Odbijeno jemstvo za Miloša Medenicu

Iznos ponuđenog jemstva je 788.800 eura u nekrentinama, a radi se o imovini čiji su vlasnici okrivljeni i članovi njegove porodice

14287 pregleda 6 komentar(a)
Medenica, Foto: Boris Pejović
Medenica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.11.2023. 13:52h

Sudija specijalnog vijeća za suđenja iz oblasti organizovanog kriminala Višeg suda u Podgorici Nada Rabrenović, donijela je rješenje kojim je odbijeno ponuđeno jemstvo za ukidanje pritvora Milošu Medenici.

„Rješenje još nije pravosnažno. Žalbu na odluku suda ima pravo odbrana i okrivljeni”, izjavila je “Vijestima” Marija Raković, samostalna savjetnica za odnose sa javnošću.

Iznos ponuđenog jemstva je 788.800 eura u nekrentinama, a radi se o imovini čiji su vlasnici okrivljeni i članovi njegove porodice.

Miloš Medenica uhapšen je 25. maja 2022. godine, na podgoričkom aerodromu, nakon što je u Crnu Goru ušao iz Srbije.

On je početkom novembra saslušan u podgoričkom Višem sudu pred sutkinjom Nadom Rabrenović. Njegov branilac advokat Stefan Jovanović, je tada u sudu predložio da uz jemstvo odredi jednu ili više alternativnih mjera koje su propisane odredbama Zakonika o krivičnom postupku.

"Ovako ponuđeno jemstvo predstavlja dovoljnu garanciju u pogledu nesmetanog vođenja postupka i obezbjeđenja prisustva mog branjenika, jer je isti itekako svjestan posljedice neodazivanja na pozive suda koja bi se ogledala u oduzimanju ponuđenjih nepokretnosti. Dakle, za slučaj ne bjekstva, već samo neodazivanja na uredan poziv suda, porodica Medenica bi ostala bez ponuđenih nepokretnosti, što je dovoljan pokazatelj da je ovako ponuđeno jemstvo, uz alternativne mjere, sasvim dovoljna garancija", kazao je Jovanović.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podiglo je optužnicu protiv Miloša i njegove majke Vesne Medenice, Darka Lalovića, Vasilija Petrovića, Bojana i Marka Popovića, Milice Vlahović Milosavljević, Marka Vučinića, Milorada Medenice, Luke Bakoča, Petra Milutinovića, Ivane Kovačević, Radomira Raičevića, Marjana Bevenje, Steva Karanikića, Gorana Jovanovića i “Kopad Company” iz Nikšića.

Terete ih za krivična djela - stvaranje kriminalne organizacije, produženo krivično djelo krijumčarenje, produženo krivično djelo davanje mita, primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotreba službenog položaja, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, teška tjelesna povreda i sprečavanje dokazivanja.

Bonus video: