Miloševiću produžen pritvor za još tri mjeseca

Pritvor može trajati do 11. decembra 2023. godine do 10:05 časova

20604 pregleda 33 reakcija 12 komentar(a)
Jedno od privođenja Miloševića, Foto: Savo Prelević
Jedno od privođenja Miloševića, Foto: Savo Prelević

Vijeće Vrhovnog suda Crne Gore produžilo je pritvor Podgoričaninu Mariju Miloševiću za još tri mjeseca, odnosno do 11. decembra 2023. godine.

U saopštenju Vrhovnog suda navodi se da je Vijeće tog suda odlučuivalo o predlogu Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore od 5. septembra 2023. godine za produženje pritvora protiv okrivljenog Miloševića.

"Vijeće Vrhovnog suda u sastavu sutkinje Milenke Seke Žižić, kao predsjednice vijeća i sudija Zorana Šćepanovića i Seke Piletić, kao članova vijeća, produžilo je pritvor okrivljenom M.M. zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401a stav 2 u vezi stavova 1 i 6 Krivičnog zakonika Crne Gore i krivično djelo teško ubistvo iz člana 144 tačke 1 i 3 u vezi člana 23 stav 2 Krivičnog zakonika Crne Gore", ističe se u saopštenju.

Miloševiću je pritvor određen Rješenjem sudije za istragu Višeg suda u Podgorici 11. juna 2023. godine, a produžen Rješenjem vijeća tog suda 10. jula 2023. godine, tako da po Rješenju Vrhovnog suda Crne Gore pritvor može trajati do 11. decembra 2023. godine do 10:05 časova.

Milošević je 11. juna ponovo uhapšen, nakon što je pušten iz Istražnog zatvora.

Lisice na ruke stavljene su mu zbog sumnje da je ubio Miodraga Kruščića.

Kruščić je ubijen za stolom jednog podgoričkog lokala, 21. maja 2018. godine. Uprava policije i podgoričko Više tužilaštvo, 19. februara 2019. godine pred novinarima su saopštili da su ravijetlili ubistvo tog Podgoričanina i rekli da je ista ekipa od devet osumnjičenih kriva i za ranjavanje novinarke Vijesti Olivere Lakić.

Milošević je iz pritvora pušten nakon što je isteklo vrijeme po kojem može biti u Istražnom zatvoru ukoiliko se u tom roku ne donese prvostepena presuda. On je u Istražnom zatvoru proveo tri i po godine zbog sumnje da je direktni izvršilac ubistva Radomira Đuričkovića u Cetinju, 2016. godine. Uhapšen je na Kosovu.

Obrazloženje, kako je kazala savjetnica za informisanje u Višem sudu Marija Raković, je da tri godine nakon podizanja optužnice nema prvostepene presude i to je osnov za ukidanje pritvora.

Milošević je nakon ukidanja pritvora sproveden u Specijalno državno tužilaštvo (SDT) gdje je saslušan zbog sumnje da je ubio Kruščića 21. maja 2018. godineu Podgorici.

Milošević, je optužen da je direktni izvršilac ubistva Đuričkovića u Cetinju, a osim njega, okrivljeni su i Igor Mašanović i Vukan Vujačić.

Optužnicom Višeg državnog tužilaštva se terete da su umiješani u ubistvo Đuričkovića koje se dogodilo 10. oktobra 2016. i da su tada doveli u opasnost život Milorada Radulovića.

Milošević je, prema navodima optužnice, označen kao direktni izvršilac ubistva.

Kako je navedeno optužnicom, okrivljeni su za 2.100 eura kupili vozilo "reno megan" koje je korišćeno prilikom ubistva, konkretno da je optuženi Vujačić preuzeo vozilo 9. oktobra 2016. u Podgorici. Dodaje se da su 10. oktobra u Cetinju pratili kretanje Đuričkovića, sačekali ga da uđe u vozilo u Ulici IV proleterske u blizini lokala "Konoba".

U tom trenutku okrivljeni Milošević je ispalio dva projektila u pravcu Đuričkovića, kod koga je dan kasnije nastupila smrt usljed zadobijenih rana”, navodi se u optužnici. Oni su, kako se dalje navodi, pobjegli seoskim putem i zapalili vozilo u kojem su ostavili i automatsku pušku iz koje je pucano.

Bonus video: