Maloljetnik osumnjičen za ubistvo i više drugih krivičnih djela još mjesec iza rešetaka

“Vijesti” nezvanično saznaju da će sedamnaestogodišnjak koji je osumnjičen za više krivičnih djela, zbog posljednjeg, teške krađe, do 20. oktobra boraviti u Istražnom zatvoru

46282 pregleda 2 komentar(a)
Istražni zatvor (ilustracija), Foto: Luka Zekovic
Istražni zatvor (ilustracija), Foto: Luka Zekovic

Maloljetnom L. H. (2006), koji se sumnjiči da je krajem avgusta, po samovoljnom udaljavanju iz Centra “Ljubović” u Podgorici, izvršio tešku krađu, produžen je pritvor do 20. oktobra, nezvanično saznaju “Vijesti”.

Zvanično, kako je u potvrđeno redakciji, Više državno tužilaštvo u Podgorici dostavilo je Tužilačkom savjetu (TS) informacije o postupanju u predmetu koji se odnosi na tog sedamnaestogodišnjaka.

Iz podgoričkog Višeg suda nisu odgovorili na pitanja o produženju pritvora L. H.

L. H. je, prije ovog do 20. oktobra, krajem avgusta određen pritvor u trajanju od najduže 30 dana, “zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od ponavljanja krivičnog djela u slučaju boravka na slobodi”.

Kako je tada saopšteno, Viši sud je našao “da je zbog veće vaspitne zapuštenosti potrebno izdvojiti malodobnog L. H. iz sredine u kojoj živi, a koja očigledno loše utiče na njega i staviti ga pod vaspitni nadzor, koji je jedino moguće implementirati u Istražnom zatvoru”.

Taj sedamnaestogodišnjak tešku krađu, za koju se sumnjiči, počinio je samo nekoliko sati pošto se 22. avgusta samovoljno udaljio iz “Ljubovića”. On je u ranim jutarnjim časovima 23. avgusta, kako su tada “Vijesti” objavile, opljačkao prodavnicu “Dinolend”, u vlasništvu D. H. na Starom aerodromu u Podgorici.

L. H. je u to vrijeme u “Ljuboviću”, ustanovi dječije i socijalne zaštite otvorenog tipa, boravio od 5. avgusta na osnovu rješenja Višeg suda, koji je, po isteku pritvora 60 dana, izrekao privremenu mjeru smještanja u ustanovu otvorenog tipa.

Sedamnaestogodišnjaku su pritvor i privremena mjera “Ljubović” izrečeni zbog sumnje da je početkom juna u naselju Konik, u Podgorici, ubio stariju ženu.

On se, međutim, nekoliko dana po smještaju, nakon jednog bezuspješnog bijega, samovoljno udaljio iz te ustanove. Po udaljavanju iz “Ljubovića” potraga za njim trajala je tri dana, a iz Uprave policije, kada su ga našli, saopštili su da su maloljetnika locirali u podgoričkom naselju Konik u večernjim satima.

Za istog maloljetnika, u dva mjeseca, kako su “Vijesti” ranije objavile, dva su tužilaštva sudovima ranije dostavila predlog za izricanje kazne maloljetničkog zatvora - jedan zbog produženog djela teška krađa, drugi za krivično djelo teško ubistvo.

Prvi predlog za maloljetnički zatvor, Osnovni državni tužilac (ODT) u Podgorici podnio je podgoričkom Osnovnom sudu 4. jula.

U to vrijeme, sedamnaestogodišnjak se nalazio u pritvoru zbog sumnje da je ubio stariju žensku osobu.

On je zbog tog krivičnog djela uhapšen 6. juna, pet dana pošto je, kako je “Vijestima” potvrđeno iz Uprave policije (UP), na čijem je čelu Nikola Terzić, pobjegao iz policijskog pritvora u Podgorici.

Drugi predlog, kako su ranije kazali iz Višeg suda Podgorica, stigao je kasno 7. avgusta, dva dana po isteku pritvora, pa nisu mogli da postupe drugačije osim da L. H. upute u Centar “Ljubović”.

Centar za djecu i mlade Ljubović
foto: Luka Zeković

U odnosu na postupanje nadležnih u slučaju tog sedamnaestogodišnjaka, advokat Veselin Radulović ranije je za “Vijesti” rekao da “ni sud, a ni tužilaštvo nisu postupali blagovremeno”.

Pravnik Vasilije Radulović, saradnik na programima Centra za građansko obrazovanje (CGO), kaže da su “sve relevantne institucije u ovom slučaju zakazale u primjeni svojih nadležnosti”, ali i da je najveća odgovornost na Ministarstvu pravde.

Iz tog resora, na čijem je čelu Marko Kovač, ranije su “Vijestima” kazali da će se “o mogućim scenarijima i eventualnom propustima” izjašnjavati nadležne institucije.

Tužilački savjet na sjednici 6. septembra, kao jedan od zaključaka, tražio je od Višeg državnog tužilaštva u Podgorici da im dostave punu informaciju o postupanju u predmetu koji se odnosi na L. H.

Iz tog tužilaštva “Vijestima” su u ponedjeljak rekli da su TS dostavili traženu informaciju.

“Više državno tužilaštvo u Podgorici je, povodom navedenog u Vašem pitanju, koje se odnosi na dostavljanje informacije Tužilačkom savjetu o postupanju u navedenom predmetu, postupilo u skladu sa Zakonom o Državnom tužilaštvu i blagovremeno dostavilo traženu informaciju”, navodi u odgovoru portparolka i rukovoditeljka Lepa Medenica.

Bonus video: