Šaranović – Varhelji: Vidljiv napredak MUP-a i Uprave policije u borbi protiv kriminala

Ispunjavanje preostalih privremenih mjerila, sa fokusom na poglavlja 23 i 24, biće primarni posao Ministarstva unutrašnjih poslova

7525 pregleda 1 komentar(a)
Šaranović i Varhelji, Foto: MUP Crne Gore
Šaranović i Varhelji, Foto: MUP Crne Gore

Napredak Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije u borbi protiv organizovanog kriminala vidljiv je, uz potrebu dodatnog snaženja integriteta službi bezbjednosti, ali i tehnoloških kapaciteta.

To je ocijenjeno na sastanku komesara EU za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Olivera Varheljija i ministar unutrašnjih poslova Danila Šaranovića u Briselu.

"Pored želje da nova politička realnost u Crnoj Gori donese vidljivije rezultate na polju integracija Crne Gore u EU, komesar Varhelji je uputio snažne izraze podrške Evropske komisije u pravcu ispunjavanja preostalih zadataka u oblastima vladavine prava i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Sagovornici su obostrano konstatovali da su prvi potezi nove Vlade jasan pokazatelj strateškog opredjeljenja Crne Gore, a to je da je ubrzanje integracionog procesa apsolutni prioritet", navodi se u saopštenju MUP-a.

Ispunjavanje preostalih privremenih mjerila, sa fokusom na poglavlja 23 i 24, kako se dodaje u saopštenju, biće primarni posao Ministarstva unutrašnjih poslova, jer su strukturne reforme koje ona donose višestruko važne za Crnu Goru.

"Na sastanku je konstatovan vidljiv napredak ministarstva i Uprave policije u borbi protiv organizovanog kriminala, uz potrebu dodatnog snaženja integriteta službi bezbjednosti, ali i tehnoloških kapaciteta. Tome doprinose prepoznati napori ministarstva na terenu interoperabilnosti i automatske razmjene podataka, gdje će ministarstvo kao nosilac ovog posla pomoći istražnim i pravosudnim organima da brže postupaju u slučajevima teškog kriminala".

Iz MUP-a je saopšteno da je konstatovana i visoka usaglašenost crnogorskog sa zakonodavtvom EU na terenu migracija, uz potrebu povećanja smještanih kapaciteta za prihvat azilanata.

"Sastanak je završen sa obostranim očekivanjem da će potrebni rezultati biti isporučeni, i to u kratkom roku, a što će stvoriti preduslove za skoru organizaciju međuvladine političke konferencije EU-Crna Gora i dobijanja Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR)", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: