Za svirepo ubistvo Andrijašević osuđen na 40 godina zatvora

Optuženi Andrijašević je rekao da je sada pokojnog Gardaševića poznavao četiri godine i da je od njega navodno kupovao heroin

9827 pregleda 2 komentar(a)
Zgrada Višeg suda u Podgorici, Foto: BORIS PEJOVIC
Zgrada Višeg suda u Podgorici, Foto: BORIS PEJOVIC

Okrivljeni Milan Andrijašević juče je u Višem sudu u Podgorici osuđen na 40 godina zatvora, zbog optužbe da je na svirep način ubio Marka Gardaševića u Nikšiću 20. maja 2020. godine.

Prvostepenu presudu izreklo je krivično vijeće sudije Igora Đuričkovića.

Sud je odbacio navode odbrane okrivljenog.

Prema navodima optužnice, Milan Andrijašević se tereti da je na svirep način lišio života Gardaševića - piše da je došao do njegove kuće, zadao mu više udaraca tupim i oštrim dijelom sjekire, kao i dva uboda sječivom noža. Smrt kod oštećenog je nastupila kada mu je prerezao vrat. Dodaje se da mu je glavu pokrio jastukom, otišao i zaključao vrata.

Iznoseći odbranu u sudu u februaru 2021. godine, okrivljeni Andrijašević izjavio je da se branio od napada.

Svjedok Borislav Gardašević, otac pokojnog Marka, izjavio je na suđenju da je svom sinu nekoliko puta govorio da se skloni od Andrijaševića.

“Marko se smirio, trebalo je da se ženi. Vidio sam ga noć uoči ubistva, svako jutro je dolazio kod nas”, kazao je Gardašević.

Naveo je da 20. maja jedan od Markovih drugova došao i nije ga zatekao kod kuće, što im je bilo sumnjivo.

“Ušao je kroz prozor i počeo da kuka...”, naveo je između ostalog otac pokojnog Gardaševića.

Nakon što je upoznat sa odbranom optuženog, naveo je da ništa od toga nije tačno.

“Ja smatram da je sa namjerom došao da ga ubije, jer sumnjam da je moj sin imao nekih 6.000 eura za koje je ovaj znao”, naveo je Gardašević.

Optuženi Andrijašević je rekao da je sada pokojnog Gardaševića poznavao četiri godine i da je od njega navodno kupovao heroin.

Pojasnio je da je uoči kritičnog dana došao kod Gardaševića kući i za 20 eura kupio gram heroina koji je kod njega i ušmrkao.

Potom je, kako je kazao, i 20. maja oko pet sati ujutru opet došao do njegove kuće, da bi uzeo pomenutu dozu heroina.

“Marko je imao kameru ispred ulaznih vrata i mogao je da vidi ko mu je pred kućom. Otvorio mi je vrata, ušao sam, uzeo heroin i ostavio mu 20 eura na stolu. Tom prilikom sam ušmrkao heroin, a i on takođe. Njemu je oslabio posao, izgubio je mušterije, a neko mu je pričao kako ja njegove mušterije šaljem kod drugog dilera. Rekao sam mu da to nije tačno jer i ja sam dolazim da kupujem kod njega. Tu je došlo do rasprave između nas dvojice, počeo je da mi psuje pokojnog oca... Došlo je do guranja. Zatvorenom šakom me udario u nos, krenula mi je krv, on se vratio unazad i uzeo sjekiricu iz vitrine, pokušao da me udari njom u predjelu glave. Zamahnuo je put mene, ali sam ja podigao ruku a sjekirica je pala između nas dvojice”, ispričao je u odbrani okrivljeni Andrijašević.

Dodao je da je zatim Gardašević sa stola uzeo nož.

“Krenuo je prema meni a ja sam dohvatio sjekiru i krenuo put njega. Oštrica noža bila je okrenuta u mom pravcu. Ne znam je li zamahivao u mom pravcu, ali ja sam zamahnuo tupim dijelom sjekire u pravcu glave oštećenog i desilo se to što se desilo. Sjećam se da sam ga dva-tri puta udario tupim dijelom sjekire put glave, a on je bio u stojećem položaju. Poslije toga se više ničeg ne sjećam, ne sjećam se da li je od tih udaraca pao i šta se poslije dešavalo”, izjavio je optuženi.

Bonus video: