Građanska alijansa: Još jednom odgođeno suđenje za torturu Mugoše

Benjamin Mugoša je 27. maja 2020. priveden u Centar bezbjednosti Podgorica, kao osumnjičeni za „bombaške napade“

3863 pregleda 0 komentar(a)
Građanska alijansa, Foto: Građanska alijansa
Građanska alijansa, Foto: Građanska alijansa

Još jednom je odložen očekivani nastavak suđenja za krivično djelo iznuđivanje iskaza praćeno teškim nasiljem u policiji od oštećenog Benjamina Mugoše, na kojem je trebalo da budu saslušani svjedoci, saopšteno je iz Građanske alijanse (GA).

Iz te nevladine organizacije su kazali da je postupajuća sutkinja uvažila zahtjev novog branioca okrivljenog Ljekočevića da mu se omogući vrijeme kako bi se upoznao sa sadržinom predmeta i pripremio za naredno ročište.

"Branilac Ljekočevića je ujedno podnio zahtjev za kopije spisa predmeta. Na ročištu se nije pojavio jedan od svjedoka koji je bio pozvan preko CB Podgorica gdje je zaposlen, ali dostavnica sudu nije uredno vraćena, pa se ne zna da li je svjedok bio uredno obaviješten o održavanju ročišta", kazali su iz GA.

Podsjetili su da je Benjamin Mugoša 27. maja 2020. priveden u Centar bezbjednosti Podgorica, kao osumnjičeni za „bombaške napade“.

"Napade koji se odnose na aktiviranje eksplozivne naprave u blizini ugostiteljskog objekta u Podgorici, kao i druge koja je aktivirana u blizini kuće nekadašnjeg viskog policijskog funkcionera", dodali su.

Prema njihovim riječima, već narednog dana 28. maja 2020, Mugoša je prijavio navode o torturi.

"Povodom „bombaških napada” u tom periodu su privedeni Jovan Grujičić i Marko Boljević. Kako je Jovan Grujičić naveo, priveden je u prostorije CB Podgorica kako bi priznao da je sam izvršio aktiviranje obje eksplozivne naprave, a da ga je Mugoša vozio prilikom izvršenja krivičnog djela koje mu se stavlja na teret. Prema iskazu Marka Boljevića, on je privreden 25. maja 2020. u CB Podgorica, kako bi od njega iznudili iskaz u kojem će za izvršioce optužiti upravo Grujičića i Mugošu", objašnjavaju iz GA.

Dan nakon prijave o torturi, kako navode iz GA, izvršen je zdravstveni pregled Mugoše, gdje je, prema njhovim tvrdnjama, konstatovano da postoje krvni podlivi na glavi, kao i druge povrede u predjelu nosa i desnog oka.

"Nakon prijave o torturi, uslijedilo je prepoznavanje policijskih služebnika od strane Benjamina Mugoše. Prvi put je izvršeno prepoznavanje četiri policijska službenika koja su privela Mugošu, a potom i policijski služebnik koji je sačinio zapisnik o lišavanju slobode. Tek nakon što je ispitano još devet svjedoka tokom 2022. godine, Benjamin Mugoša je prepoznao policijskog inspektora CB Podgorica Dalibora Ljekočevića kao lice koje je nad njim vršilo torturu u cilju iznude iskaza", piše u saopštenju ove nevladine organizacije.

Optužnica je, kako kažu, podignuta od strane državne tužiteljke Ivane Šišević, 01. juna 2022.godine.

"Na osnovu toga možemo zaključiti da postupanje državnog tužilaštva nije bilo efikasno u dijelu formiranja predmeta, jer su navodi o torturi prijavljeni 27. maja 2020", naveli su iz GA.

To, kako kažu, pokazuje da je bilo potrebno gotovo dvije godine za formiranje predmeta, što je, prema njihovoj ocjeni, nedopustivo sa aspekta efikasnosti.

"Početak suđenja i prvo ročište, zakazno za 03. oktobar. 2022, je odloženo, jer okrivljeni Dalibor Ljekočević nije prisustvovao, a sudu nije dostavio opravadnost svog izostanka, iako je poziv bio uredno uručen. Dana 16. novembra 2022. bio je drugi pokušaj održavanja ročista, koje je takođe odloženo jer se optuženi Ljekočević nije pojavio, pozivajuči se na zdravstvene probleme, a opravdanost je sudu dostavio njegov advokat", kazali su iz GA.

Iz te nevladine organizacije dodaju i kako je treće ročište bilo zakazano za 11. januar 2023, koje je još jednom odloženo.

"Kao razlog je naveden izostanak postupajuće tužiteljke Nađe Jovanović. Međutim, iz ODT su saopštili da je tužiteljka neposredno prije održavanja ročišta bila upoznata da će biti odloženo, odnosno, da nijesu ispunjeni procesni elementi za glavni pretres te da nije potrebno istom da pristupi. Kao razlog odlaganja naveden je i izostanak dva svjedoka koja su bila uredno pozvana kao i samog Ljekočevića. Optuženi policijski službenik Dalibor Ljekočević ovog puta je svoj izostanak pravdao povredama nastalim u saobraćajnoj nezgodi. Postupajuća sutkinja je zatražila vještačenje medicinske dokumentacije, kako bi se utvrdilo da li je Ljekočević ipak mogao pristupiti suđenju, bez obzira na nastale povrede", piše u saopštenju GA.

Prema njihovim riječima, uslijedila su još dva pokušaja održavanja ročišta.

Dodaju da je "tek" na ročištu koje je održano 19. maja 2023. godine u Osnovnom sudu u Podgorici, saslušan Dalibor Ljekočević.

"Optuženi Ljekočević negirao je krivicu i naglasio da će odgovarati samo na pitanja suda, a ne ostalih učesnika u postupku. On je sam iznosio svoju odbranu, jer njegov novi punomoćnik nije dostavio sudu punomoćje, niti je prisustvovao suđenju. Ipak, sutkinja je odlučila da se suđenje održi, budući da za krivično djelo kojim se tereti po zakonu nije potreban branilac, a uzimajući u obzir dužinu trajanja postupka", rečeno je iz GA.

Dodaje se da je dana 26. juna 2023. nastavljeno suđenje pred Osnovnim sudom u Podgorici na kojem je saslušan oštećeni Benjamin Mugoša.

"On je tom prilikom detaljno opisao sve od momenta njegovog privođenja u prostorije CB Podgorica. Za razliku od Grujičića i Boljevića, Mugoša je kao mjesto zlostavljanja naveo mračnu porstoriju u kojoj je došao liftom u pratnji policijskih službenika. Prilikom odvođenja iz kancelarije kriminalističke policije do prostorije koju je Mugoša opisao kao mjesto zlostavljanja, na glavi su mu bile dvije fantomke. Naveo je da su mi više puta govorili „Priznaj, priznaj” i pitali ga da li nešto zna u vezi aktiviranja eksplozije u blizini ugostiteljskog objekta. Mugoša je rekao da je nakon toga Dalibor Ljekočević stavio bokserske rukavice i zadao mu udarce najviše u predjelu stomaka, glave, genitalija, da je bio mučen elektro šokerima, kao i da je u blizini njegove glave repertiran pištolj. Takođe je izjavio da je policijskog službenika Ljekovčevića prepoznao po zveckanju sata koji je nosio na ruci", kazali su iz ove nevladine organizacije.

Okrivljeni Ljekočević, prema njihovim riječima, kao ni zastupnik Mugoše nijesu imali dodatna pitanja, pa je, kako kažu, Mugoša odgovarao samo na posebna pitanja suda.

"Optuženi policijski služebenik Uprave policije Dalibor Ljekočević uhapšen je po nalogu Višeg državnog tužilaštva zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo “neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga” i lišen je slobode od februara 2023. godine, pa od tada na suđenja koja se održavaju pred Osnovnim sudom u Podgorici za iznuđivanje iskaza od Benjamina Mugoše, dolazi iz istražnog zatvora", rekli su iz GA.

Kazali su i da je važno napomenuti da je u postupku koji je vođen povodom "bombaških napada" utvrđeno da je Benjamin Mugoša u periodu aktiviranja obje eksplozivne naprave bio na izdržavanju zatvorske kazne, te je, kako kažu, i pravasnožno oslobođen optužbi.

Dodali su da će predstavnik Građanske alijanse ispratiti naredno ročište koje je zakazano za 20. oktobar 2023. u 11.00h.

Građanska alijansa će nastaviti aktivno da prati ovo i druga suđenja za slučajeve torture, u okviru projekta “Bez nekažnjivosti za povredu i kršenje ljudskih prava u Crnoj Gori”, uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i kofinansiranje Ministarstva javne uprave.

Bonus video: