ODT traži strožu kaznu za Do Kvona

Osnovno državno tužilaštvo žalilo se na presudu kralju kriptovaluta izrečenu u Osnovnom sudu u Podgorici

18719 pregleda 35 reakcija 11 komentar(a)
Tužioci ocijenili da je kazna premala: Do Kvon, Foto: BORIS PEJOVIC
Tužioci ocijenili da je kazna premala: Do Kvon, Foto: BORIS PEJOVIC

Pogoričko Osnovno državno tužilaštvo traži strožu kaznu za državljane Južne Koreje Do Kvona i Hond Čan Juna, koji su nedavno u Osnovnom sudu u Podgorici osuđeni na po četiri mjeseca zatvora zbog falsifikovanja isprave.

“Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici izjavilo (je) žalbu na presudu Osnovnog suda u Podgorici kojom su okrivljeni C. J. H. i K. D. H., južnokorejski državljani oglašeni krivim zbog krivičnog djela falsifikovanje isprave”, odgovorio je “Vijestima” rukovodilac podgoričkog tužilaštva, tužilac Duško Milanović.

Presudu na koju se tužilaštvo žalilo 19. juna izrekla im je sutkinja Ivana Becić.

Početkom tog mjeseca, u predvečerje vanrednih parlamentarnih izbora, najtraženiji svjetski bjegunac uzburkao je crnogorsku političku scenu. To je učinio pismima poslatim na više adresa, u kojima tvrdi da ima dokaze o finansiranju predizborne kampanje Pokreta Evropa sad.

Lavina je pokrenuta nakon što im je advokat Branko Anđelić 2. juna otkazao punomoćje, objasnivši za “Vijesti” da je “politički kontekst” tog predmeta nešto s čim se ne slaže i da nije prihvatio da nastavi s odbranom kakvu su zahtijevali advokati iz Amerike.

Nakon toga, među učesnicima izborne trke počele su da pljušte optužbe, a šta je istina utvrdiće Specijalno državno tužilaštvo.

Kralj kriptovaluta - Do Kvon i njegov poslovni partner uhapšeni su 23. marta na podgoričkom aerodromu kada su prilikom pasoške kontrole, na letu za Dubai, upotrijebili falsifikovane pasoše Kostarike.

Graničnom policajcu koji je provjeravao dokumenta upalila se aplikacija “Find” s upozorenjem - “uhapsiti”.

Njih dvojica su prvobitno negirali da su dokumenta lažna, a zatim su, iznoseći završne riječi, u sudnici objasnili da su lažne pasoše Kostarike i Belgije nabavili preko agencije u Singapuru.

Bonus video: