Dvostruki ubica pada u zaborav?

Nadležni ćute o zločinu u centru Podgorice, kada su ubijeni Miloš Šaković i Radivoje Jovanović

30179 pregleda 3 komentar(a)
Uviđaj nakon ubistva Miloša Šakovića, Foto: Savo Prelević
Uviđaj nakon ubistva Miloša Šakovića, Foto: Savo Prelević

Optuženi za dvostruko ubistvo u Podgorici Marko Jovanović još nije uhapšen, a nadležni odbijaju da odgovore šta su i kada posljednji put preduzeli da ga lociraju i izvedu pred lice pravde.

On je, kako tvrde iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), bio dio kriminalne organizacije koju je predvodio navodni član škaljarskog kriminalnog klana Janko Vukadinović.

Prema dokumentima tih tužilaca, Jovanović je direktni izvršilac dvostrukog ubistva u centru glavnog grada - tada je ubijen Miloš Šaković, njegova primarna meta, a u oružanom sukobu smrtno stradao je i Radivoje Jovanović, koji je sjedio u lokalu “Forum” u trenutku pucnjave.

Ubica je tada najprije zapucao ka Šakoviću u prepunoj bašti restorana, ali je pogodio Jovanovića, koji je sa djevojkom sjedio za susjednim stolom. Šaković je pobjegao, ali ne zadugo - ubica ga je stigao kod obližnje prodavnice satova i usmrtio ga.

Tadašnji funkcioneri policije i SDT-a sredinom avgusta 2018. godine organizovali su konferenciju za novinare, gdje su se pohvalili rezultatima u istrazi, ali su potom zaćutali...

“Kada je Uprava policije posljednji put obavijestila SDT o mjerama i radnjama koje su preduzeli da lociraju i liše slobode Marka Jovanovića, optuženog da je 31. marta 2018, oko 11 sati u Podgorici ubio Miloša Šakovića i Radivoja Jovanovića”, pitanje je “Vijesti” koje ignorišu u Upravi policije.

Ni iz Specijalnog državnog tužilaštva nisu odgovorili da li je bilo pomaka u toj istrazi.

OPTUŽBE

U optužnici, koju je zastupao sada uhapšeni specijalni tužilac Saša Čađenović, piše da je kriminalnu grupu predvodio Janko Vukadinović, a čiji je član postao Marko Jovanović.

Prema navodima optužnice, njih dvojica su kao saizvršioci počinili krivično djelo teško ubistvo. U grupi je, tvrdi SDT, bio i Jankov brat Predrag Vukadinović.

“Vukadinović J. i nepoznata osoba su za sebe odredili da planiraju izvršenja ubistva, otmice, nedozvoljeno držanje oružja i prodaju droge, te da pripadnicima kriminalne organizacije daju naredbe i upustva, te da sami vrbuju članove kriminalne organizacije. Okrivljeni Marko Č. Jovanović je 31. marta 2018. godine, oko 11 sati u lokalu ‘Forum’ ubio Šakovića i Jovanovića, u čemu mu je pomogao Predrag Vukadinović. On je iznajmio auto renta kar ‘citroen’ i predao ga bratu Janku, nakon čega su Jovanović i Janko Vukadinović tim vozilom se kretali kroz Podgoricu kako bi utvrdili gdje se Šaković nalazi i kuda se kreće”, navodi se u optužnici.

128 komada municije, 49 grama heroina, 551 gram marihuane, 290 tableta ekstazija, 210 grama druge sintetičke droge, 960 grama supstance za proizvodnju opojnih droga, tri vage za precizno mjerenje, tri puške, dva pištolja s izbrisanim serijskim brojevima, 25 komada pištoljske municije, okvir za automatsku pušku, eksploziv sa sporogorećim štapinom, tri detonatorske kapisle - pronašla je policija kod članova grupe optuženih za zločin u centru Podgorice

Vijeće Višeg suda u Podgorici još prije tri godine prihvatilo je predlog specijalnog tužioca da se Marku Jovanoviću sudi u odsustvu.

Veze i sukobi

Miloš Šaković rođak je takođe ubijenog Milića Minje Šakovića, jednog od visokopozicioniranih članova škaljarskog kriminalnog klana. Iz policije nezvanično tvrde da su pripadali zaraćenim kriminalnim klanovima, odnosno, da je pokojni Miloš bio blizak sa kavčanima.

Petar Lazović, u Skaj porukama koje su “Vijesti” objavile, u grupi za razgovor prepričava da škaljarskim klanom u Podgorici rukovodi Šaković, ali da tu ulogu polako preuzima Janko Vukadinović.

“Malo su se zaigrali. Ovaj mali Janko je zlo. Sve govore s njim. Kaže mu - brate moj, mi smo glavni, on preuzima PG od Minje (Šakovića)”, prepričava Lazović kavčanima, piše u prepisci na kriptovanoj telefonskoj aplikaciji.

Bonus video: