Za tri mjeseca 16 poginulih na drumu

U drugom kvartalu 2023. dogodilo se 1.609 udesa, u kojima je povrijeđeno 837 osoba

11729 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Od početka aprila do kraja juna u Crnoj Gori registrovano je 1.609 saobraćajnih nesreća, u kojima je poginulo 16 osoba.

To su zvanični podaci Uprave za statistiku - Monstata, za drugi kvartal 2023. godine.

U tim udesima 853 osobe su stradale - povrijeđenih je bilo 837, a poginulih 16.

U istom periodu prošle godine dogodile su se 1.454 saobraćajne nezgode, sa 790 stradalih. Povrijeđenih je u drugom kvartalu 2022. godine bilo 776, a poginulih 14.

Najviše saobraćajki za ta tri mjeseca 2023. godine dogodilo se u Podgorici 619, zatim u Baru 193, pa u Nikšiću gdje je zabilježeno 147... U Kotoru ih je bilo 116, Budvi 83, Herceg Novom 77, Tivtu 50, Ulcinju 46, Bijelom Polju 40, Pljevljaima 38, Cetinju 31, Beranama 21, Danilovgradu 53, Kolašinu 37, Rožajama 18, Mojkovcu 12, Žabljaku 9, Plužinama 8, Plavu 4, Petnjici 3, u Andrijevici i Šavniku po dvije saobraćajne nezgode...

Najviše smrtno stradalih bilo je u Bijelom Polju i Danilovgradu - po troje, po dvije osobe stradale su u Podgorici, Nikšiću i Ulcinju, a po jedna u Baru, Beranama, Herceg Novom i Kotoru.

Iz Monstata objašnjavaju da je Uprava policije izvor podataka za broj saobraćajnih nezgoda na putevima u Crnoj Gori.

“Podaci o saobraćajnim nezgodama za opštine Tuzi i Zeta prikazani su u okviru Glavnog grada Podgorica, za opštinu Petnjica u okviru opštine Berane i opštinu Gusinje u okviru opštine Plav. Izvor podataka za broj registrovanih drumskih motornih i priključnih vozila je Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore.

Iz Uprave policije ranije su upozorili na neodgovornu proceduru izdavanja ljekarskih uvjerenja starijim osobama kako bi i dalje mogli da voze, ali i konstatovali da je ponašanje pješaka u saobraćaju - poražavajuće.

U godišnjem izvještaju o stanju u oblasti bezbjednosti saobraćaja poručili su da nedisciplina, neodgovornost i manjak saobraćajne i bezbjednosne kulture kod dijela učesnika u saobraćaju za posljedicu imaju sve manju spremnost vozača da se pridržavaju pravila i propisa:

“Odnosno sve veću bezobzirnost pojedinih vozača, pa čak i sve izraženiju pojavu višestrukih povratnika u vršenju prekršaja... Sve je više starijih lica koja kao vozači i dalje učestvuju u saobraćaju, bez obzira na prirodno umanjenje njihovih kognitivno-motoričkih sposobnosti. Njihovoj namjeri i upornosti da ‘voze što duže’ direktno pogoduju postojeća zakonska rješenja kao i veoma površna, i sa stanovišta bezbjednosti saobraćaja, sporna pa čak i neodgovorna procedura i način dobijanja ljekarskih uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti za vozača motornih vozila. U toku 2022. godine smrtno je stradalo 18 lica starosne dobi od 56 i više godina”, konstatuje se u tekstu usvojenom na Vladi krajem marta 2023.

Objašnjava se da je na stanje u toj oblasti u 2022. godini između ostalog uticao i povećan broj registrovanih vozila, pojačan intenzitet saobraćaja i ograničena protočnost saobraćajnica, nedisciplina i neodgovorno ponašanje dijela učesnika u saobraćaju, otvaranje dionice auto-puta Podgorica - Mateševo, izraženi kadrovski i logistički problemi saobraćajne policije, pojava novih vrsta prevoznih sredstava (električnih vozila, električnih trotineta i slično), “post Covid” period i njegove posljedice na ponašanje vozača...

Nepoštovanje ograničenja brzine, stoji u izvještaju, indikator je koji veoma nepovoljno utiče na ukupno stanje bezbjednosti saobraćaja u Crnoj Gori.

Pojašnjava se da manji dio vozača ne poštuje ograničenje brzine u naseljenim mjestima, dok veći dio vozača ne poštuje ograničenje na putevima van naseljenog mjesta.

“Praktično, u prosjeku svaki drugi vozač ne poštuje ograničenje brzine. U toku istraživanja stavova učesnika u saobraćaju, preko 84 odsto vozača u Crnoj Gori se izjasnilo da su najmanje jednom u posljednjih mjesec dana upravljali vozilom iznad propisanog ograničenja brzine u naselju i van naselja. Ovakva situacija predstavlja veliki problem s obzirom na to da je brzina ključni uticajni faktor za nastanak saobraćajnih nezgoda i glavni uzrok nezgoda sa najtežim posljedicama”.

Kao jedan od ključnih problema, autori izvještaja navode i vožnju pod uticajem alkohola.

Prema analizi više od trećine vozača prijavilo je da su bar jednom u posljednjih 30 dana upravljali vozilom nakon konzumiranja alkohola, “dok je 4,7 odsto prijavilo da je upravljalo vozilom nakon upotrebe drugih opojnih sredstava. Zastupljenost vožnje pod uticajem alkohola je dvostruko veća u odnosu na evropski prosjek”.

Za 23 odsto veći broj prvi put registrovanih vozila

Broj registrovanih drumskih motornih i priključnih vozila u drugom kvartalu 2023. godine iznosio je 72.386 što je za 0,9 odsto više u odnosu na isti kvartal prethodne godine.

Kako objašnjavaju iz Monstata, broj prvi put registrovanih drumskih motornih i priključnih vozila u drugom kvartalu 2023. godine iznosio je 8.203 što je za 23,3 odsto više u odnosu na isti kvartal prethodne godine.

Prevoz putnika u drugom kvartalu 2023. godine, navodi se u tekstu, u odnosu na isti kvartal prethodne godine bilježi rast u željezničkom saobraćaju za 2,3 odsto, pad u drumskom za 2,4 odsto, lokalnom drumskom rast za 19,0 odsto i kod prevoza putnika na aerodromima rast za 31,2 odsto, podaci su Monstata.

U Nikšiću za pet godina smrtno stradalo 40 osoba

Od 2018. godine do danas u saobraćajnim nezgodama na teritoriji opštine Nikšić smrtno je stradalo 40 osoba.

Na teritoriji opštine Nikšić zvanično nema mapiranih saobraćajnih “crnih tačaka”, a najveći broj saobraćajnih nezgoda koje za posledicu imaju smrtno stradala lica dogodio se na putnim pravcima Nikšić - Danilovgrad - Podgorica i Nikšić - Vilusi - Risan.

“Tokom 2018. godine smrtno je stradalo šest lica, a tokom 2019. četiri. Godinu kasnije, u saobraćajnim nezgodama devet lica je smrtno stradalo, dok su tokom 2021. godine smrtno stradala četiri lica. Deset lica je smrtno stradalo tokom 2022, dok je u tekućoj godini smrtno stradalo sedam lica”, kazali su “Vijestima” iz Uprave policije.

Bilo je, kako su saopštili, nekoliko nezgoda u kojima je više osoba smrtno stadalo, pa su se tokom 2020. godine kao i ove godine, dogodila tri udesa u kome su smrtno stradala po tri lica, dok su prošle godine u jednoj saobraćajnoj nezgodi poginule dvije osobe.

“Kada je u pitanju saobraćajna signalizacija, mišljenja smo da je adekvatno urađena. Potrebno je istaći da u koordinaciji sa lokalnom upravom opštine Nikšić, Sekretarijatom za saobraćaj, kao i sekcijom za održavanje putnih pravaca, sugerišemo na potrebi izmjene, usklađivanja i obnavljanja saobraćajne signalizacije”, naveli su iz Uprave policije.

Kako su iz te institucije kazali, planski se preduzimaju mjere i aktivnosti kako bi se stepen saobraćajne bezbijednosti podigao na što veći nivo, pa se tako kontinuirano sprovode nacionalne i lokalne akcije pojačane kontrole saobraćaja, sa akcentom na prekršaje koji se najčešće ponavljaju, a u cilju prevencije sprovodi se veći broj kampanja. Sv. M.

Bonus video: