Odbor za bezbjednost i odbranu nije usvojio izvještaje Brđanina

Brđanin jutros obavijestio odbor da neće doći na sjednicu

62758 pregleda 70 reakcija 42 komentar(a)
Predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Miodrag Laković, Foto: Luka Zeković
Predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Miodrag Laković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.12.2023. 14:13h

Odbor za bezbjednost i odbranu nije usvojio dva izvještaja direktora Uprave policije Zorana Brđanina.

Odbor je, razmatrao izvještaje za vrijeme od 1. januara do 15. maja i od 15. maja do 23. novembra prošle godine.

"Mi smo bez obzira što Brđanin nije došao razmatrali izvještaje i ocijenili ih negativno.

Sjednica Odbora održana je u prostoriji za razmatranje materijala označenih stepenom tajnosti. Od prisutnih poslanika, deset je glasalo da se ne prihvati izvještaj, a jedan nije glasao", rekao je Laković.

Komentarišući to što su poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) napustili sjednicu, kazao je da ne dnevnom redu nije bila presuda Upravnog suda već da Odbor periodično razmatra izvještaje o radu policije o organizovanom kriminalu i korupcije, a što je jedini mehanizam putem kojeg se direktor policije može pozvati na odgovornost.

"Kad je u pitanju nepojavljivanje Brđanina, Odbor je zauzeo stav da podnesemo prekršajnu prijavu jer ne pristajemo na nepoštovanje Odbora", rekao je Laković

Miodrag Laković
foto: Luka Zeković

On je, komenatrišući današnju izjavu Brđanina da su političke partije već donijele svoj sud o izvještajima, kazao da Odbor nije imao unaprijed projektivanih stavova. “Na taj način anticipirajući stav to smješta u neku političku dimenziju, a u isto vrijeme nije spreman da dođe da brani rezultate rada Uprave policije i ukrsti stavove”, rekao je Laković.

Sjednicu su nakon sat napustili članovi odbora, poslanici DPS-a Danijel Živković i Nikola Janović.

"Niti smo učestvovali u izboru Brđanina niti želimo da učestvujemo u njegovom razrješenju. Drugo, Brđanin nije prisustvovao sjednici Odbora, a i ministar je morao da ode zbog sjednice Vlade. Nijesmo željeli da učestvujemo u tom pravnom galimatijasu, imajući u vidu presudu Upravnog suda. Da je regularna situacija mi bismo glasali protiv izvještaja", rekao je Janović.

Nikola Janović
foto: Biljana Matijašević

Na sjednicu je, osim članova odbora, došao i ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović, koji je ranije napustio zbog sjednice Vlade.

Foto: Članovi odbora dolaze na sjednicu

Laković je, odgovarajući na pitanje očekuje li da ministar unuzrašnjih poslova podnese inicijativu za smjenu Brđanina, rekao da je Šaranović ranije u javnosti iznio stav da će podnijeti inicijativu za razrješenje Brđanina i očekuje daa će ostati pri tom stavu.

Laković je rekao da ne može da govori detalje izvještaja jer su označeni stepenom tajnosti.

"Ali mogu da kažem šta nema u izvještajima. U izvještaju nema nijednom riječju ništa o Cetinju, o masakru iz avgusta 2022. Htjeli smo da vidimo šta je policija uradila povodom toga", rekao je.

Na pitanje da li prekršen Poslovnik Skupštin time što su izvjeeštaji razmatrani bez prisustva predlagača, odgovorio je da se direktor policije ne tretira kao predlagač.

"To se odnosi na akta koja se predlažu odborima, a onda se obrađuju i idu dalje u proceduru. Ovaj akt nije predlog, nego je izvještaj, i mi po Zakonu o parlamentarnom nadzoru, članu 7 stav 4, razmatramo akta, a u stavu 6 razmatramo predlog državnih organa kada su u pitanju predlozi zakoni i drugih akata. Ovdje se u članu 7 odvaja ta mogućnost da se razmatraju akti i predlozi. Ovo nije predlog i zato direktor Uprave policije nije predlagač", objasnio je.

Član Odbora Nikola Zirojević (Socijaldemokrate Crne Gore) kazao je da je skandalozno što se Brđanin nije pojavio pred Odborom.

Zirojević
Zirojevićfoto: Biljana Matijašević

"Ovo je i jedan kukavički čin da se suoči sa članovima Odbora. Kada sam vidio ovakav pristup i da se u izvještaju ne pominje stravičan zločin na Cetinju to me je opredijelilo da se negativno izjasnim", rekao je Zirojević.

Član odbora Filip Adžić (GP URA) je rekao da je današnja sjednica "potvrdila ispravnost ranije odluke".

Adžić
Adžićfoto: Biljana Matijašević

"Ako oće Upravni sud da vodi unutrašnju politiku, imaćemo ovakvu situaciju i poigravanje sa sektorom bezbjednosti. Drago mi je što smo imali ovakav ishod i što moj glas nije presudio nego smo imali ubjedljivu većinu. Sada će smijeniti Brđanina i imaćemo novo lice za direktora policije... Sačekaćemo da vidimo ko je novi direktor policije. Vjerujem da će Vlada slijediti odluke parlamentarne većine na Odboru i da će smijeniti Brđanina", rekao je Adžić.

Brđanin je jutros obavijestio Odbor da neće doći na sjednicu.

Prema Zakonu o unutrašnjim poslovima, u slučaju da Odbor odbije izvještaj, o tome će obavijestiti ministra unutrašnjih poslova, koji nakon toga može pokrenuti proceduru razrješenja direktora policije.

Bonus video: