Medenica traži da se slobodno kreće - hoće izlaz iz Kolašina i bez odluke suda

Bivša predsjednica Vrhovnog suda podnijela ustavnu žalbu zbog odluke suda

60629 pregleda 92 reakcija 77 komentar(a)
Vesna Medenica nakon saslušanja u SDT-u, Foto: BORIS PEJOVIC
Vesna Medenica nakon saslušanja u SDT-u, Foto: BORIS PEJOVIC

Vesna Medenica tvrdi da joj je ugroženo Ustavom garantovano pravo na slobodu kretanja, nakon što joj je sudskom odlukom zabranjeno da napušta opštinu Kolašin.

Bivša predsjednica Vrhovnog suda zbog toga je podnijela ustavnu žalbu, preko svojih pravnih zastupnika Zdenka Tomanovića i Marka Draškovića.

To je “Vijestima” potvrdio jedan od njenih branilaca, advokat Zdravko Begović.

Ona se pozvala na član 39 Ustava, kojim se jamči pravo na slobodu kretanja i nastanjivanja, kao i pravo napuštanja Crne Gore.

“Sloboda kretanja, nastanjivanja i napuštanja Crne Gore može se ograničiti ako je to potrebno za vođenje krivičnog postupka, sprečavanja širenja zaraznih bolesti ili iz razloga bezbjednosti Crne Gore”, navodi se u istom članu najvišeg pravnog akta.

Prema optužbama Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) bivša prva žena pravosuđa dio je 16-člane kriminalne organizacije, kojom je rukovodio njen sin Miloš Medenica.

Tereti se da je, koristeći funkciju, uticala na kolege u donošenju sudskih odluka u korist nekoliko privatnih kompanija i da je za to primila mito.

Medenica je u pritvoru bila od aprila do novembra 2022. godine.

Apelacioni sud sredinom decembra te godine donio je rješenje kojim je bivšoj predsjednici Vrhovnog suda izrekao mjere nadzora - zabranu napuštanja boravišta i obavezu povremenog javljanja policiji.

Obrazloženo je da je takva odluka donijeta zbog opasnosti od bjekstva.

“Apelacioni sud Crne Gore je nakon sjednice vijeća od 12. 12. 2022. godine donio rješenje... kojim je povodom žalbe Specijalnog državnog tužilaštva, a po službenoj dužnosti, preinačio rješenje Višeg suda u Podgorici... na način što je okrivljenoj Vesni Medenici... izrekao mjere nadzora - zabranu napuštanja boravišta i obavezu povremenog javljanja Upravi policije, Odjeljenju bezbjednosti Podgorica, s tim što je okrivljena upozorena da, ukoliko prekrši izrečene mjere nadzora, protiv nje se može odrediti pritvor. Istim rješenjem je određeno da izrečene mjere mogu trajati najduže do pravosnažnosti presude”, navodi se u saopštenju Apelacionog suda.

Osim protiv Vesne i Miloša Medenice, optužnica je podignuta i protiv Darka Lalovića, Vasilija Petrovića, Bojana i Marka Popovića, Milice Vlahović-Milosavljević, Marka Vučinića, Milorada Medenice, Luke Bakoča, Petra Milutinovića, Ivane Kovačević, Radomira Raičevića, Marjana Bevenje, Steva Karanikića, Gorana Jovanovića i nikšićke “Kopad Company”.

Početak suđenja u podgoričkom Višem sudu nedavno je odložen za 6. septembar, nakon čega je ona kritikovala rad sudstva, indirektno navodeći da se taj proces bespotrebno odugovlači.

Tada je izjavila da je prošlo sedam mjeseci od podizanja optužnice, a da uprkos tome ona još nema mogućnost da iznese odbranu.

Istakla je da je vanraspravnom vijeću trebalo dva mjeseca da donese rješenje o spajanju dva sudska predmeta, odnosno da napiše jednu rečenicu.

“Dva i po mjeseca je čekao specijalni tužilac da stavi predlog za spajanje dva krivična postupka. I još dva mjeseca je trebalo vanraspravnom vijeću da donese rješenje o spajanju dva sudska predmeta. Očekivala sam da sudstvo bude efikasno. Očekujem da sa mnogo više dinamizma pristupite ovom predmetu. Očekujem da ovaj glavni pretres što prije počne kako bih iznijela svoju odbranu, a to čekam već sedam mjeseci od kada je optužnica podignuta”, kazala je Vesna Medenica u obraćanju sudu, nakon što je bilo izvjesno da će se suđenje odložiti.

Vanraspravno vijeće podgoričkog Višeg suda 20. juna je donijelo rješenje da se spoji sudski postupak protiv grupe okupljene oko Medenica sa procesom protiv Vojina Perunovića i Jovana Mikovića, okrivljenih za stvaranje kriminalne organizacije i krijumčarenje cigareta.

Optužena grupa tereti se za stvaranje kriminalne organizacije, krijumčarenje, davanje i primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotrebu službenog položaja, šverc droge, nedozvoljeno držanje oružja, nanošenje teške tjelesne povrede i sprečavanje dokazivanja.

Miloš Medenica je, tvrdi SDT, 2019. godine stvorio kriminalnu organizaciju, čiji su pripadnici postali njegova majka Vesna i drugi okrivljeni, s ciljem šverca cigareta i protivzakonitog uticaja na sudsku vlast, a radi sticanja nezakonite dobiti i moći.

Bonus video: