Radonjić će odgovarati zbog upotrebe sile prema članu porodice

Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću protiv specijalnog tužioca podnijelo je zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka

46862 pregleda 86 reakcija 37 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću protiv specijalnog tužioca Vukasa Radonjića podnijelo je zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka zbog upotrebe fizičke sile prema članu porodice.

To proizilazi iz odgovora državne tužiteljke i portparolke Vjere Marjanović “Vijestima”.

Radonjića je supruga i tužiteljka Bisera Hajdarpašić-Radonjić 3. maja prijavila za nasilje u porodici.

Iz nikšićkog osnovnog tužilaštva u petak su saopštili da je krivična prijava protiv specijalnog državnog tužioca odbačena i da on neće odgovarati za nasilje u porodici, jer ga nije ni počinio.

“Nakon izviđaja, odbačena je krivična prijava koju je podnijela B.H.R. protiv V.R. za krivično djelo nasilje u porodici ili u porodičnoj zajednici zbog nepostojanja osnovane sumnje da je izvršio prijavljeno krivično djelo niti neko drugo krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti”, kazali su tada.

U istom saopštenju, dodali su i da je protiv V. R. podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka za prekršaj iz člana 8 Zakona o zaštiti od nasilja u porodici.

Nisu, međutim, precizirali i o kojem konkretno prekršaju se radi, jer ih u članu osam Zakona ima više.

“Protiv V. R. podnesen je zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka za prekšaj iz člana 8 stav 1 tačka 1 Zakona o zaštiti od nasilja u porodici Crne Gore”, piše u odgovoru koji je ODT Nikšić dostavilo na naknadni upit “Vijesti” da pojasne o kojem prekršaju je riječ.

U članu osam Zakona o zaštiti od nasilja u porodici opisani su oblici nasilja. U stavu jedan stoji da se ugrožavanjem fizičkog, psihičkog, seksualnog ili ekonomskog integriteta, mentalnog zdravlja i spokojstva drugog člana porodice smatra posebno “ako član porodice upotrijebi fizičku silu, bez obzira da li je nastupila tjelesna povreda drugog člana porodice”.

Ranije su iz Centra za ženska prava saopštili da u odnosu na ovaj slučaj zahtijevaju efikasno i hitno postupanje nadležnog tužilaštva.

“Posebno imajući u vidu specifičnost ovog predmeta - činjenicu da se radi o portparolu Specijalnog državnog tužilaštva, ranije angažovanog i na predmetima porodičnog nasilja i nasilja nad ženama u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici i učesnika brojnih obuka i programa na ovu temu”, saopštili su iz te organizacije 5. maja.

Bonus video: