Više nema dijela izjava i mjera tajnog nadzora u spisima protiv Kašćelanove grupe: Greškom SDT-a otanjali dokazi?

Nastavljeni suđenje navodnim članovima kavačkog klana

22276 pregleda 1 komentar(a)
Kašćelana sprovode u Tužilaštvo na saslušanje (arhiva), Foto: Luka Zekovic
Kašćelana sprovode u Tužilaštvo na saslušanje (arhiva), Foto: Luka Zekovic

Iskazi svjedoka oštećenog Krsta Bujkovića i Milana Dragovića izuzeti su juče kao pravno nevaljani u nastavku suđenja navodnim članovima kavačkog klana na čelu sa Slobodanom Kašćelanom.

Kao dokaz u predmetu više ne egzistiraju i mjere tajnog nadzora sprovedene tokom istrage, a za šta se vezuje iskaz svjedoka Balše Savića.

Savić, koji je radio kao službenik MUP-a u Forenzičkom centru Danilovgrad, na jednom od prethodnih glavnih pretresa kazao je da optuženi Nikola Andrić nije osoba koja je kontaktirala s njim da bi mu ponudila mito za predmet koji je pokrenulo Osnovno državno tužilaštvo (ODT) Kotor protiv navodnih pripadnika tog kriminalnog klana.

U sudnici je prikazan audio-video snimak davanja iskaza Bujkovića i Dragovića pred Specijalnim državnim tužilaštvom (SDT), nakon čega je zaključeno je da ih niko u toj instituciji nije upoznao sa pravom da mogu da traže da im se omogući uvid u taj video-audio zapis izjave.

Na jednom od prethodnih pretresa, advokat Marko Radović predložio je da se iz spisa predmeta izuzme iskaz Bujkovića dat pred specijalnim državnim tužilaštvom 2017. godine jer je pravno nevaljan.

Kako je Radović tada ukazao, ovom svjedoku nije predočeno da može da zatraži da mu se iskaz, koji se u SDT-u audio-vizuelno snima, reprodukuje.

Radović je naveo da, u krajnjem, sudska odluka ne može da se zasniva na bilo kom dokazu koji se zasniva na povredi bilo kojeg člana Zakona o krivičnom postupku.

Na glavnom pretresu održanom početkom maja, advokat Radović je naveo da svjedoku nije predočeno da može da zatraži da mu se iskaz, koji se u SDT audio-vizuelno snima, reprodukuje.

Dodao je da se sudska odluka ne može zasnivati na bilo kom dokazu koji se zasniva na povredi bilo kojeg člana Zakona o krivičnom postupku.

Prema navodima optužnice, Slobodan Kašćelan i Igor Božović krajem maja 2010. godine, organizovali su kriminalnu grupu čiji su se članovi bavili švercom droge, iznudama, zelenašenjem, pranjem novca i davanjem mita.

Optužnicom su obuhvaćeni i Vladimir Božović, Miloš Radonjić, Siniša Vlahović, Aleksandar Đurišić, Igor Đurišić, Davor Prelević, Stefan Brnović, Aleksandra Bogdanović, Đerđ Camaj, Zlatko Samardzić i Ilija Dedović.

Tužilaštvo tvrdi da su Kašćelan i Božović bili zaduženi za planiranje krivičnih djela, davanje naređenja članovima organizacije i obezbjeđivanje novca. Ostali su, piše, učestvovali u vršenju nekih krivičnih djela.

Savić, koji je radio kao službenik MUP-a u Forenzičkom centru Danilovgrad, na jednom od prethodnih glavnih pretresa kazao je da optuženi Nikola Andrić nije osoba koja je kontaktirala s njim da bi mu ponudila mito za predmet koji je pokrenulo Osnovno državno tužilaštvo (ODT) Kotor protiv navodnih pripadnika tog kriminalnog klana”...

Bonus video: