Odloženo suđenje Pekoviću, optuženom za ratni zločin

Prema navodima optužnice, okrivljeni Peković je 8. juna 1992. godine u vojnom napadu na selo Hum, koje pripada Opštini Foča, ubio Muja i Eminu Šabanović

3719 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Nastavak suđenja okrivljenom Slobodanu Pekoviću, rođenom Ćurčić, optužen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva tokom 1992. godine u Bosni i Hercegovini, odloženo je danas u Višem sudu u Podgorici na predlog njegovog branioca advokata Ratka Pantovića.

Branilac je obavijestio sud da ne može pristupiti glavnom pretresu iz zdravstvenh razloga.

Na prvom ročištu okrivljeni je dao odbranu u kojoj je negirao navode optužnice.

Iznoseći odbranu u septembru prošle godine, okrivljeni je izjavio da nije ubio Muja i Eminu Šabanović 08. juna 1992., te da ih ne poznaje. Rekao je da nije kriv ni za silovanje oštećene A1 u septembru 1992.

Prema navodima optužnice, Peković je 8. juna 1992. godine u vojnom napadu na selo Hum, koje pripada Opštini Foča, ubio Muja i Eminu Šabanović.

“Ne priznajem krivicu, ni krivično djelo. Ja nikada nijesam bježao, niti sam se krio. Odlazio sam u Njemačku, u BIH u Foču i Sarajevo. Više puta sam putovao po svijetu. Nema razloga da bježim. Želim da dokažem svoju nevinost. U presudi haškog Tribunala generalu Ratku Mladiću, ovaj slučaj porodice Šabanović je pomenut i nevedena se imena ubica. Toga dana ja nijesam bio u selu Hum”, kazao je tada Peković.

Dodao je da nije kriv ni za silovanje oštećene A1.

Prema navodima optužnice, okrivljeni Peković je 8. juna 1992. godine u vojnom napadu na selo Hum, koje pripada Opštini Foča, ubio Muja i Eminu Šabanović.

Nakon što je Emina Šabanović kazala da nema oružja u kući, Peković je nekoliko puta udario po glavi drvenom drškom od lopate, a zatim uhvatio za kosu i odvukao do kuće Muja Šabanovića gdje ih je oboje ubio pucajući na njih iz automatskog oružja. Njihova tijela su izgorjela u požaru kuće Muja Šabanovića koju je zapalio Peković.

Peković je, prema navodima optužnice, početkom septembra 1992. godine silovao ženu koja je dobila status zaštićenog svjedoka. Dodaje se da je sa još nekoliko uniformisanih lica iz sportske dvorane "Partizan" u Foči, u navodnoj namjeri da ih spasi, izveo zaštićenog svjedoka - oštećenu sa maloljetnom ćerkom i još dvije osobe i njihovo petoro djece i odveo u stan koji se nalazio u blizini tadašnje SJB u Foči, u kojem se nalazila grupa vojnika. Uz prijetnju, Peković i drugi muškarac su silovali zaštićenu svjedokinju nakon čega su je izveli iz te sobe.

Bonus video: