Udruženje sudija odgovorilo Mugoši: Sudija dužan da se uzdrži od davanja mišljenja o predmetu sa kojim je zadužen

"...sudija je dužan održavati i razvijati dobre kolegijalne odnose i stručnu saradnju sa kolegama, pa postoji i obaveza da se sudije uzdržavaju od davanja javnih izjava ili komentara o predmetima koji su u radu, zbog kojih bi se u javnosti mogao stvoriti utisak pristrasnosti"

24196 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Udruženje sudija Crne Gore
Foto: Udruženje sudija Crne Gore

Udruženje sudija Crne Gore pozvalo je sutkinju Višeg suda u Podgorici Suzane Mugoše da se pridržava Etičkog kodeksa sudija.

U saopštenju koje potpisuje predsjednik Udruženje sudija Miodrag Pešić, piše da je sudija dužan da se van ročišta i pretresa uzdrži od davanja mišljenja o predmetu sa kojim je zadužen, o drugim predmetima i sudskim postupcima koji su u toku, kao i o odlukama sudova.

Mugoša je danas saopštila da je uvjerena da je odluka Apelacionog suda kupljenja, reagujući na navode predsjednika Skupštine i Nove srpske demokratije Andrije Mandića i lidera Demokratske narodne partije Milana Kneževića koji su danas rekli da javnost treba da zna da li postoji još operativnih podataka i prepiski između nekadašnje predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice i Mugoše koja je donijela osuđujuću presudu u predmetu "državni udar".

"Povodom današnjih izjava u vezi sa odlukom Apelacionog suda Crne Gore u predmetu poznatom kao 'državni udar', Udruženje sudija još jednom poziva sve aktere da svojim odnosom prema sudskoj grani vlasti daju aktivan doprinos potvrdi da vladavina prava predstavlja jednu od ključnih odlika demokratije. U tom pravcu je, kada je u pitanju pravosuđe, neophodno istaći i osnovne principe Etičkog kodeksa sudija, koji nalažu da je sudija dužan da se van ročišta i pretresa uzdrži od davanja mišljenja o predmetu sa kojim je zadužen, o drugim predmetima i sudskim postupcima koji su u toku, kao i o odlukama sudova", piše u saopštenju.

Iz Udruženja sudija su podsjetili da su dostojanstvenost, poštenje i nepodmitljivost temeljni principi na kojima počiva integritet sudije.

"Te da je sudija dužan održavati i razvijati dobre kolegijalne odnose i stručnu saradnju sa kolegama, pa postoji i obaveza da se sudije uzdržavaju od davanja javnih izjava ili komentara o predmetima koji su u radu, zbog kojih bi se u javnosti mogao stvoriti utisak pristrasnosti", piše u saopštenju.

Bonus video: