Kavarić: Milović nezakonito hoće da utiče i na parlament

Advokat Kavarić optužuje ministra pravde da se grubo miješa u izbor vrhovnog državnog tužioca

16221 pregleda 98 reakcija 8 komentar(a)
Kavarić, Foto: Luka Zekovic
Kavarić, Foto: Luka Zekovic

Mišljenjem poslatim Tužilačkom savjetu (TS), ministar pravde Andrej Milović pokušava da izmijeni odluku tog tijela da nekadašnja vršiteljka dužnosti vrhovne državne tužiteljke Maja Jovanović ostane kao tužiteljka u VDT i da sa pozicije izvršne vlasti nezakonito utiče na parlament da za vrhovnog tužioca izaberu njegovog favorita.

To je "Vijestima" saopštio advokat Dalibor Kavarić, polemišući sa Milovićevom odlukom da nema pravnog utemeljenja da v. d. VDT-a nakon isteka mandata radi kao tužilac u Vrhovnom državnom tužilaštvu.

“Ministar pravde svojim ‘novim mišljenjem’... u toku trajanja otvorenog konkursa i donošenja skupštinske odluke o izboru vrhovnog državnog tužioca u punom mandatu, predstavlja jasan i očigledan pokušaj da sa pozicije izvršne vlasti, neustavno i nezakonito utiče na parlament i preko njega na najviša imenovanja u sudsko-tužilačkoj grani vlasti”, kazao je Kavarić.

Dodaje da je Milović “iz nepoznatih razloga” izgubio iz vida da odluku nije donijelo Ministarstvo pravde, već TS na osnovu njihovog mišljenja, i da prenebregava činjenicu da je mišljenje MP prema TS, samo konsultativne prirode i da ih ne obavezuje:

“Kao što ni Milovićevo mišljenje ne obavezuje TS. Odnosno, odluka TS da v. d. VDT-a nakon isteka v. d. mandata ostaje državni tužilac u Vrhovnom državnom tužilaštvu ostaje na snazi sve dok Savjet, eventualno, ne donese drugačiju odluku”.

Naglašava da bi nova odluka mogla djelovati samo ubuduće, a ne retroaktivno: “Kako bi to ministar htio da predstavi”.

“U protivnom, ako bi se prihvatilo drugačije pravno rezonovanje, koje upravo pokušava da promoviše ministar Milović, u tom slučaju bi TS bio organ Ministarstva pravde i Vlade, a ne bi tužilačke vlasti. Suvišno je objašnjavati kakav bi ovo ustavni i zakonski incident predstavljalo u odnosu na princip podjele vlasti na izvršnu, sudsku i zakonodavnu”.

Kavarić zaključuje da je nejasno Milovićevo pravno rezonovanje: da tužilac koji je obavio jedan ili dva mandata v. d. VDT-a nije sposoban da nastavi kao tužilac u tom tužilaštvu.

Istakao je da je način izbora v. d. i VDT-a u punom mandatu razlikuju, ali da su im i prava, obaveze i odgovornost izjednačene:

“Što je Milović očigledno zaboravio da primijeti, iako mu je moralo biti poznato”.

Optužio je MIlovića da su mu zapravo glavni cilj i namjera pokušaj diskreditovanja i problematizovanja statusa Jovanović, dodajući da su njegovi navodi profesionalno i pravno neutemeljeni, netačni, neargumentovan, elementarno i kolegijalno nekorektni.

“Ovakav pokušaj predstavlja i otvorenu namjeru grubog miješanja, pritiska i uticaja ministra pravde na skori izbor u Skupšitni, u kojoj će se birati najviši nosilac tužilačke funkcije. Kako je Jovanović jedan od kandidata na konkursu, to je ministar pravde, pokušajem njene diskreditacije i umanjivanja njenih profesionalnih referenci želio poslanicima, javnosti i kolegama tužiocima, sudijama i advokatima, jasno staviti do znanja ko je favorit MP i izvršne vlasti i za koga je preporuka glasati. U slučaju da Milović zaista ima ovakva ovlašćenja i mogućnosti, da u toku parlamentarne procedure sugeriše zakonodavnoj vlasti kandidate za nosioce tužilačke, kao druge grane vlasti, onda je ustavni princip podjele vlasti u potpunosti besmislen, a građani i institucije taoci izvršne vlasti i MP”, zaključio je.

Bonus video: