Brđaninu govorili koju stranu da odabere?

Bivši direktor Uprave policije tužiocima u svojstvu svjedoka rekao da nije znao da njegove kolege prate i snimaju Ljuba Milovića. Tvrdi da mu Milović nije sugerisao da izabere stranu, ali je potvrdio da ga je držao informisanim o procesu njegovog tadašnjeg imenovanja

59451 pregleda 142 reakcija 68 komentar(a)
Milović je bio jedan od najboljih operativaca: Brđanin, Foto: BORIS PEJOVIC
Milović je bio jedan od najboljih operativaca: Brđanin, Foto: BORIS PEJOVIC

Odbjegli policajac Ljubo Milović svojevremeno je sugerisao bivšem direktoru Uprave policije Zoranu Brđaninu koju stranu da zauzme u ratu narkoklanova, tvrde specijalni državni tužioci.

U optužnici protiv članova kokainskog kartela, koji su dominantno činili policajci, piše da je okrivljeni Milović o navodnom razgovoru sa tadašnjim čelnikom policije obavijestio šefa kavačke kriminalne grupe Radoja Zvicera.

Tužioci su, piše u spisima, tokom saslušanja Brđanina u svojstvu svjedoka, pokazali fotografije poruka što je Milović slao Zviceru u oktobru 2020. godine:

“Bio sam sa Brđaninom i sugerisao mu koju stranu da zauzme”, navodi se u jednoj od njih.

Brđanin je, međutim, to negirao, rekavši specijalnom tužiocu da nije znao da njegove kolege istražuju, prate i snimaju Milovića zbog veza sa kriminalnim klanovima.

U tom dokumentu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) navodi se da je nekadašnji čelnik policije kazao i da nikada nije provjeravao operativnu evidenciju tog kolege, koji je “imao jako dobra operativna saznanja” o stanju kriminaliteta u Crnoj Gori.

Piše i da je Brđanin kazao da mu ovaj “nikada u razgovorima nije sugerisao na kojoj je on strani, ili koju bi stranu trebalo da zauzme”,

Tužioci navode i da su bivšem šefu crnogorske policije pustili snimak razgovora koji je vodio sa Milovićem, a koji je taj bjegunac proslijedio Zviceru.

Nakon toga, objašnjava se u optužnici, Brđanin konstatuje da je iznenađen, jer nije znao da ga snimaju.

Tužiocu je potom rekao da nikada nije imao zaštićenu Skaj aplikaciju, ali je potvrdio da je vrlo vjerovatno da mu je Milović slao fotografije prepiske između bivšeg šefa Specijalnog policijskog odjeljenja Dragana Radonjića i sada uhapšenog policajca Petra Lazovića.

“... U smislu da ga drži informisanim o procesu koji je prethodio i bio vezan za proces njegovog tadašnjeg imenovanja”, objasnio je on tužiocu Jovanu Vukotiću.

"Vidi što lupeta"

Dalje se dodaje da Milović i Brđanin, u februaru 2021. godine, na telefonskoj aplikaciji Telegram komentarišu kandidate za čelnu poziciju u Upravi policije, odnosno tada Brđaninove protivkandidate.

“Vidi ovoga šta lupeta”, navodi se u jednoj od poruka u tom kontekstu.

Brđanin, kako piše, tužiocima tvrdi da je velika vjerovatnoća da je on osoba koja je tada s Milovićem vodila tu komunikcaiju.

Tužiocu je ispričao i da je vrlo moguće da je sa istim kolegom komentarisao činjenicu da se u kompletnom procesu formiranja izvršne vlasti niko ne svađa oko imenovanja u ministarstvima finansija, ekonomije ili turizma, već da se isključivo priča o imenovanjima u bezbjednosnom sektoru.

Brđanin je za direktora crnogorske policije imenovan u februaru 2021. godine, u vrijeme Vlade Zdravka Krivokapića. Na toj funkciji bio je do kraja marta 2023. godine.

Prva pitanja o vezama Milovića sa kotorskim kriminalcima, Vijesti su Upravi policije slale prije podjele tada jedinstvenog klana na škaljarski i kavački.

Transkripti sa zaštićene Skaj aplikacije koje je Libertas objavio 3. maja 2022. godine ogolili su djelovanje tog i policajca Petra Lazovića.

Taj portal prenio je i navode Europolovog dokumenta da je, navodno, “Ljubo Milović u to vrijeme morao biti u jakim privatnim i poslovnim vezama sa direktorom crnogorske policije Zoranom Brđaninom i direktorom kriminalističkog odsjeka Dejanom Kneževićem”.

“Obavještajne službe, takođe, ukazuju da su Petar Lazović i posebno Ljubo Milović, možda u bliskoj vezi sa sadašnjim direktorom policije Zoranom Brđaninom i sadašnjim šefom kriminalističke policije Dejanom Kneževićem. Nema dokaza da su Brđanin i Knežević bili umiješani u bilo kakve kriminalne aktivnosti. Obavještajni podaci ukazuju da je Radoje Zvicer imao ogroman uticaj na aktivnosti crnogorske policije, preko Petra Lazovića i njegovog oca Zorana Lazovića. Zvicer je koordinirao policiju preko Lazovića kada je riječ o hapšenju osumnjičenih koji su učestvovali u planiranom ubistvu Slobodana Kašćelana”, piše u dokumentu Europola koji je Libertas objavio prije godinu i po.

Brđanin je saslušan u svojstvu svjedoka godinu i mjesec nakon toga, kazao je da Milovića poznaje od 2008. godine kao službenika Uprave policije.

Tužiocu je rekao da je Dejana Kneževića upoznao 2002. ili 2003. godine i sa njim razvio profesionalni odnos, a nakon 2016. godine i poslije imenovanja na poziciju direktora i privatni, odnosno drugarski...

Knežević je takođe uhapšen pod optužbom da je dio kavačkog klana.

Odgovarajući na pitanja o imenovanju Kneževića za svog pomoćnika, rekao je da je to bila “jedna složena situacija”.

Tvrdio je da su se nakon više neformalnih sastanaka sa čelnicima tadašnje izvršne vlasti i rukovodiocima bezbjednosnog sektora izdvojila tri kandidata: Knežević, Nikola Rogošić i Ivan Jokić.

“A nakon cjelokupnih pregovora i njegovog ličnog utiska i stava, te i na osnovu njegovog operativnog iskustva odlučio se za Dejana Kneževića... Objasnio je da je u nizu lica koja su se složili sa tim predlogom bio i Milović”...

Smijenjeni direktor crnogorske policije rekao je da mu je poznato da su se Milović i Knežević srijetali, budući da su u dužem vremenskom periodu imali direktan profesionalni kontakt...

OPTUŽNICA

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podiglo je optužnicu protiv 21 osobe za stvaranje kriminalne organizacije, šverc droge, odavanje tajnih podataka i zloupotrebu službenog položaja.

Optuženi su i gradonačelnik Budve Milo Božović, Radoje Zvicer, Ljubo Milović, Dejan Knežević, Mileta Ojdanić, Ivan Stamatović, Nebojša Bugarin, Petar Lazović, Milan Popović, Miloš Mišurović, Marko Novaković, Ivan Nikolić, Goran Stojanović, Božidar Jabučanin, Aleksandar Keković, Vladimir Bajčeta, Tihomir Adžić, Filip Zindović (Kljajević), Darko Knežević, Dražen Milović, Ivan Mijatović...

Tužilaštvo pojedince u toj grupi, između ostalog, tereti za šverc 4,3 tone kokaina, za pranje oko 7.000.000 eura, ali i za izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja...

“Jedan od najhrabrijih i najboljih operativaca”...

Prema tužilačkim spisima, Brđanin je tužiocu iznio i svoje lično mišljenje o Miloviću - da je, dok je radio u kotorskoj policiji, “bio jedan od najsposobnijih operativaca i najhrabrijih službenika koji su donosili jako važne operativne podatke”.

Nabrojao je niz restorana i kafića širom Crne Gore u kojima se srijetao sa Milovićem nakon što je postavljen za šefa crnogorske policije.

“Naveo je da je sa Ljubom Milovićem, u periodu od kraja 2020. do marta 2021. godine, komentarisao kadrovska rješenja Vlade Crne Gore i Uprave policije...”.

Od nekoga je čuo da ga prisluškuju...

Interpretirajući Brđaninovu izjavu, tužioci u optužnici pišu da im je rekao da je 2015. godine, u razgovoru sa kolegama, čuo da je Milović bio pod mjerama tajnog nadzora:

“Ali više od stepena javnog pogovaranja nije mogao da potvrdi. Usljed proteka vremena nije se mogao sjetiti od koga je čuo, ali je sigurno bio neko od kolega koji poznaje i njega, i Ljuba Milovića”, navode tužioci.

Rekao im je, navode oni, da ipak nije provjeravao operativnu evidenciju za tog kolegu, ali i da mu ni Unutrašnja kontrola Uprave policije, Agencija za nacionalnu bezbjednost, niti bilo koji drugi organ koji se bavi kontraobavještajnom zaštitom na bilo koji način nijesu sugerisali da se radi o bezbjednosno interesantnom licu u zvaničnoj formi...

“... A nakon što je imenovan za direktora, čuo je pogovaranja da je Ljubo Milović čovjek na neki kontroverzan način, ali je u tim razgovorima insistirao da mu to nije poznato i da ukoliko je tako, da mu se dostave odgovarajuće informacije, odnosno akti, njemu ili pak nadležnim organima”...

Bonus video: