Abazović pisao Blinkenu: Najtamniju sjenku na vladavinu prava u Crnoj Gori baca nerasvijetljeno ubistvo Jovanovića

"Rasvjetljavanje ovog, za Crnu Goru, nezapamćenog zločina je prioritet nad prioritetima crnogorske Vlade"

6397 pregleda 4 komentar(a)
Blinken, Foto: Reuters
Blinken, Foto: Reuters

Premijer Dritan Abazović uputio je pismo državnom sekretaru Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Entoniju Blinkenu u kojem traži pomoć FBI u rasvjetljavanju ubistva Duška Jovanovića.

Time je potvrđeno današnje pisanje "Vijesti".

U pismu, saopšteno je iz Vlade, Abazović je iskazao duboku zahvalnost na prijateljskoj saradnji i neprocjenjivom doprinosu koji, kako navodi, kontinuirano SAD pružaju Crnoj Gori u suočavanju sa brojnim izazovima u procesu sprovođenja reformi.

Dodao je i da cijeni strpljenje i iskrenu posvećenost zajedničkom ostvarenju misije kakva je pravedna, prosperitetna i evropska Crna Gora.

"Najtamniju sjenku na vladavinu prava u Crnoj Gori baca nerasvijetljeno ubistvo vlasnika i glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista "Dan" Duška Jovanovića, učinjeno 27. maja 2004. godine. Rasvjetljavanje ovog, za Crnu Goru, nezapamćenog zločina je prioritet nad prioritetima crnogorske Vlade. Iako neskromno, bitno je naglasiti da je na inicijativu Vlade ubistvo Duška Jovanovića već određeno vrijeme ponovo u fokusu domaćih istražnih organa, tačnije od momenta kada sam preuzeo dužnost potpredsjednika Vlade i koordinatora bezbjednosnih službi", naveo je premijer u pismu upućenom Blinkenu.

Abazović je u pismu naveo da, imajući u vidu opšti interes sprovođenja pravde i obezbjeđenja pune slobode izražavanja i vladavine prava u Crnoj Gori, očekuje i u ovom slučaju nesebičnu pomoć i pruženu ruku saradnje.

Premijer, saopšteno je iz Vlade, naglašava da je Komisija za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija obavijestila Vladu Crne Gore, kao svog osnivača, o zaključcima sa sastanka sa predstavnicima Ambasade SAD-a u Podgorici gdje se ističe da saradnja sa američkim državnim institucijama može biti ostvarena redovnim kanalima međudržavne operativne i pravne pomoći.

"Smatramo da bi najveći doprinos u rasvjetljavanju ubistva Duška Jovanovića pružili eksperti Federalnog istražnog biroa SAD-a, te koristim priliku da Vas pozovem da razmotrite mogućnost uspostavljanja saradnje u konkretnom slučaju između crnogorskih istražnih organa i FBI. Izazovna vremena zahtijevaju predan i mukotrpan rad, te se nadamo da će naša saradnja biti dugovječna i sve plodonosnija", zaključio je Abazović u pismu zahvaljujući se što SAD u Crnoj Gori vide pouzdanog partnera i prijatelja.

Bonus video: