Kraj za Valentinu Pavličić

Članovi izvršne vlasti na osam godina ograničili mandat zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava

52797 pregleda 102 reakcija 30 komentar(a)
Mandat joj počeo 2015. godine: Valentina Pavličić, Foto: Boris Pejović
Mandat joj počeo 2015. godine: Valentina Pavličić, Foto: Boris Pejović

Vlada je usvojila izmjenu Uredbe o zastupniku Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, kojom je mandat ograničen na najviše dva puta po četiri godine, saznaju “Vijesti” od više izvora u Vladi.

To praktično znači da će aktuelna zastupnica Valentina Pavličić tu dužnost obavljati dok se u postupku novouvedenog javnog poziva ne izabere novi predstavnik Crne Gore pred sudom u Strazburu, što bi moglo da se dogodi do februara 2024.

Mandat Valentine Pavličić počeo je odlukom Vlade, 23. septembra 2015. godine.

Ključna izmjena Uredbe o zastupniku Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, kako saznaju “Vijesti”, odnosi se na član 4, kojem će se dodati novi stav: “Isto lice može biti imenovano za zastupnika, odnosno zamjenika zastupnika, najviše dva puta”.

Mandat zastupnika Crne Gore u Strazburu do sada je trajao četiri godine, a prema Uredbi koja je posljednji put mijenjana 2014. godine, pisalo je da Vlada imenuje to lice na period od četiri godine, uz mogućnost ponovnog imenovanja...

Osim te promjene, koja će ubuduće ograničiti mandat na najviše osam godina, izvršna vlast korigovala je i uslove koje kandidati treba da ispunjavaju da bi mogli biti imenovani za zastupnika i zamjenika zastupnika.

Novom Uredbom predviđeno je i prvi put uvođenje javnog poziva za postupak imenovanja zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava...

Milović na potezu

Nakon što je ubuduće ograničen mandat za zastupnika i zamjenika zastupnika Crne Gore pred ECHR, sada je na potezu ministar pravde Andrej Milović, koji je dužan da u roku od 15 dana od stupanja na snagu Uredbe, raspiše javni poziv za imenovanje novog zastupnika Crne Gore u Strazburu.

U obrazloženju Predloga uredbe o izmjeni Uredbe o zastupniku Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, piše da se razrješenje odnosno imenovanje novog može uraditi tek nakon sprovedenog postupka.

Uredbom je propisana i obaveza da aktuelna zastupnica Valentina Pavličić nastavi sa radom do imenovanja novog zastupnika.

Članom 2 Uredbe uvodi se mogućnost da za zastupnika, odnosno zamjenika zastupnika, bude izabrano i lice koje ima zvanje doktora nauka i najmanje deset godina radnog iskustva, a koje istovremeno mora da ispunjava već propisane uslove (opšti uslovi za rad u državnim organima, završen pravni fakultet, položen pravosudni ispit, aktivno znanje engleskog, odnosno francuskog jezika).

“Međunarodnopravna praksa nalaže potrebu redefinisanja ‘sui generis’ pravnih instituta u kontekstu nedvosmislenog ostvarivanja optimuma vladavine prava i zrelosti pravne države reprezentovane na međunarodnom nivou”, piše u obrazloženju Predloga.

Podsjećaju da je u dosadašnjem radu bio izostavljen javni poziv, odnosno mogućnost da se za pozicije zastupnika i zamjenika zastupnika, prijave osobe koja ispunjavaju uslove.

“Javnim pozivom se nedvosmisleno osnažuje transparentonst i konkurentnost”, piše između ostalog u obrazloženju.

Nakon okončanja postupka izbora, ministar pravde dužan je da u roku od 15 dana od dana isteka roka za prijavljivanje kandidata za zastupnika i zamjenika zastupnika, obavi intervju sa onima što ispunjavaju uslove.

Nakon obavljenog intervjua, ministar nadležan za poslove pravosuđa sačinjava predlog za imenovanje zastupnika, odnosno zamjenika zastupnika, koji dostavlja Vladi.

Lani 295 predstavki

Prema podacima iz analize presuda Evropskog suda za ljudska prava, tokom 2022. godine ukupno je bilo 295 predstavki u odnosu na Crnu Goru. Vladi Crne Gore - Kancelariji zastupnika komunicirano je od Evropskog suda 18 predstavki, koje obuhvataju ukupno 621 osobu.

U prethodnih pet godina Evropski sud je donio tri presude protiv Crne Gore u kojima je utvrdio povredu nekog konvencijskog prava i dvije odluke, kojima su predstavke proglašene neprihvatljivim.

U četiri predmeta zaključeno je prijateljsko poravnanje Crne Gore i podnosioca predstavke.

“Na kraju 2022. godine, u radu Evropskog suda za ljudska prava ostala je ukupno 101 predstavka u odnosu na Crnu Goru”, piše u Analizi.

Bonus video: