Tužilački savjet: Politički i društveni subjekti da se uzdrže od neutemeljenih kvalifikacija

"U proteklim danima intenzivirani su javni i medijski istupi političkih subjekata kojima se pokušava usmjeriti postupanje Državnog tužilaštva", kazali su iz Tužilačkog savjeta

17248 pregleda 35 reakcija 29 komentar(a)
Vrhovno državno tužilaštvo, Foto: Boris Pejović
Vrhovno državno tužilaštvo, Foto: Boris Pejović

Tužilački savjet apelovao je na sve političke i društvene subjekte da se uzdrže od izjava i komentara prilikom postupanja Državnog tužilaštva u određenim slučajevima.

Kako su naveli, u proteklim danima intenzivirani su javni i medijski istupi političkih subjekata kojima se, kako kažu, pokušava usmjeriti postupanje Državnog tužilaštva u pojedinačnim slučajevima, često uz korišćenje "neprimjerenih i neutemeljenih kvalifikacija".

"Tužilački savjet apeluje na sve političke i društvene subjekte, a naročito na one koji kroz zakonodavnu ili izvršnu vlast akumuliraju određeni politički i društveni uticaj, da se uzdrže od izjava i komentara kojima se vrši pritisak na državne tužioce i kojima se žele usmjeriti tužilačke odluke i radnje u pojedinačnim slučajevima i istragama", kazali su iz Tužilačkog savjeta.

Dodali su kako ovo posebno čudi i zabrinjava kada se, kako navode, uzmu u obzir poslednji izvještaji Evropske komisije koji izdvajaju aktivnost SDT-a kao jednu od oblasti u kojoj je ostvaren značajan napredak, uprkos uslovima za rad koji su ispod minuma evropskih standarda.

"Podjsećamo na to da je Crna Gora kao članica međunarodnih organizacija, preuzela i određene obaveze, uključujuću i onu da preduzme mjere koje bi osigurale da tužioci budu u mogućnosti da obavljaju svoje profesionalne dužnosti i odgovornosti bez neopravdanog miješanja", naveli su iz Tužilačkog savjeta.

Prema prihvaćenim demokratskim standardima, kazali su, u svim sistemima krivičnog pravosuđa, tužioci su ti koji odlučuju o pokretanju krivičnog gonjenja i samostalno vode krivično gonjenje pred sudovima.

"Čak i u sistemima gdje tužilaštvo nije samostalni organ, jedna od ključnih garancija njegove nezavisnosti leži u nedopuštenosti da izvršna ili zakodnodavna vlast daju uputstva tužiocima u pojedinačnim slučajevima", objasnili su.

Prema njihovim riječima, u državi gdje je Državno tužilaštvo samostalno, i shodno Zakonu niko ne smije uticati na njega u vršenju poslova, ovakvi javni istupi političkih činilaca predstavljaju "eklatantan primjer pritiska".

"Oni podrivaju započete reforme u tužilačkom sistemu i umanjuju vrijednost ostvarenih rezulatata koji su prepoznali i naši međunarodni partneri", dodali su.

Iz Tužilačkog savjeta izrazili su podršku SDT-u i drugim državnim tužilaštvima da nastave da postupaju u okviru svojih zakonskih ovlašćenja.

"Bez obzira na političke pritiske", naglasili su.

Istakli su da su reformski zadaci sa evropske agende jasni.

"Zakonito i neselektivno postupanje, i krivično gonjenje kao instrument za zadovoljenje pravde, a ne političkih interesa", zaključili su iz Tužilačkog savjeta.

Bonus video: