Prihvaćeno jemstvo koje je ponudila porodica Jovanića

Specijalno državno tužilaštvo je uložilo žalbu na rješenje i spisi predmeta će biti poslati Apelacionom sudu, koji će odlučivati o izjavljenoj žalbi

63374 pregleda 57 reakcija 36 komentar(a)
Jovanić, Foto: Luka Zeković
Jovanić, Foto: Luka Zeković

Viši sud u Podgorici prihvatio je jemstvo bivšeg predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića od 768.000 eura u nepokretnostima koje je ponudila njegova porodica, kako bi se sa slobode branio od optužbi Specijalnog tužilaštva da je u više navrata zloupotrijebio službeni položaj u osam stečajnih postupaka.

To je “Vijestima” potvrdila Marija Raković, samostalna savjetnica Višeg suda za odnose sa javnošću.

“Specijalno državno tužilaštvo je uložilo žalbu na rješenje i spisi predmeta će biti poslati Apelacionom sudu Crne Gore, koji će odlučivati o izjavljenoj žalbi”, kazala je Raković.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva bivši predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić se tereti da je uz pomoć 11 pripadnika kriminalne organizacije, među kojima su stečajni upravnici, procjenitelji i vlasnici firmi za obezbjeđenje u stečajnim postupcima, nezakonito oštetio osam kompanija za više stotina hiljada eura.

Početak suđenja zakazano je za 5.maj u podgoričkom Višem sudu. Pored Jovanića zbog stvaranja kriminalne organizacije i više krivičnih djela zloupotrebe službenog položaja na optužnici su stečajni upravnici Saša Zejak, Snežana Jović, Sanja Lješković, Ranko Radinović, Sreten Mrvaljević, vlasnici firmi za obezbjeđenje Pavić Globarević, Stana Čelebić i Darko Perović, procjenitelji Omer Markišić i Dejan Golubović, vlasnici kompanije ,,Ogimar“ Danijela i Dušan Laković.

Na optužnici su i kompanije “Titan security” DOO Podgorica, “Securitas Montenegro” DOO Podgorica, “Top force system” DOO Nikšić i “Ogimar MNE” DOO Podgorica,

Jovanić se tereti da je tokom 2015. godine organizovao kriminalnu organizaciju čiji su pripadnici postali naprijed navedeni stečajni upravnici, procjenitelji i vlasnici kompanija za obezbjeđenje i više drugih, za sada nepoznatih lica, navedeno je u saopštenju koje potpisuje specijalni tužilac Vukas Radonjić. Ova kriminalna organizacija je prema dokazima SDT-a, djelovala do aprila prošle godine radi sticanja nezakonite dobiti uz pomoć privredne i poslovne structure. Osim toga, iz SDT-a navode da je postojao i uticaj kriminalne organizacije na sudsku vlast i na druge važne društvene i ekonomske činioce. Jovanić se tereti da je kao predsjednik Privrednog suda uz pomoć ostalih okrivljenih pribavljao imovinsku korist, kroz nezakonito uvećavnje troškova stečajnih postupaka, njihovim odugovlačenjem i nepotrebnim angažovanjem saradnika, advokata, procjenitelja i sudskih vještaka i kompanija za pružanje usluga fizičkog obezbjeđenja imovine stečajnih dužnika.

Bonus video: