Molio za život, ali su nastavili da pucaju - potvrđena optužnica za ubistvo Vujovića

Dražen Vojvodić i Novica Đikanović terete se za svirepo ubistvo Vidaka Vujovića

18003 pregleda 5 komentar(a)
Pretres "golfa" u kojem je pronađeno oružje, Foto: Luka Zekovic
Pretres "golfa" u kojem je pronađeno oružje, Foto: Luka Zekovic

Dražen P. Vojvodić i Novica G. Đikanović namamili su Vidaka Vujovića u predgrađe Podgorice, ubili ga hicima iz vatrenog oružja, a potom njegovo tijelo polili benzinom i zapalili.

To piše u optužnici Višeg državnog tužilaštva protiv Cetinjanina i Podgoričanina, koji se terete da su počinili krivična djela - teško ubistvo i nedozvoljeno držanje oružja.

Vanraspravno vijeće Višeg suda u Podgorici, kojim je predsjedavao sudija Boris Savić, potvrdilo je taj tužilački akt protiv okrivljenih za svirepo ubistvo, kazala je “Vijestima” samostalna savjetnica za odnose sa javnošću tog suda Marija Raković.

Optužnicom je predstavljeno da su Vujovića ubili 31. marta 2023. godine, u mjestu Šteke, nadomak Podgorice.

“Tako što je okrivljeni Vojvodić Dražen, koristeći njihovo poznanstvo od ranije, vozilom marke ‘golf V’, istog dovezao na lice mjesta i kada je oštećeni izašao iz vozila, u pravcu istog, ispalio najmanje četiri projektila iz pištolja marke ‘CZ M57’, od kojih su ga pogodila četiri projektila. I to tako što je između ispaljenih četiri projektila, oštećeni Vujović Vidak bio živ i okrivljenom govorio ‘Nemoj’, za koje vrijeme je trpio tešku patnju i teški bol, što okrivljeni Vojvodić nije učinio, već je nastavio da ispaljuje projektile u oštećenog. Za to vrijeme je okrivljeni Đikanović Novica bio na licu mjesta i sve posmatrao, nakon čega je okrivljeni Vojvodić ispalio projektil koji je oštećenom nanio smrtonosne povrede usljed kojih je kod istog nastupila smrt. Nakon toga je zajedno sa okrivljenim Đikanovićem, polio benzinom i zapalio beživotno tijelo oštećenog Vujović Vidaka, da bi potom zajedno napustili lice mjesta”, navodi se u optužnici.

U obrazloženju optužnice piše i da su okrivljeni Vojvodić i Đikanović iskoristili zakonsko pravo i nisu iznosili odbranu, već su se branili ćutanjem.

Pronalazak leša

Svjedoci A. F. i A. I. saopštili su tužiocu da su 8. aprila 2023. godine, sa majkom pošli u mjesto Šteke, u staru porodičnu kuću i da su se zaustavili na makadamskom dijelu puta, kako bi pješačili do tog objekta.

“Na tom putu ugledali su na zemlji nešto nalik na ljudske noge, pa su pomislili da se radi o lutki, da su potom prišli i da je vidio veliki broj muva, te da su tom prilikom zaključili da se radi o ljudskom lešu koji je bio ugljenisan i da su nakon toga pozvali policiju”, navodi se u tužilačkom aktu.

Svjedokinja S. J. rekla je u istrazi da Vojvodić Dražena poznaje od malena, pojašnjavajući da ju je 1. aprila pozvao i kazao joj da treba da se vide.

Tvrdi da je pristala, da su se našli u ulici Marka Radovića, iza šoping centra “Big Fashion”, a da je Vojvodić došao svojim vozilom...

Tvrdi da su krenuli prema Zabjelu, kada je primijetila da se ovaj čudno ponašao.

“Da je isti tokom vožnje počeo da govori da će da joj pokaže nešto, da je Dražen uzeo telefon koji je potom uzela u ruke, da je isti prethodno upalio neki snimak na tom telefonu. Nadalje proizilazi da je na snimku vidjela momka kako leži na boku na travi, ledima okrenut, da je vidjela lice iz profila, da ne može da opiše lik tog momka, da je vidjela da je u tom trenutku momak sa snimka bio živ jer je pomjerao noge, da misli da je isti u tom trenutku govorio ‘Nemoj’, da je potom u pozadini snimka čula kako se Vojvodić Dražen smije, da se nakon toga čuo jedan pucanj”, navodi se u optužnici.

Piše da je ta svjedokinja rekla da je vidjela da je taj pucanj pogodio tog momka koji je ležao na travi.

“Potom ga je pitala zašto je to uradio, te da joj je Dražen Vojvodić odgovorio - on je juče htio mene da ubije i bolje što sam ja ubio njega, nego on da ubije mene. Optuženi Vojvodić Dražen joj je pričao nešto u smislu da je Vujović Vidaka neko poslao da njega ubije, da je Dražen tom prilikom rekao: ‘E sad da vidim ko će da me špija’, da je to shvatila kao da hoće da joj stavi do znanja šta može da se desi ako nešto nekome kaže.”

Kako piše, rekla je da taj slučaj nije odmah prijavila policiji, jer se plašila za svoj i za život porodice, da se potom u javnosti pojavila vijest o ubistvu Vujovića i da je imala namjeru da ode u policiju i da sve ispriča.

“Iz njenog iskaza nadalje proizilazi da Vojvodić Dražen nijednom nije rekao da je na snimku Vujović Vidak, da je to shvatila kada je vidjela objavu u medijima i gdje se sve to desilo, te da misli da je u pozadini navedenog snimka, čula još nečiji smijeh, da to ne može da potvrdi, kao i da je taj snimak bio u galeriji Draženovog telefona”, navodi se u obrazloženju optužnice.

Bonus video: