Rakočević: Adžić i policijska hunta udarili na porodicu Rmandića

Čelnik Sindikata uprave i pravosuđa tvrdi da je predsjednik Nezavisnog sindikata policije premješten kako bi se "ugušio zvonki glas radničkih prava"

10981 pregleda 348 reakcija 10 komentar(a)
Rakočević, Foto: TV Vijesti
Rakočević, Foto: TV Vijesti

Sindikat uprave i pravosuđa podržao je policajca Igora Rmandića, predsjednika Nezavisnog sindikata policije, koji je nakon 27 godina rada dobio rješenje o premještaju u Bijelo Polje i tvrdi da nadležni pritiskom na njega žele da uguše sindikalizam.

Predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa Nenad Rakočević takođe tvrdi da je Rmandić premješten kako bi se "ugušio zvonki glas radničkih prava" u Upravi policije i državi uopšte.

"Koliko god je lijepo ušima čuti da smo se oslobodili pošasti i samozvanih diktatora, da smo dobili toliko decenija isčekivanu slobodu, da smo dobili demokratiju i slobodu govora, u stvari je samo jedan obrazac političkog populizma od strane raznih pojedinaca predstavnika partija pobjednica na izborima 2020 godine. Naravno da se zna za brojna politička kao i dalje veoma prisutna nepostička zapošljavanja, zna se za nezakonitosti i kriminal u koje su upetljani moćni partijski pojedinci, zna narod za i dalje prenaduvana primanja funkcionera sa svim onim pogodnostima koje su naslijedili od prethodnika, svi vide kako su se preletači ugnijezdili pa i dalje nastavili po starom, znajte narod zna. U sve smo mogli vjerovati, ali da će pomenuti, trenutne poluge moći kroz svoje pozicije koristiti za obračun i progone prema časnim i nadasve hrabrim pojedincima, rodoljubima, u to se teško moglo povjerovati. Upravo se to desilo hrabrim ljudima sindikalcima, prvo Slobodanu Brajoviću sindikalcu iz Kliničkog Centra Crne Gore, a sada trenutno Igoru Rmandiću predsjedniku Nezavisnog sindikata policije. Da su direktorica KBC i policijski funkcioneri na čelu sa ministrom Adžićem kao krajnje odgovornim, za tako kratko vrijeme postali toliko osioni i oholi, zavide im i njihovi višedecenijski prethodnici", saopštio je Rakočević.

Rmandićevo premještanje "na smiješno providan način" je, kako je kazao, pokazatelj šta svi sindikalci mogu očekivati ukoliko svoj posao budu radili kako treba.

"Ovo je pokazatelj da i svaka buduća vlast može da se koristi istim ili sličnim sredstvima i načinima pritisaka ukoliko bude kritičke sindikalno socijalne misli, ističemo ne političke, zato jer se ova situacija pokušava premjestiti na to polje, a sve kao način opravdavnja i lažnog pokrića, što bi bilo tužno da nije ustvari krajnje komično", dodao je.

Rakočević se u saopštenju obratio ministru unutrašnjih poslova Filipu Adžiću.

"Kao najodgovorniji u lancu subordinacije, a zna se takođe da ste i te kako upoznati sa slučajem Igora Rmandića, Vi ćete biti taj koji će na kraju snositi sve posljedice epiloga koji nema sumnje će se u budućnosti pozitivno riješiti po hrabrog predsjednika ovog policijskog sindikata. Ovaj sindikalac nema novca i nekretnina, ovaj sindikalac nema sijaset krivičnih prijava, ovaj sindikalac nema repova, ovaj sindikalac je intelektualac koji je završio regularni državni pravni fakultet, on je taj koji svima može uzdignute glave stati na crtu. Uvaženi ministre, upravo ste u odnosu na prethodne epitete, jednu potpunu suprotnost od ovog sindikalca prigrlili u svoja njedra, te na jedan najglasniji javan način pokazali sa kim se družite, ko su vam saradnici, te koji su interesi i Vama i svim Vašim kolegama, odnosno čemu zajedno stremite", saopštio je Rakočević.

Svi političari i funkcioneri, kako je rekao, moraju znati da časni i odgovorni sindikalci i sindikati "nisu više sami, niti će u budućnosti više ikada biti".

"Podrška Igoru Rmandiću kojem ste udarili na porodicu, ministre Adžiću, je sve veća i šira, dolazi i tek će doći sa raznih adresa u našoj državi, a očigledno će dobiti i međunardni, odnosno diplomatski karakter. Samo nam nije jasno kako ste mislili da ovo može proći bez političkih posljedica, elem ili su neki drugi interesi veći čak i u odnosu na pomenute", dodaje.

Rakočević je pozvao "sve časne sindikate i sindikalce" da se odazovu budućem pozivu Nezavisnog sindikata policije i aktivno se uključe u sve akcije koje se budu organizovale "kao otpor samovolji i atakovanju prema hrabroj sindikalnoj, radničkoj riječi."

"Ukoliko u Vama, uvaženi ministre policije, ima razuma prije nego ovaj slučaj dobije procesni narativ, odnosno ukoliko upotrijebite jednačinu i vidite da lično zajedno sa svojom okolinom mnogo gubite, podsjećamo Vas da ste i dalje u poziciji da promijenite budućnost porodice Igora Rmandića, jer vidite, on nije sam kao trenutna loša posljedica u svim ovim vašim nepočinstvima i nezakonitostima, udarili ste na njegovu porodicu, ministre i gospodo iz policijske hunte. Zašto ne hapsite one prljave sindikalce i državne kriminalce, našli ste na poštene građane i rodoljube da udarate i pokazujete moć i obijes. Dali ste svjesni da vam je moć samo trenutna i da vam ona zavisi upravo od Igora Rmandića i njegove porodice i rodbine, njegovih kolega, drugova, komšija", naveo je Rakočević.

Pozvao je premijera Dritana Abazovića i Vladu da, ukoliko Adžić "ne odustane od svoje namjere" i ne poništi rješenje u slučaju Rmandića, da "svoga stasitog kolegu" dovedu "k spoznaniju prava" i posavjetuju ga da je "nezakonita samovolja" pojedinaca prošlost: "Te kada se u budućnosti nesumnjivo ostvare veliki materijalni troškovi nauštrb države, sa naše strane isti će biti procesuiran i materijalno će lično odgovarati kao krajnje najodgovornija pozicija".

Rakočević je pozvao Abazovića, koji je, kako je kazao, pozivao na na pravdu i na odgovornost svih onih koji nanose štetu državi, da "održi riječ" i uradi u ovom slučaju "ono što je po pravdi Boga i ovozemaljskih zakona".

Bonus video: