Okončan dokazni postupak na suđenju specijalnoj tužiteljki Lidiji Mitrović, završne riječi 23. oktobra

Tužiteljka optužena za zloupotrebu službenog položaja, odbrana je istakla da je postupala u skladu sa zakonom kada je primijenila institut odloženog krivičnog gonjenja

14509 pregleda 11 komentar(a)
Mitrović i Piperović ispred Višeg suda, Foto: Luka Zekovic
Mitrović i Piperović ispred Višeg suda, Foto: Luka Zekovic

Za 23. oktobar zakazane su završne riječi u postupku koji se pred Višim sudom u Podgorici vodi protiv specijalne državne tužiteljke Lidije Mitrović, koja je optužena za zloupotrebu službenog položaja.

Taj datum juče je odredio sudija Nenad Vujanović, nakon što je okončan dokazni postupak.

Sudija Vujanović pročitao je rješenja Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) u vezi sa predmetima u kojima je postupala Mitrović, a koji se odnose na obaveza stranaka u tim predmetima i ispunjenje obaveze.

Odbrana je istakla da je postupala u skladu sa zakonom kada je primijenila institut odloženog krivičnog gonjenja.

“Tek kada se izvrši uvid u ovakve pravne dokaze, vidi se pravna besmislenost dispozitiva ovog pravnog akta”, istakao je branilac tužiteljke Mitrović, advokat Zoran Piperović.

On je istakao da bi, “uz dužno poštovanje državnog tužioca Miloša Šoškića”, optužni predlog imao više pravnog smisla da upravo ono što je predloženo u tim dokazima, nije predloženo.

Odbrana je priložila još dva dokaza - rješenje i potvrdu da je S.M., kao što je okrivljena Mitrović navela u odbrani, prije isteka roka ispunila svoju obavezu i saglasnosti i zaključke Vlade koji se odnose na institut odloženog krivično- pravnog gonjenja.

Advokat Piperović je ukazao da taj dokument pokazuje suprotno od onoga što piše u dispozitivu tužilačkog akta.

Specijalna tužiteljka optužena je zbog krivičnog djela produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

Kolege iz SDT-a terete je da je napravila korist za pet okrivljenih u predmetu “Klap”, tako što je primijenila institut odloženog gonjenja, odnosno što je nakon uplate poreza državi odbacila krivične prijave.

Ona se u sudnici, početkom jula, detaljno izjasnila na navode optužnog predloga, odbacujući da je kriva.

Istakla je da je u svemu postupala zakonito.

“Navedena lica koja se pominju u optužnci nisu postupala kao fizička lica, već kao odgovorna lica u pravnom licu. Odloženo krivično gonjenje može se primijeniti kada je za utaju poreza i doprinosa propisana kazna do osam godina zatvora, iz čega proizilazi da sam bila ovlašćena da donesem rješenje o odloženom krivičnom gonjenju. Zaštitnik imovinskih prava se obratio državi i Vlada Crne Gore je bila saglasna sa mojom odlukom. U ovom postupku oštećena je država Crna Gora i došlo se u poziciju da su vraćena novčana sredstva. Nikoga nisam privilegovala, sedam i po miliona eura je vraćeno državi. Apsolutno odbacujem navode optužnog predloga da sam izvršila krivično djelo. Nisam kriva. Vrlo sam iznenađena. Neosnovan je i zlonamjeran ovaj optužni akt. Odbacujem svaku sumnju da sam ih stavila u privilegovani položaj”, kazala je ona tada.

Dodala je i da je optužila više od 100 okrivljenih i da nije imala ni motiv, ni razlog da pribavi imovinsku korist onima koji su navedeni u optužnom prelogu:

“Smatram da sam ispravno primijenila institut odloženog krivičnog gonjenja i time doprinijela bržem okončanju ovog postupka”.

Bonus video: