Kašćelanu blokirali osam stanova

Navodnom vođi kavačkog klana, koji se nalazi u Spužu ukupan dug za porez za atraktivne nekretnine u Budvi, narastao na skoro 20.000 eura. Imovinu blokiralo i Specijalno državno tužilaštvo

60791 pregleda 151 reakcija 33 komentar(a)
Slobodan Kašćelan, Foto: Boris Pejović
Slobodan Kašćelan, Foto: Boris Pejović

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva ponovo je primijenila radikalnu mjeru, pa je u katastru stavila hipoteku na osam stanova Kotoranina Slobodana Kašćelana, u zgradi u naselju Komoševina na izlazu iz grada, jer navodni vođa kavačkog kriminalnog klana, koji se nalazi u ćeliji spuškog Istražnog zatvora nije izmirio poreski dug od četiri hiljada eura.

To piše u listu nepokretnosti, u koji su “Vijesti” imale uvid, a gdje je hipoteka Opštine upisana krajem jula.

“Hipoteka u ukupnom iznosu od 4.009,51 eura u korist Opštine Budva, rješenje o obezbjeđenju poreskog potraživanja Uprave lokalnih javnih prihoda”, piše u katastarskoj evidenciji.

Time je nastavljena serija upisa tereta od Opštine Budva, koja je prvu hipoteku upisala još 2015. jer Kašćelan nije izmirio dug na ime poreza na nepokretnost.

Upis hipoteke uslijedio je nakon što je prethodno Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva po službenoj dužnosti pokrenula je postupka prinudne naplate, te nije uspjela da naplati dugovanje.

A blokada je upisana na stanove od 71, 48, 38, 34, 45, 37, 71 i 62 kvadrata, što je ukupno 406 kvadrata.

Zgrada u kojoj su Kašćelanovi stanovi
Zgrada u kojoj su Kašćelanovi stanovifoto: Vuk Lajović

Prošle godine Opština je upisala na atraktivne nekretnine dvije hipoteke zbog poreskog duga, koje su i dalje aktivne.

“Rješenje o obezbjeđenju poreskog potraživanja Uprave lokalnih javnih prihoda Opštine Budva, hipoteka u ukupnom iznosu od 9.581,78 eura u korist Opštine Budva. Rješenje o obezbjeđenju poreskog potraživanja Uprave lokalnih javnih prihoda Opštine Budva, hipoteka u ukupnom iznosu 3.613,16 eura u korist Opštine Budva svojina Kašćelan Slobodana”, stoji u listu nepokretnosti.

Kašćelan, kako piše u rješenju Uprave lokalnih javnih prihoda, nije za prethodne četiri godine izmirio porez na nepokretnost i turističku taksu za osam stanova.

Prvo rješenje se odnosi na 2018. i 2019. i Kašćelan je dužan da izmiri ukupno 9.576 eura od kojih se 6.331 eura odnosi na porez na nepokretnost, 1.466 eura na turističku taksu a ostatak na kamatu. Drugo rješenje se odnosi na 2020. i 2021. i na iznos je 3.608 eura od kojih se 2.762 eura, 814 eura za turističku taksu a ostatak za kamate.

Opština Budva je još 2015. upisala hipoteku na iste stanove zbog poreskog duga od 5.545 eura, da bi tri godine kasnije, kako piše u listu nepokretnosti, ponovo bila upisana hipoteka zbog poreskog duga od 15.284 eura.

Tereti i dalje stoje u katastarskoj evidenciji.

Upisivanje hipoteke omogućeno je zakonom, kako bi se država, a i lokalne uprave osigurale da mogu prodajom naplatiti potraživanja na ime poreza na nepokretnost.

Tako nešto omogućeno je Zakonom o poreskoj administraciji, u kojem piše da se postupak prinudne naplate preduzima kada obveznik poresku obavezu nije platio prilikom podnošenja poreske prijave...

Osim Opštine Budva, Kašćelanove stanove je blokiralo i Specijalno državno tužilaštvo, na osnovu čijeg zahtjeva je Viši sud je u avgustu prošle godine donio privremenu mjeru.

Specijalno državno tužilaštvo donijelo je naredbu kojom je blokirana imovina jednog od vođa kavačkog klana, osim stanova u Budvi, blokirana je imovina Kašćelan posjeduje u Tivtu, Kotoru i Cetinju.

“Privremena mjera obezbjeđenja - zabrana raspolaganja i korišćenja nepokretnosti uz zabilježbu zabrane u katastru po naredbi Specijalnog državnog tužilaštva”, piše u listu nepokretnosti.

Specijalno tužilaštvo početkom januara podiglo je optužnicu protiv tajnog agenta Petra Lazovića, odbjeglog policajca Ljuba Milovića, Radoja Zvicera, Slobodana Kašćelana, Radoja Živkovića, Nikole Spasojevića, Milana Vujotića, Duška Roganovića, Radovana Mujovića, Radovana Pantovića i Nikše Perovića.

Prema navodima optužnice, ta kriminalna organizacija formirana je u drugoj polovini 2020. godine i pored Crne Gore djelovala je u Južnoj Americi, Africi, Evropi i Australiji. Optuženi se terete za više teških krivičnih djela, kao što su teška ubistva, pokušaji ubistava, šverc droge, oružja i cigareta, kao i zloupotreba položaja.

Bonus video: