Tatjana Begović i narednih šest mjeseci v.d. VDT-a

Odluka sa sjednice Tužilačkog savjeta

29412 pregleda 58 reakcija 28 komentar(a)
Begović, Foto: Boris Pejović
Begović, Foto: Boris Pejović

Tatjana Begović i u narednih šest mjeseci u v.d. stanju rukovodiće tužilačkom organizacijom.

To je odlučio Tužilački savjet većinom glasova tog tijela, a samo su članovi Stevo Muk i Bojan Božović glasali protiv.

U uvodnom dijelu sjednice vršiteljka dužnosti Vrhovnog državnog tužioca Tatjana Begović dostavila je zahtjev za izuzeće tokom tačke dnevnog reda Tužilačkog savjeta tokom koje se bude određivao v.d VDT-a.

Predstavnik Ministarstva pravde Bojan Božović kazao je da je jasno da će Begović i u narednih pola godine dobiti podršku za v.d. VDT-a, ali da ovog puta on neće glasati za to.

"Mislim da moramo proaktivnije da djelujemo i da nije dovoljno reći da smo u v.d stanju i to je to što možemo da uradimo. Želim da budemo efikasniji, da se neke stvari brže mijenjamo", rekao je Božović u uvodnom dijelu.

Zamjenik predsjednika TS Nikola Samardžić predložio je da Begović bude formalno predlog i da u narednih pola godine u v.d stanju rukovodi tužilačkom organizacijom.

Član TS Stevo Muk je kazao da neće dati podršku Begović i da danas isto misli kao i prije pola godine.

"To što sam tada rekao potvrđeno je u obraćanju EK - Vladi i TS, ali i neformalnom dokumentu non - pejper gdje je ukazano na više kontroverzi koje su pratile taj izbor. Zato neću da učestvujem u tome", kazao je Muk.

On je kritikovao neke odluke Begović kojima je nastavila raniju praksu da ne donosi obavezujuća uputstva da se neke stvari mijenjaju...

Muk je kazao da reformskog entuzijazma je kod Begović primijetio samo oko slučaja postupka razrješenja rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva Podgorica Lepe Medenice.

On je pomenuo i da nadzor rada SDT-a ni nakon godinu nije okončan, te da se ne zna šta se tu događa.

"Šest mjeseci nakon što je Maja Jovanović više nije v.d. VDT-a ona se i dalje nalazi na viber listi tokom održavanja elektronskih sjednica TS. To sam tek nedavno primijetio. To nam, čini mi se, mnogo govori", naveo je Muk.

Naglasio je da on kao član TS traži "više i bolje, te zato neće podržati predlog".

I član TS Siniša Gazivoda naveo je da na početku mandata u lošem stanju zatekli tužilačku organizaciju ali da ni sada nije mnogo bolja slika.

"Neke stvari su se ipak na bolje promijenile. Suočeni smo sa deficitom tužilačke mreže, a deficit od 30 tužilaca će se popuniti tek naredne godine. Kad smo prošle godine određivali v.d. VDT-a nemamo puno kadrova koji su radili na nekim važnim predmetima, a kojeg ne prati neka hipoteka", kazao je Gazivoda.

On je rekao da i da danas imaju jedan predlog za v.d. VDT-a što nije dobro.

"Smatram da je Begović profesionalac koji pošteno radi tužilački posao. To isto mislim i za izbor Jovanović i Vladimira Novovića. Nemam drugi predlog", naveo je Gazivoda.

Bonus video: