Slučaj "Šakal": Kriminalna mreža u policijama Crne Gore i Srbije (VIDEO)

Dio priče i dalje je van domašaja zakona, jer su prvookrivljeni, crnogorski policajac Ljubo Milović i još dvojica optuženih u bjekstvu

25390 pregleda 11 komentar(a)
Ljubo Milović, Foto: Screenshot/Youtube/Insajder
Ljubo Milović, Foto: Screenshot/Youtube/Insajder

Pripremno ročište u postupku, poznatom kao "Šakal" zakazano je za početak oktobra, prenosi Insajder.

To je suđenje na kome se očekuje razotkrivanje veza vođe kavačkog kriminalnog klana Radoja Zvicera koje je, preko crnogorskog inspektora Ljuba Milovića, imao u srpskim bezbjednosnim službama.

Kao glavni saradnici, koji su za klan švercovali novac i odavali povjerljive službene podatke, optuženi su pripadnik srpskog MUP-a Daniel Jovanović i njegova supruga Dušica Jovanović, analitičarka u Petoj upravi Bezbjednosno informativne agencije (BIA).

Insajder prenosi da su veze stvorene u vrijeme zajedničkog studiranja Ljuba Milovića i Daniela Jovanovića na Višoj unutrašnjoj školi u Zemunu, a zatim i zajednički rad na obezbjeđenju beogradskih lokala, a na kraju je, prema sumnjama tužilaštva, to dovelo do saradnje sa kavačkim kriminalnim klanom, šverca kokaina iz Južne Amerike u Evropu i šverca narko-novca iz Holandije preko Srbije u Crnu Goru.

Dio priče dobiće sudski epilog jer počinje suđenje pred Specijalnim sudom u Beogradu.

Na optuženičkoj klupi biće srpski policijac Daniel Jovanović, njegova supruga, analitičarka BIA Dušica Jovanović i još četvoro optuženih.

Dio priče i dalje je van domašaja zakona, jer su prvookrivljeni, crnogorski policajac Ljubo Milović i još dvojica optuženih u bjekstvu.

Upravo se Milović, koji je nedavno optužen da je glavni policijski saradnik Radoja Zvicera, tereti da je u policijama dvije zemlje, Crne Gore i Srbije, organizovao mrežu saradnika kavačkog klana, koji su za novac prešli na drugu stranu zakona, i postali saradnici mafije.

O koliko novca je riječ, svjedoče poruke sa Skaj aplikacije, koje su i u ovom slučaju ključni dokazi za podizanje optužnice. Novac nije nađen, a prema porukama sa Skaja, riječ je o gotovo sedam miliona eura koji su iz Zapadne Evrope preko Srbije prošvercovani u Crnu Goru.

Poruke koje je grupa razmjenjivala 2020. i 2021. godine, francusko pravosuđe prosleijdilo je kolegama u Srbiji.

Nakon što su Skaj dokazi stigli u tužilaštvo, naređena je akcija hapšenja sada optuženih pripadnika kriminalne grupe.

Prema dokazima tužilaštva, logistika za šverc novca bila je slična švercu kokaina koji je Ljubo Milović prethodno organizovao prekookenskim brodovima do luka u Holandiji.

Razlika je u tome što su za prebacivanje novca kopnenim putem koristili kamione aranđelovačke firme Blumen market. Vlasnik tog preduzeća je takođe u bjekstvu.

Najveći dio švercovanog novca, prema optužnici, u Srbiji je sačekivao inspektor srpske policije Daniel Jovanović. Uputstva za preuzimanje novca dobijao je od Ljuba Milovića preko Skaj aplikacije, na kojoj je Jovanović, prema dokazima sa kojima tužilaštvo raspolaže, koristio nadimak Šakal. Iz jedne prepiske vidi se da je u njegovom stanu, na krevetu u spavaćoj sobi, bilo oko dva miliona eura.

Osim novca, prema dokazima tužilaštva, Daniel Jovanović je Ljubu Miloviću prosleđivao i operativne podatke koje je imao kao pripadnik Službe za kriminalističko- operativni rad MUP-a Srbije. Takođe i podatke koje je, tvrdi tužilaštvo, sa službenog računara BIA skidala Jovanovićeva supuga Dušica a tiču se suparničkog škaljarskog klana, crnogorskih političara i biznismena. Kompjuter koji je koristila u BIA bio je i prije hapšenja pod prismotrom njenih kolega.

Za to vrijeme, a reč je uglavnom o 2020. i 2021. godini, policije Srbije i Crne Gore, kao ni tužilaštva dve zemlje, nisu vjerovali jedni drugima. Njihova saradnja je bila ograničena. Kriminal je, međutim sarađivao bez ograničenja. Tek sada, kako sumnjaju tužilaštva obje zemlje, jasno je da je to bilo moguće zahvaljujući pojedincima iz policija Srbije i Crne Gore koji su radili za mafije, a ne za države. Kako je cijela mreža ispletena objavljeno je u emisiji TV Insajder “Slučaj”, pod nazivom “Šakal”.

Bonus video: