Viši sud će odlučiti da li će se Bošković i nekadašnji članovi Vladine komisije naći na optuženičkoj klupi

SDT podigao optužnicu u slučaju “Stanovi” protiv više bivših visokih zvaničnika Vlade

6301 pregleda 4 komentar(a)
Bošković i njegov punomoćnik, advokat Volkov, prije saslušanja u slučaju “Stanovi”, Foto: BORIS PEJOVIC
Bošković i njegov punomoćnik, advokat Volkov, prije saslušanja u slučaju “Stanovi”, Foto: BORIS PEJOVIC

Podgorički Viši sud odlučiće, nakon rasprave, da li će se na optuženičkoj klupi naći predsjednik i članovi nekadašnje Vladine Komisije za stambena pitanja i visoki državni zvaničnici, protiv kojih je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) juče podiglo optužnicu zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj i oštetili državni budžet za više od 2,6 miliona eura.

Portparol tog tužilaštva, specijalni tužilac Vukas Radonjić, saopštio je juče da je SDT, nakon izviđaja, podigao neposrednu optužnicu protiv Predraga Boškovića, Budimira Šegrta, Suada Numanovića, Sanje Vlahović, Ivana Brajovića, Dražena Miličkovića, Damira Šehovića, Dragice Sekulić, Osmana Nurkovića, Suzane Pribilović, Jelene Radonjić i Aleksandra Jovićevića.

U Zakoniku o krivičnom postupku o podizanju neposredne optužnice navodi se da “državni tužilac neće sprovoditi istragu ako prikupljeni podaci koji se odnose na krivično djelo i okrivljenog, koji je prethodno saslušan, pružaju dovoljno osnova za podizanje neposredne optužnice”.

SDT sumnjiči nekadašnje visoke državne funkcionere da su u periodu od 2016. do 2020. godine, kao članovi Komisije za stambena pitanja Vlade Crne Gore, u saizvršilaštvu, učinili produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja, za koje je propisana kazna zatvora od dvije do 12 godina.

Tužilac Radonjić pojasnio je da se okrivljenima stavlja na teret da su postupali suprotno Odluci o načinu i kriterijumima za rješavanje stambenih potreba funkcionera.

Tom odlukom propisano je da se rješavanje stambenih potreba ostvaruje prema planu koji sadrži iznos sredstava za dodjelu kredita za poboljšanje uslova stanovanja, ali i da se kredit za poboljšanje uslova stanovanja može dodijeliti u iznosu do 15.000 eura, a da se visina kredita utvrđuje na osnovu obima radova koje procjenjuje stručna komisija tadašnje Uprave za imovinu...

“Da su...bez plana za rješavanje stambenih potreba i procjene stručne komisije Uprave, odobrili i dodijelili stambene kredite za poboljšanje uslova stanovanja za 119 javnih funkcionera i zaposlenih u državnim organima i organima državne uprave, u iznosima između 17.500 i 40.000 eura, te im tako pribavili korist, a budžetu Crne Gore nanijeli štetu, u ukupnom iznosu od 2.604,740,59 eura”, objasnio je Radonjić.

U saopštenju je precizirao i da je prethodno, tokom izviđaja, utvrđeno da je odobreno i dodijeljeno 49 kredita u iznosu od po 40.000 eura, pet kredita u iznosu od po 35.000, 20 kredita u iznosu od po 30.000 eura, 30 kredita u iznosu od po 20.000 eura, 10 kredita po 25.000 eura, ali i krediti u iznosima od 29.500 eura, 28.000 eura, 25.920,76 eura…

Svi optuženi ranije su, pred specijalnim tužiocem Radonjićem, negirali krivicu, tvrdeći da su zakonito postupali.

Radonjić je istakao da su nakon podizanja nesporedne optužnice kopiju krivične prijave poslali kolegama iz Osnovnog državnog tužilaštva, kako bi utvrdili da li su se o zakon ogriješili tadašnji premijer Duško Marković i članovi njegove vlade.

“Kako bi, nakon izviđaja, ocijenilo da li postoje osnovi sumnje da su predsjednik i članovi Vlade Crne Gore, u periodu od 2016. do 2020. godine, učinili produženo krivično djelo nesavjestan rad u službi, koje je iz stvarne i mjesne nadležnosti tog tužilaštva”, saopštio je tužilac i portparol SDT-a.

Predsjednik nekadašnje Komisije, Predrag Bošković, poručio je juče da su sa zadovoljstvom i olakšanjem dočekali okolnost da je SDT podiglo optužnicu u slučaju poznatom kao “Afera stanovi”.

“Jer ćemo konačno biti u prilici da kroz eventualni sudski postupak, a ne medijski progon, stavimo tačku na kompletan slučaj, jer niko od nas nije donio bilo kakvu odluku u slučajevima za koje nas terete”, saopštio je.

Najavio je i da su sigurni u pravosnažnu oslobađaju sudsku presudu, ako do samog postupka dođe:

“A tada ćemo mi preduzeti korake u zaštiti naših ličnosti od progona od strane odlazeće Vlade i njenog premijera, kada ćemo protiv svih njih koji su učestvovali u ovoj očiglednoj političkoj farsi pokrenuti odgovarajući postupak”.

Bonus video: