Policija ni na nebu ni na zemlji?

Ministar unutrašnjih poslova predložio razrješenje Brđanina, neizvjestan epilog. Prije razrješenja Brđanina, PES i Demokrate pokušaće da se dogovore o vršiocu dužnosti prvog policajca

28275 pregleda 22 reakcija 13 komentar(a)
Brđanin, Foto: Boris Pejović
Brđanin, Foto: Boris Pejović

Aktuelni direktor Uprave policije Zoran Brđanin može ostati na toj poziciji ako partneri u vlasti Pokret Evropa sad (PES) i Demokrate ne postignu dogovor o vršiocu dužnosti (v. d.), odnosno osobi koja će upravljati tim važnim sektorom. U suprotnom bi, ako Vlada smijeni Brđanina, a ne izabere v.d-a, policija bila bez direktora.

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović (Demokrate) dostavio je juče Vladi inicijativu za smjenu Brđanina, ali o stavljanju te i svih drugih tačaka na dnevni red odlučuje u krajnjem premijer Milojko Spajić (PES).

Prema informacijama “Vijesti”, nije izvjesno da će se razrješenje Brđanina naći na narednoj sjednici Vlade koja bi trebalo da se održi ove sedmice, jer to zavisi od dogovora između PES-a i Demokrata.

Izvor upoznat sa procedurama u Vladi, rekao je da će Brđanin vjerovatno biti smijenjen u četvrtak ako se Demokrate i PES do tada dogovore o njegovom nasljedniku. Ako se to desi, premijer može staviti tu tačku na dnevni red sjednice, glasa se, nakon toga ministar predlaže vršioca dužnosti direktora policije. Međutim, ako dogovora nema, premijer može odlučiti da ne stavi tu tačku na dnevni red, i, za to vrijeme Brđanin ostaje na funkciji. Međutim, ako premijer to, ipak, uradi, pa Vlada razriješi Brđanina, a potom ne bude večine za osobu koju predloži Šaranović, onda bi policija ostala bez direktora sve dok se ne postigne dogovor.

Odnosi između te dvije partije su se “zategli” zbog ključnih pozicija u bezbjednosnom sektoru, nakon sjednice Vlade početkom decembra na kojoj je ministar pravde Andrej Milović (PES) zatražio hitne smjene u tom sektoru.

Brđanin je u fotelju prvog policajca vraćen sudskom odlukom od 7. decembra, ali je deset dana kasnije skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu dao negativno mišljenje na dva njegova izvještaja, što je stvorilo uslove za njegovo razrješenje.

Brđanin je izabran za direktora policije u mandatu Vlade Zdravka Krivokapića u avgustu 2021, što znači da mu petogodišnji mandat ističe u avgustu 2026. Prvi put ga je Vlada Dritana Abazovića razriješila krajem marta ove godine, a Upravni sud je ukinuo tu odluku početkom jula kao nezakonitu. Vlada je ponovila svoju odluku početkom avgusta, a sud je poništio 7. decembra.

Izvor “Vijesti” blizak Brđaninu kazao je da njemu “ne pada na pamet da podnese ostavku u ovakvoj situaciji” i tako demantovao spekulacije iz bezbjednosnog sektora, da iz njegovog okruženja stižu signali da bi to uradio u zamjenu za neko drugo namještenje.

Iz Ministarstva unutrašnih poslova nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” ko će biti vršilac dužnosti direktora Uprave policije do izbora novog.

Izvor “Vijesti” navodi da će Šaranović u razgovorima sa PES-om predložiti više kandidata za v. d.

Prema Zakonu o unutrašnjim poslovima, u slučaju prestanka mandata direktora policije prije isteka mandata, Vlada na predlog ministra unutrašnjih poslova, za vršioca dužnosti određuje jednog od rukovodilaca unutrašnje organizacione jedinice UP, koji ispunjava uslove za direktora, a najduže do šest mjeseci. U UP je 20 organizacionih jedinica.

Brđanin nije želio da za “Vijesti” komentariše inicijativu Šaranovića, navodeći da je sve rekao u intervjuu koji je dao agenciji Mina 18. decembra.

On je agenciji Mina rekao, pozivajući se na presudu Upravnog suda, da se zbog činjenice da Odbor nije razmatrao izvještaje smatra da su oni prihvaćeni, što znači da to tijelo ne bi trebalo da održi sjednicu, a i ako je održi treba da dâ pozitivno mišljenje jer su rezultati dobri.

“A ako i da negativno mišljenje, ministar ne bi treblo da inicira smjenu kod Vlade. Vlada je, jer je dobila pohvale zato što su ispoštovali presudu Upravnog suda, u opasnost da prekrši zakon ukoliko u konkretnom slučaju donese odluku o prestanku mandata”, naveo je Brđanin i dodao da je neodrživa i nelogična teza da se raspravlja o izvještajima zbog toga što je to preostalo od prethodnog odbora. Najavio je da će se ponovo žaliti Upravnom sudu.

Direktor UP se bira na javnom konkursu, ali, imajući u vodu dosadašanju praksu, o mogućim kandidatima se, ipak, obavljaju konsultacije unutar parlamentarne većine. Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, još nije bilo razgovora o tome.

Bonus video: