Suđenje Kovačeviću: Svjedok Gojko Peričić ispričao da je njegov otac Marko imao imovinu u Bogišićima

Sumnja se da je Kovačević preko Sanje Popović angažovao njenog brata od strica Aleksandra Boljevića da za određeni novčani iznos prinudi drugog suvlasnika kuće u Bogišićima da mu proda svoj dio, za iznos koji je ispod realne vrijednosti

16696 pregleda 1 komentar(a)
Kovačević, Foto: Boris Pejović
Kovačević, Foto: Boris Pejović

Saslušanjem svjedoka danas je u Višem sudu nastavljeno suđenje bivšem direktoru Uprave za nekretnine Draganu Kovačeviću i ostalim optuženima, za nezakonito prisvajanje državnog zemljišta u zoni Morskog dobra.

Osim Dragana Kovačevića, u optužnici za nezakonito prisvajanje državnog zemljišta u zoni Morskog dobra, su i njegov sin Danko, Ana Lakićević-Grdinić, Veselin Tomašević, Krsto Pavićević, Danilo Jovanović, Sanja Popović, Aleksandar Boljević i podgorička kompanija ,,Geo&Arh".

Sumnja se da je Kovačević preko Sanje Popović angažovao njenog brata od strica Aleksandra Boljevića da za određeni novčani iznos prinudi drugog suvlasnika kuće u Bogišićima da mu proda svoj dio, za iznos koji je ispod realne vrijednosti.

Svjedok Gojko M. Peričić ispričao je da je njegov otac imao imovinu u Bogišićima.

“Moj otac Marko se dva puta ženio. Da je otac vlasnik parcele u Bogišićima, saznao sam od majke. Ja sam iz drugog braka. Kada sam napunio 30 godina, prvi put sam se sreo sa tom braćom. U vezi imovine u Bogišićima, najviše sam razgovarao sa Lukom Peričićem. Bili smo se dogovorili da zajednički gradimo objekat. Nakon dvije godine sam čuo da je parcela prodata. Od Luke Peričića sam saznao da je Aleksandar Gazivoda kupio nešto zemlje od mojih polusestara. Luka mi je rekao da je prodao zemlju u Bogišićima. Da pojasnim, Luka, njegove dvije sestre i bratanična su vlasnici te zemlje, u mojem komšiluku i graničimo se. On mi je ispričao da je ta zemlja prodata Gazivodi. Luka nije pominjao ni jednog drugog kupca, osim Gazivode. U međuvremenu sam upoznao optuženog Danka Kovačevića, koji mi je sad komšija u Bogišićima. Luka mi je ponudio da zajednički gradimo pontu, to je uređenje obalnog dijela. Rekao sam da nemam novaca u tom momentu, već da on sagradi i da mi kaže koliki je moj udio. Rekao mi je da je moj dio 5.000 eura da mu isplatim, s tim da sam dužan Gazivodi. Ne dugo posle toga, ja sam to isplatio. U svojoj kući imam zabilješku da sam Gazivodi isplatio 5.000 eura, što je on i potpisao. Ukoliko treba, mogu je sudu dostaviti”, izjavio je Gojko Peričić.

Svjedočeći u septembru pred Višim sudom, Aleksandar Gazivoda je između ostalog rekao da je optuženog Dragana Kovačevića upoznao 2008. godine kada je u zgradi u kojoj je živio bivši direktor Uprave za nekretnine otvorio lokal i kupio stan.

“…Pokazao sam mu parcelu koja se nalazila na 10 metara od moje kuće pojašnjavajući mu da pokušavam da je kupim. Predložio sam mu da zajedno sagradimo tu nešto jer se to tada jeftino prodavalo. Ideja je bila moja….”, ispričao je Gazivoda.

Dodao je da je jedan od vlasnika parcele Luka Peričić živio u Tivtu dok su ostali vlasnici živjeli po svijetu, u Srbiji, Njemačkoj i Pakistanu.

“Pošli smo kod Luke. Dragan se u prvom minutu posvađao sa njim. Luka je bio nervozan jer je očekivao od ostalih suvlasnika da se odreknu vlasništva u njegovu korist”, kazao je tada Gazivoda. Nakon nekoliko dana, on je otišao kod Peričića i ponudio mu da kupi njegov dio za 18.000 eura i da mu dodatno isplati 13.000 eura, koliko je koštala ponta koju je izgradio na tom placu.

“Luka Peričić je pristao nakon čega smo kod notara zaključili ugovor. Draganu sam rekao sam uspio od Luke da kupim ¼ parcele, a da on od ostalih vlasnika kupi ostatak. Sreća moja što sam tu isplatu završio preko banke”, ispričao je Gazivoda.

Optužnicom je predstavljeno da je okrivljeni Dragan Kovačević izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401 a stav 1 u vezi stava .6 KZCG, a okrivljeni Ana Lakićević-Grdinić, Veselin Tomašević, Krsto Pavićević, Danilo Jovanović, Danko Kovačević, Sanja Popović i Aleksandar Boljević krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401 a stav 2 u vezi stave 1 i 6 KZCG. Okrivljeno pravno lice “Geo & Arh” doo Podgorica krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401 a stav 2 u vezi stava 1 i 6 KZCG u vezi sa članom 5 Zakona o odgovornosti pravnih lica za krivična djela.

Dodaje se da je okrivljena Ana Lakićević Grdinić pod tačkom a, b, c i e optužnice izvršila produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja, Dragan Kovačević pod tačkom a,b, c i e izvršio produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja putem podstrekavanja, zatim krivično djelo protivpravno zauzimanje zemljišta i krivično djelo iznudeputem podstrekavanja.

Okrivljeni Danilo Jovanović izvršio krivično djelo zloupotreba službenog položaja, kao i Veselin Tomašević, dok je optužnicom predstavljeno da je okrivljeni Krsto Pavićević izvršio krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju u sticaju sa krivičnim djelom falsifikovanje isprave.

Danko Kovačević krivično djelo utaja poreza i doprinosa, okrivljeni Dalibor Knežević izvršio krivično djelo zloupotreba službenog položaja, dok su okrivljeni Aleksandar Boljević i okrivljena Sanja Popović krivično djelo iznude u saizvršilaštvu.

Pravno lice “Geo & Arh Projekt” doo Podgorica izvršilo je krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju u sticaju sa krivičnim djelom faslifikovanje isprave.

Bonus video: