MUP: Najčešće žrtve trgovine ljudima maloljetnici

Policija ove godine podnijela 14 krivičnih prijava protiv 23 osobe, 11 osoba dobilo status žrtava trgovine ljudima

4037 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo unutrašnjih poslova je, povodom 18. oktobra - Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, podsjetilo na opasnosti te kriminalne aktivnosti koja, kako su rekli, dovodi do toga da su ljudi širom svijeta lišeni mogućnosti izbora i izloženi raznim vidovima eksploatacije.

Poručili su da je Crna Gora snažno opredijeljena da odgovori na brojne izazove savremenog doba prouzrokovane migracijama stanovništva koje su povećale ranjivost u odnosu na trgovinu ljudima.

"Takođe, posvećena je saradnji sa partnerima i dosljednoj primjeni međunarodnih standarda u ovoj oblasti u cilju pravovremene identifikacije potencijalnih i žrtava trgovine ljudima i otkrivanja i procesuiranja počinilaca", saopštio je MUP.

Kazali su da je Uprava policije u ovoj godini podnijela 14 krivičnih prijava protiv 23 osobe za počinjeno krivično djelo trgovine ljudima, dok je 11 osoba dobilo status žrtava trgovine ljudima kroz rad Tima MUP-a za formalnu identifikaciju žrtava trgovine ljudima.

"U strukturi identifikovanih žrtava trgovine ljudima dominantno su lica mlađa od 18 godina, kako ženskog tako i muškog pola, dok se kao oblici ekploatacije pojavljuju seksualna, radna eksploatacija, prisilno prosjačenje, prisila na vršenje krivičnih djela, kao i sklapanje nedozvoljenog braka", ističu iz MUP-a.

Podsjećaju da se na broj SOS telefona 11 66 66 anonimno i besplatno može prijaviti svaka sumnja na izvršenje nekog od oblika trgovine ljudima i dobiti više informacija o službama za pomoć, kao i da građani sumnje na trgovinu ljudima mogu prijaviti i pozivom na dežurni broj Uprave policije 122.

Bonus video: