Šaranović: Vulanović i Novaković slali Miloviću eksplicitne snimke, utvrđene bezbjednosne smetnje za njihov dalji rad

Ministar je kazao da Novaković, za kojim je raspisana potjernica, više ne radi u MUP-u, a da je Vulanović, koji je u pritvoru, privremeno udaljen sa posla. Poručio je da pojedinci koji "kompromituju čast i ugled institucije" ne mogu i neće biti dio MUP-a

27011 pregleda 65 reakcija 24 komentar(a)
Šaranović, Foto: MUP
Šaranović, Foto: MUP

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović saopštio je da je utvrđeno da su policijski službenici Slobodan Vulanović i Marko Novaković slali odbjeglom policajcu Ljubu Miloviću fotografije eksplicitnog sadržaja iz prostorija Odjeljenja bezbjednosti Kotor.

"Povodom informacija sa kojima je upoznata javnost putem medija, a tiču se vršenja nedozvoljenih radnji eksplicitnog sadržaja od strane policijskih službenika u prostorijama OB Kotor, o čemu su obavještavali Ljuba Milovića, saopštavam sljedeće: Odmah po saznanju preduzeo sam sve neophodne mjere i radnje iz nadležnosti ministarstva, kako bi se upoznali sa svim okolnostima. Ministarstvo unutrašnjih poslova je povodom ovog događaja već preduzelo radnje i obavijestilo Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru, koje je dalo obavezujući nalog da se utvrde sve činjenice i okolnosti sa ciljem rasvjetljavanja ovog slučaja (saslušanje policijskih službenika i djevojaka sa fotografija, pribavljanje materijala sa nadzornih kamera, pribavljanje sadržaja sa SKY komunikacije od SDT i dr.)", saopštio je Šaranović.

Kazao je da je po dobijanju predmetnog sadržaja od strane Sektora za borbu protiv kriminala, Komisija za provjeru bezbjednosnih smetnji prikupila sve neophodne podatke i mišljenja u skladu sa zakonom i utvrdila da postoje bezbjednosne smetnje za dalji rad policijskih službenika Slobodana Vulanovića i Marka Novakovića, "koje je Specijalno policijsko odjeljenje identifikovalo kao policijske službenike koji vode prepisku 30. jula 2020. godine sa Ljubom Milovićem (predmetni sadržaj iz SKY komunikacije) i šalju mu fotografije radnji eksplicitnog sadržaja koje vrše u prostorijama OB Kotor, sa dvije ženske osobe".

"Kada su u pitanju policijski službenici koji su akteri ovog događaja, obavještavam javnost da je policijskom službeniku Marku Novakoviću, koji je u bjekstvu i za kojim je raspisana međunarodna potjernica, evidentiran prestanak radnog odnosa u Ministarstvu unutrašnjih poslova, dok je drugi policijski službenik Slobodan Vulanović trenutno u pritvoru i privremeno je udaljen sa rada, zbog čega sam tražio od direktora Uprave policije da preduzme radnje iz svoje nadležnosti", saopštio je Šaranović.

Poručio je da pojedinci koji "kompromituju čast i ugled institucije" ne mogu i neće biti dio ministarstva.

"Naš stav povodom ovakvih dešavanja je nedvosmislen - neće biti mjesta ni za jednog policijskog službenika koji na bilo koji način krši kodeks policijske etike i šteti ugledu policijske profesije. Svaki naš potez biće usmjeren isključivo u pravcu da Uprava policije bude ogledalo savremene Crne Gore i primjer profesionalnosti. U borbi protiv organizovanog kriminala ovakvi pojedinci, koji svojim djelovanjem kompromituju čast i ugled institucije, bez dileme, ne mogu i neće biti dio ministarstva. Naprotiv, oni mogu biti samo predmet naše obrade", zaključio je ministar.

Bonus video: