira Šehovića, Dragice Sekulić, Osmana Nurkovića, Suzane Pribilović, Jelene Radonjić i Aleksandra Jovićevića, zbog postojanja osnovane sumnje da su, u periodu od 2016. do 2020.godine, kao članovi Komisije za stambena pitanja Vlade Crne Gore, u saizvršilaštvu, učinili produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja, za koje je propisana kazna zatvora od dvije do 12 godina.

Terete ih da su državnu kasu oštetili za 2,6 miliona eura i to tako što su odobrili i dodijelili stambene kredite za poboljšanje uslova stanovanja za 119 javnih funkcionera i zaposlenih u državnim organima i organima državne uprave, u iznosima između 17.500 i 40.000 eura i tako im pribavili korist.

Bonus video: