Vučinić: Mučilo me šest pripadnika Specijalnog policijskog tima, tukli me, skidali, davili kesom, prijetili pištoljem

Vučinić je kazao da je među onima koji su ga mučili prepoznao Nikolu Janičića, Petra Lazovića i Nikolu Žižića, dok ostale nije

21511 pregleda 12 komentar(a)
Viši sud u Podgorici, Foto: Luka Zeković
Viši sud u Podgorici, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.09.2023. 12:36h

Pred specijalnim vijećem kojim predsjedava sudija Igor Đuričković, danas je saslušanjem okrivljenog Uroša Vučinića, u Višem sudu u Podgorici nastavljeno suđenje organizatorima kriminalne organizacije okrivljenim Radovanu Mujoviću i Vasiliju Rafailoviću i ostalim optuženima.

Vučinić je izjavio da su ga šest službenika specijalnog policijskog tima mučili, davili, skidali golog, pržili elektrošokerom i prijetili pištoljem.

U odbrani je naveo da je među njima prepoznao Petra Lazovića, Nikolu Janičića i Nikolu Žižića, dok ostalima ne zna imena, ali tvrdi da bi ih mogao prepoznati.

U odbrani je rekao da su ga mučili kako bi lažno optužio sebe i ostale okrivljene za krivična djela koja on nije uradio, u vezi napada na Marka Ljubišu zvanog Kan, u budvasnkom lokalu "Korkovado".

Vučinić je negirao sve navode iz ranijeg iskaza, koji je dao pred specijalnim državnim tužilaštvom.

Tvrdi da je od momenta hapšenja pretrpio policijsku torturu od službenika Specijalnog policjskog tima.

Zbog toga je pristao da potpiše izjavu koja nije sastavljena od njegovih riječi, jer nije znao da li će ga ostaviti živog, službenici policije koji su ga mučili, ukoliko ne potpiše izjavu koju su mu sastavili.

Dodao je da je uhapšen 6. jula 2020. godine u Budvi.

"To moje hapšenje izvela su tri pirpadnika specijalnog tima, od kojih je jedan bio Petar Lazović. Oni su me uveli u BMW X5, sive boje, budvanskih tablica. Tu je bio i drugi BMW, iz tog vozila nisu izlazili službenici. Nije mi rečeno zbog čega sam uhapšen. Petar Lazović mi je rekao da sam u velikom problemu i da ću biti u još većem ako ne uradim šta traže od mene. Službenik koji je sjedao do mene je počeo da mi prijeti i da traže da im otključam telefon", kazao je Vučinić u svojoj odbrani.

Dodao je da mu je za vrijeme vožnje, na ulazu u Podgoricu policajac koji je bio do njega na zadnjem sjedištu, stavio kesu na glavu i oko vrata takozvanu davilicu od gume, narandžaste boje, te da ga je tako davio 15 sekundi.

"Nakon dolaska u CB Podgorica, rečeno mi je da idem na poligraf. Prije poligrafa u prostoriju su me otvorenim dlanovima po glavi, licu i vratu tukli službenici specijalnog tima. Govorili su mi da pazim šta ću reći i da ne bi valjalo da se lice koje vrši poligraf požali na mene jer tek tada ne bih znao šta će me snaći", izjavio je Vučinić.

"Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Radovana L. Mujovića i Vasilija B. Rafailovića, zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije, te Petra V. Lipovine, Mitra D. Markovića, Filipa M. Kneževića, Žarka Ž. Pejakovića, Lazara M. Nedovića, Aleksandra B. Ćetkovića, Boška Ž. Pavlovića, državljana Srbije Jovana Mirkovića i Aleksandra Stevanovića, Marka A. Zorića, Nikole Z. Marića, Đurđevac V. Uroša, Filipa M. Bešovića, Gorana V. Rakočevića, Ivana R. Brnovića, Nikole P. Drecuna, Đurđevac Z. Aleksandra, Moša I. Paovića, Uroša V. Vučinića, Davora H. Avdića i Nemanje M. Zurovca, zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije. Okrivljeni Mujović i Rafailović su početkom 2017. godine stvorili kriminalnu organizaciju radi vršenja krivičnih djela, čiji su članovi postali optuženi, kao i Bajram Pista i Marinko Rajković, koji su rješenjem Višeg suda određeni za svjedoke saradnike.

Mujović je optužen za izazivanje opšte opasnosti putem podstrekavanja, teška tjelesna povreda podstrekavanjem, a Marić i Uroš Đurđevac izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja, Ćetković - teška tjelesna povreda podstrekavanjem, Drecun za krivično djelo kao saizvršilac teška tjelesna povreda, dok su Rakočević, Bešović, Knežević, Lipovina i Marković optuženi za izazivanje opšte opasnosti putem podstrekavanja, a Nedović i Pejaković kao saizvršioci za krivično djelo izazivanje opšte opasnosti.

Okrivljeni Mirković i Lipovina su optuženi da su počinili krivično djelo teško ubistvo putem podstrekavanja. Za isto krivično djelo optužen je i Radovan Mujović, koji je, kako se navodi u optužnici, tražio od Pista Bajrama da “prekolje” M. B., suprugu svjedoka saradnika M. M. Za krivično djelo “teško ubistvo u pokušaju podstrekavanjem” optužen je Lipovina, dok je Drecun optužen za “teško ubistvo u pokušaju”, dok je Knežević je optužen za dva krivična djela ubistvo podstrekavanjem”, navodi se u optužnici.

Bonus video: