I okrivljeni Milan Popović u pritvoru bez odluke suda

Advokat Dragoljub Đukanović, branilac okrivljenog Milana Popovića, jedan od optuženih u predmetu okrivljenog gradonačelnika Opštine Budve Mila Božovića, dostavio je vanraspravnom vijeću Višeg suda u Podgorici predlog za ukidanje pritvora

4113 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

"Ovo se ponavlja i neshvatljivo je da se ne ukidaju pritvori zato što nije kontrolisano na vrijeme u roku dva mjeseca, a što je stav Ustavnog suda Crne Gore i suda u Strazburu. Ova navedena povreda se može ispraviti samo ukidanjem pritvora okrivljenom Milanu Popoviću”, izjavio je “Vijestima” njegov branilac Dragoljub Đukanović.

On je podsjetio da je ovaj problem identičan kao i kod okrivljenog Mila Božovića, čiji su branoci advokatica Bojana Franović i advokat Danilo Mićović dostavili vanraspravnom vijeću Višeg suda u Podgorici predlog za ukidanje pritvora okrivljenom Milu Božoviću, jer se smatraju da se nezakonito nalazi u pritvor bez odluke suda.

"Okrivljeni Milan Popović se u pritvoru nalazi bez odluke nadležnog suda. Ovakvo postupanje nacionalnih sudova je više puta od strane Suda u Strazburu ocijenjeno kao kršenje člana 5 Evropske konvencije o ljudskim pravima . Ali i pored toga nadležni nacionalni sudovi nastavljaju sa upornim, sistemskim kršenjem I UstavaCrne Gore i Evropskekonvencije o ljudskim pravima”, navodi se između ostalog u predlogu vanraspravnom vijeću podgoričkog Višeg suda advokata Dragoljuba Đukanovića.

Dodaje se da se ove nesporne povrede procesnih pravila predstavljaju povredu i prava na slobodu i prava na pravično suđenje u odnosu na njegovog branjenika okrivljenog Milana Popovića i one se mogu otkloniti isključivo ukidanjem nezakonitog pritvora.

Bonus video: