ASP: Usvojeno 17 ustavnih žalbi pritvorenika za nepunih deset mjeseci, triput više nego cijele 2022.

Petnaest usvojenih žalbi odnosi se na lica osumnjičena za stvaranje kriminalne organizacije, ali i niz povezanih djela iz oblasti najtežeg kriminala, ističe ASP

3259 pregleda 1 komentar(a)
Foto: ASP
Foto: ASP

Ustavni sud je, za nepunih deset mjeseci ove godine, usvojio je 17 ustavnih žalbi pritvorenih lica, što je tri puta više nego za čitavu proteklu godinu, pri čemu se 15 usvojenih žalbi odnosi na lica osumnjičena za stvaranje kriminalne organizacije, ali i niz povezanih djela iz oblasti najtežeg kriminala, saopštila je Akcija za socijalnu pravdu (ASP), rekavši da to pokazuju podaci u posjedu te NVO.

"U nekoliko slučajeva radi se o istim licima, za koja je Ustavni sud po dva puta prihvatao ustavne žalbe da im je pritvorom prekršeno pravo na ličnu slobodu. Neka od tih lica su javnosti dobro poznata, poput policajca tajne policije Petra Lazovića ili bivšeg predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića. Prvi je i dalje u pritvoru, drugi se od juče brani sa slobode", saopštio je ASP.

Od 17 usvojenih ustavnih žalbi pritvorenih lica, navode, Ustavni sud je u devet slučajeva samo utvrdio povredu prava na ličnu slobodu, koja je garantovana Ustavom Crne Gore i Evropskom konvencijom za ljudska prava, dok je u osam slučajeva i ukinuo rješenja sudova o pritvorima i naložio ponovno postupanje. Ukinuto je jedno rješenje o pritvoru Višeg suda u Podgorici, dva rješenja Vrhovnog suda, a pet rješenja donijetih od Apelacionog suda.

"Od 15 usvojenih ustavnih žalbi, a koje se odnose na osumnjičene za krivična djela stvaranja kriminalne organizacije, ali su često u sticaju sumnje i u druga teška krivična djela, poput trgovine drogom ili krijumčarenja, u deset slučajeva se kao dio dokaza navodi Sky komunikacija", dodaje ASP.

U jednom slučaju, gdje je Ustavni sud prihvatio ustavnu žalbu, bila je sumnja na krivično djelo silovanja i obljube sa djetetom, a u jednom slučaju ubistva sa umišljajem.

"U većini slučajeva Ustavni sud je razmatrao pritvorski osnov opasnosti od bjekstva, ocjenjujući da nijesu dovoljno obrazloženi i potvrdeni razlozi za takvu opasnost, a to je smatrao čak i u onim situacijama gdje se ukazivalo da su istaknute vođe ili saradnici kriminalnih organizacija nedostupni organima gonjenja ove države i da bi mogli pomoći u bjekstvu osumnjičenima", piše ASP.

Ustavi sud je, u nepunih deset mjeseci ove godine, ukupno razmatrao 45 ustavnih žalbi, od kojih je 28 odbio, a prihvatio 17 žalbi, pa je procenat prihvaćenih žalbi za ovaj period oko 38 odsto, dodaju iz NVO.

"ASP je ranije ukazala da je tokom 2022. godine Ustavnom sudu podnijeto ukupno 29 ustavnih žalbi, od kojih je pet prihvaćeno, što znači da je procenat pozitivnih odluka lani bio 17 odsto, a ove godine je za prvih deset mjeseci taj procenat više nego dupliran", zaključuje ASP.

Iz te NVO su pojasnili da se pitanjima pritvora bave u okviru projekta kojeg finansijski podržava Građanska alijansa.

Bonus video: