Pavličić: Postoji rizik da EK proglasi istrage nedjelotvornim

Vršiteljka dužnosti VDT-a Tatjana Begović je navela da će TS do sljedeće sjednice, krajem naredne sedmice, napraviti zaključak kojim će tražiti podatke o spornim predmetima od rukovodilaca tužilaštava

25304 pregleda 28 reakcija 21 komentar(a)
Pavličić, Foto: Privatna arhiva
Pavličić, Foto: Privatna arhiva

Zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava Valentina Pavličić upoznala je Tužilački savjet sa informacijom o izvršenju grupe predmeta iz suda u Strazburu.

Pavličić je saopštila da je iz Evropske komisije našoj zemlji poslata poruka da nam istraga nije bila djelotvorna, adekvatna, nezavisna u nekoliko slučajeva, uključujući predmete policijske torture - Siništaj, Bajčetić, Martinović i drugi, u kojima je konstatovano narušavanje ljudskih prava.

"Mi 2023. godine ne znamo ko je nanio povrede licu u 'marici' na putu od Centra bezbjednosti do Višeg suda. Sigurno nećemo saznati, ali dajte makar da završimo izviđaj", navela je Pavličić.

Ona je kazala da je u svom izvještaju o radu navela preporuku da Tužilački savjet izvrši analizu poštovanja uputstva koje je VDT 2019. donio s ciljem da se utvrdi kako se u ovim predmetima postupa, da se napravi registar tih predmeta.

Zastupnica Crne Gore se pismom obratila TS, koji je pozvao na sjednicu kako bi ih upoznala sa aktuelnim, ali prijetnjama za nedjelotvornu istragu u spornim predmetima koji se nalaze pred sudom u Strazburu.

Sa sjednice Tužilačkog savjeta
Sa sjednice Tužilačkog savjetafoto: Luka Zeković

Pavličić je govorila o nekim predmetima policijske torture, koji su neki u fazi izviđaja još od 2006. kada je sprovedena akcija "Orlov let".

Navela je da smatra da bi trebalo napraviti registar ovih predmeta kako bi se pratili standardi.

"Mi sada imamo i razumnu sumnju da su visoki policijski funkcioneri činili djela zlostavljanja i torture. Ako ovaj predmet Siništaj traje od 2006. a istraga je protiv nekih lica zaključena, dok neke radnje još traju. Zamislite da šest godina ne može da se nađe adresa nekog policajca", pobrojala je Pavličić.

Ona je članove TS upoznala sa tome da sada imamo četiri velika predmeta, koji se ne izvršavaju...

"Tu sam za svu vrstu pomoći i saradnje i ovo je zajednička misija. UP ako ne postupa po aktima tužilaštva onda to treba da se razriješi na većem nivou", naglasila je Pavličić, koja je pisala i Sudskom savjetu.

Pavličić je kazala da Crna Gora ima potencijalno nove predstavke pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Član TS Siniša Gazivoda je pitao Pavličić da im predstavi refleksiju sa aspekta standarda u vezi sa članom 6 Konvencije, a pitao je za najkompleksnije predmete iz nadležnosti SDT u kojima istraga traje godinama.

"Crna Gora ima problem sa razumnom dužinom trajanja posebno u predmetima u nadležnosti SDT. Mi već imamo potencijalne povrede u nekim predmetima", kazala je ona.

Pavličić je naglasila da će se Crna Gora tek susresti sa predmetima koji će dovesti do odštetnih zahtjeva prema državi.

"Vi kao TS iz analize o radu možete napraviti pregled gdje se kasni i šta je problem", kazala je ona.

Vršiteljka dužnosti VDT-a Tatjana Begović je navela da će TS do sljedeće sjednice, krajem naredne sedmice, napraviti zaključak kojim će tražiti podatke o spornim predmetima od rukovodilaca tužilaštava.

Bonus video: