Trojica uhapšena zbog podmetnute bombe

Sumnja se da su Cetinjani Blažo Pejović, Vukan Vujačić i Vlado Vulićević pokušali da ubiju sugrađanina G. S.

11363 pregleda 2 komentar(a)
Specijalci u jučerašnjoj akciji, Foto: Screenshot/Uprava policije
Specijalci u jučerašnjoj akciji, Foto: Screenshot/Uprava policije

Cetinjani Blažo Pejović (34), Vukan Vujačić (28) i Vlado Vulićević (28) uhapšeni su juče u Prijestonici, zbog sumnje da su u septembru podmetanjem eksploziva ispod automobila G. S. pokušali da ubiju tog sugrađanina.

Slobode su lišeni u akciji službenika Sektora za borbu protiv kriminala, Regionalnog centra bezbjednosti “Centar” i taktičkih jedinica Sektora policije posebne namjene, saopštio je načelnik SBPK Lazar Šćepanović.

On je istakao da se dvojica uhapšenih u evidencijama policije vode kao operativno interesantna lica bliska jednoj kriminalnoj grupi, a da je treći visokorangirani član kriminalne grupe.

Šćepanović je pojasnio da su službenici policije na Cetinju pretresli objekte na sedam lokacija, a koje koriste članovi organizovanih kriminalnih grupa i bezbjednosno interesantna lica...

“Planirana i sinhronizovana akcija rezultirala je lišenjem slobode tri lica i podnošenjem krivičnih prijava protiv tri lica. Službenici Sektora za borbu protiv kriminala i Regionalnog centra bezbjednosti Centar’ su, na osnovu operativno taktičkih mjera i radnji u saradnji sa Forenzičkim centrom Danilovgrad, a u koordinaciji sa višim postupajućim državnim tužiocem u Podgorici tokom sveobuhvatne policijsko-tužilačke istrage, rasvijetlili teško krivično djelo, nakon čega je jutros uslijedilo hapšenje članova kriminalnih grupa”, saopštio je Šćepanović.

Šćepanović
Šćepanovićfoto: Uprava policije

Načelnik SBPK objasnio je da je jučerašnja akcija sprovedena sa ciljem lišenja slobode osumnjičenih lica za krivično djelo ubistvo u pokušaju, koje je izvršeno 13. septembra 2023. godine, postavljanjem improvizovane eksplozivne naprave velike razorne moći ispod automobila “tojota Rav 4”, vlasništvo G. S.

Tog dana Grupa za protivdiverzionu zaštitu Uprave policije deaktivirala je napravu postavljenu ispod automobila parkiranog u Bajovoj ulici. Eksploziv je bio postavljen ispod mjesta suvozača.

“Osnovano se sumnja, kako je krivičnom prijavom predstavljeno Višem državnom tužiocu, da su lica B.P. (1989), V.V. (1995) i V. V (1995) izvršili krivično djelo iz člana 143 KZ CG u vezi člana 20 KZ CG - ubistvo u pokušaju u sticanju sa krivičnim djelom iz člana 403 stav 2 KZ CG - nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Sva tri osumnjičena lica će uz krivične prijave biti sprovedeni na dalju nadležnost Višem državnom tužiocu u Podgorici”, istakao je Šćepanović.

On je poručio da će Uprava policije, kao pouzdan partner u sistemu bezbjednosti, shodno postavljenim prioritetima nastaviti odlučnu borbu protiv kriminala:

“Sa primarnim fokusom na neutralisanje djelovanja organizovanih kriminalnih grupa i sa njima povezanih lica u cilju stvaranja povoljnog bezbjednosnog ambijenta za građane”.

Šaranović ponosan

Nedugo nakon realizacije akcije oglasio se i ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović, koji je istakao da ta akcija ne oslikava samo “profesionalizam i predanost naših službi bezbjednosti, već i potvrđuje našu neselektivnost u borbi protiv svih oblika kriminala”.

“Naša misija je jasna - obezbijediti da svaki građanin osjeća sigurnost i zaštitu od kriminalnih djela. U tom duhu, želim da poručim svim građanima da Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije neće prezati pred izazovima u očuvanju zakona i reda. Snažno stojimo u odbrani pravde, ne praveći razliku između različitih grupa ili pojedinaca. Svaki oblik kriminala suočava se sa istom odlučnošću i efikasnošću naših službi, što potvrđuje i jutrošnja akcija”, saopštio je Šaranović.

On je poručio da je ponosan na hrabre policijske službenike:

“Jer njihov rad daje snagu i sigurnost našoj zemlji i poručuje da nema mjesta za kriminal u našem društvu, ma od kog dolazio. Uz zahvalnost pripadnicima policije, pozivam sve građane da budemo zajedno na putu izgradnje sigurnijeg i pravednijeg društva”.

U stanu zatekli mrtvog muškarca

Tokom akcije i pretresa na Cetinju, pripadnici Uprave policije su u stanu koji koristi B. P. (40) pronašli tog Cetinjanina bez znakova života.

Prema nezvaničnim saznanjima Vijesti, taj četrdesetogodišnjak nije bio na listi osumnjičenih za pokušaj ubistva G. S. niti podmetanje eksplozivne naprave ispod automobila tog Cetinjanina 13. septembra 2023. godine.

Nakon što su policajci pronašli njegovo tijelo, o događaju je obaviješten tužilac koji je naložio obdukciju.

Bonus video: