ANB radi bezbjednosnu procjenu za Kurtija i rekonstrukciju ranije procjene za Abazovića

ANB će zahtjev oko bezbjednosnog rizika i prijetnji za Kurtija i Abazovića dostaviti i Upravi policije odnosno Sektoru policije posebne namjene - Odsjeku za obezbjeđivanje domaćih štićenih ličnosti

66475 pregleda 105 reakcija 56 komentar(a)
ANB, Foto: Boris Pejović
ANB, Foto: Boris Pejović

Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) radi bezbjednosnu procjenu za generalnog inspektora Artana Kurtija, kao i rekonstrukciju ranije urađene procjene za premijera Dritana Abazovića, saznaju "Vijesti" iz više izvora iz vrha ANB.

Nalog i instrukcije za provjeru službenicima kontraobavještajne zaštite (KOZ) dao je direktor ANB Boris Milić.

Izvor "Vijesti" kaže da je ANB došla do operativnih podataka da bi Kurti mogao biti ugrožen od jedne organizovane kriminalne grupe iz Crne Gore, tokom boravka u jednoj susjednoj zemlji.

Kurti
Kurtifoto: Privatna arhiva

Isti izvor nije mogao preciznije da se odredi zašto se opet radi procjena bezbjednosti Abazovića.

ANB će zahtjev oko bezbjednosnog rizika i prijetnji za Kurtija i Abazovića dostaviti i Upravi policije odnosno Sektoru policije posebne namjene - Odsjeku za obezbjeđivanje domaćih štićenih ličnosti.

Abazović
Abazovićfoto: Luka Zeković

Taj Odsjek preduzima odgovarajuće mjere i radnje bezbjednosne zaštite kao odgovor na eventualne evidentirane prijetnje.

Vlada je krajem jula prošle godine, na predlog Abazovića imenovala Artana Kurtija za generalnog inspektora ANB-a, kojem je posao da obavlja unutrašnju kontrolu rada tajne službe, te da nakon nadzora daje preporuke i određuje rok za otklanjanje mogućih nedostataka koje je evidentirao tokom kontrole.

Kurti je prijatelj i čovjek od povjerenja premijera i on je i prije imenovanja za generalnog inspektora u nekim medijima bio označen kao osoba koja navodno dostavlja operativne informacije i dokumenta Abazoviću.

ANB je posljednju bezbjednosnu procjenu za Dritana Abazovića uradila krajem decembra prošle godine nakon što je premijer Dritan Abazović kazao da su "penzionisani bezbjednjak Zoran Lazović i biznismen Ranko Ubović žele da ga ubiju".

Tajna služba ali ni UP nakon izrade procjene tada, zbog tajnosti postupka, nijesu saopštili podatke nakon urađene procjene ugroženosti premijera.

Zbog tvrdnji Abazovića, bivši tajni agent i pomoćnik direktora UP ali i vlasnik kompanije “Bemaks” podnijeli su protiv njega privatne tužbe...

Bonus video: